Pittige hummus met kerrie en kurkuma

Detox broodbeleg recept: pittige hummus met kerrie en kurkuma.

Terwijl ik dit schrijf komt het stoom uit mijn oren. Nee, niet omdat ik boos ben, maar omdat ik net ditĀ spicy, suikervrije beleg heb gegeten op een rijstwafel. Poeh wat lekker! Dit recept voor pittigeĀ hummus met kerrie en kurkuma komt uit het boek In 28 dagen van gifbelt naar tempel ( versie 2016) van Jacqueline van Lieshout. Deze hummus is ideaal als dipsaus voor bijvoorbeeld wortel of komkommer of gezond vegan beleg voor je zadenbroodje of rijstwafel tijdens je detox kuur.

Detox recept: pittige hummus met kerrie en kurkuma. Beleg en gezonde groenten dipsaus voor tijdens je detox kuur!Hummus heeft als basis ingrediĆ«nt kikkererwten. Kikkererwten worden al 8000 jaar verbouwd in de Middellandse zee streekĀ (AnatoliĆ«) en zijn peulvruchten. Kikkererwten worden met name gebruikt als vleesvervanger (bijvoorbeeld falafel) en hummusĀ of bijvoorbeeld geroosterd alsĀ snack, in wortelsoep of in salades. Kikkererwten bevatten veel vezels, waardoor je snelĀ een vol gevoel krijgt. Ideaal dus bij afvallen! Kikkererwten hebben een lage glycemische Index, waardoorĀ je bloedsuiker spiegel weinig wordt beĆÆnvloed. Koop ze gedroogd, dan geven ze de meeste voedingswaarde. Koop je ze in een pot, zorg dan dat je kiest voor een glazen pot, zonder toegevoegde rommel.

Ingrediƫnten pittige hummus met kerrie en kurkuma

  • 225 gram kikkererwten, zelf gekookt of bijvoorbeeld deze uit een glazen pot uitgelekt en afgespoeld
  • sap van een citroen
  • olijfolie
  • snuf kerriepoeder
  • halve tlĀ komijnpoeder
  • halve tlĀ kurkuma
  • rode peper ( ik heb met zaadjes gedaan, extra pittig!)
  • 1 el tahin zonder toegevoegd zout
  • snuf Himalaya zout en zwarte peper naar smaak
  • halve teen knoflook
  • keukenmachine

BereidenĀ pittige hummus met kerrie en kurkuma

Detox broodbeleg recept: pittige hummus met kerrie en kurkuma.Meng alle ingrediĆ«nten in de keukenmachineĀ tot er een gladde brei ontstaat.

Voeg daarom voldoende olijfolie toe tot de saus glad is.

En, hoe smaakt deze hummus? Ik ben benieuwd waar jij het voor hebt gebruikt en of je net als ik van pittig houd šŸ˜‰

Wil je meer variatie als detox beleg of suikervrije dipsaus? Probeer eens het basisrecept, met avocadoĀ of deze vegan variant met zongedroogde tomaten.

Meer weten over ingrediĆ«nten, verborgen suikers of een detox kuur? Ik help je graag met jouw gezondeĀ doelen! Mail me voor vragen op nico@ilovedetox.nl Ik zie je aan de keukentafel!

Foto kikkererwten:Ā Veganbaking.netĀ viaĀ Foter.comĀ /Ā CC BY-SA

3 thoughts on “Pittige hummus met kerrie en kurkuma

    1. Ha Lara,
      Dank voor je vraag! Ik heb geen idee eerlijk gezegd. De kikkererwten en tahin zijn de grootste ingrediĆ«nten, ik denk dat je daar naar kan refereren…
      Alle goeds! Groetjes Nico

  1. Ik heb ‘m net uit de keuken machine gehaald en hij smaakt supergoed!
    Wel meer gekruid omdat we van spicy houden šŸ˜‰
    (1tl komijn, 1tl kurkuma gemengd met zwarte peper, 1tl kerrie poeder, 2 chilipepers en 1 teen knoflook)

    Deze hummus maken we ook heel vaak met meer gerookt paprika poeder en cayenne poeder:

    http://www.purefoodie.nl/hummus-2-0/

    We eten de hummus als broodbeleg en als dipsaus bij komkommer en wortelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *