15 detox tips ter voorbereiding van jouw detox kuur

Voorbereiding van je detox kuur of sapkuur? Start met 15 simpele en goedkope detox tips voor meer energie en een betere spijsvertering!

Als je zelf aan de slag gaat om een detox kuur of sapkuur in elkaar te zetten is dat best lastig. Waar begin je met je voorbereiding? Het volgen van een aantal eenvoudige detox tips en het veranderen van je eetpatroon heeft al een enorm effect op jouw energie en spijsvertering. In dit blog 15 detox tips om je goed voor te bereiden en optimaal te ontgiften. Zonder allerlei dure poeders en shakes. Het enige wat je verder nodig hebt is een duidelijk en haalbaar doel, discipline en liefde voor jezelf! Hier een aantal simpele basisregels voor een detox dieet:

15 detox tips voor de voorbereiding van jouw detox kuur

#1 Laat het drinken van gefabriceerde, gezoete drankjes achterwege. Denk niet alleen aan de bekende cola of sinas. Bijvoorbeeld ook aan vitaminwater, sportdrankjes, sinaasappelsap en alle alcoholische dranken. En ook koffie laat je staan.

Wat drink je dan wel? Ongezoete (kruiden) thee, water of kijk eens bij deze recepten voor detox water of vers geperst groentesap.

Voorbereiding van je detox kuur of sapkuur? Start met 15 simpele en goedkope detox tips voor meer energie en een betere spijsvertering!
Detox tip: drink water, kruidenthee of detox smoothies

#2 Gebruik suikervrije voedingsmiddelen en skip koekjes, gebak, chips en ook “gezonde” lunchrepen. Bij ontgiften hoort een suikervrij dieet en voeding was niet verzurend werkt.

#3 Vermijd voeding dat gemaakt is in een fabriek. Onder andere kant en klare maaltijden, of producten met meer dan 5 ingrediënten op de ingrediëntenlijst. Om die reden raad ik aan etiketten te lezen in de supermarkt, ze geven je een schat aan informatie!

15 simpele en makkelijke detox tips voor optimale spijsvertering en ontgifting.
Detox tip: natuurlijke en onbewerkte voeding

#4 Eet zoveel mogelijk natuurlijke en onbewerkte producten. Groenten, fruit, ongezwaveld gedroogd fruit, zaden en noten. En ook volkoren glutenvrije granen zoals volkoren basmatirijst, quinoa, gierst, haver, boekweit en teff.

Bij deze detox tip merk ik dat er bij de natuurwinkel een wereld voor me open ging aan allerlei lekkere en voor mij nieuwe voedingsmiddelen. Ga eens op onderzoek uit!

#5 Gebruik eens wat minder zout en voeg diverse andere smaakmakers toe. Wat dacht je van geurende kruiden en specerijen. Van oudsher reinigend en ontgiftend voor je spijsvertering en bloed. Kruiderijen en specerijen zoals komijn, basilicum, peterselie, gember, en munt kunnen de smaak van je voedsel verhogen en tegelijkertijd enorm veel gezondheidsvoordelen bieden.

#6 Stop een tijdje met zwaarder te verteren voedsel zoals gluten, lactose (zuivel), vlees en vis. Je lichaam heeft veel energie nodig om dergelijke voeding te verteren. Geef je spijsvertering eens een break en eet licht verteerbare voeding. Bang voor te weinig eiwitten? Lees dit kookboek eiwitrijk eens!

Naast voeding bestaat je detox kuur uit meer…

#7 Reinig je mond in de ochtend, nog voor je gaat eten. Want dat doodt alle toxinen, die je anders gewoon weer inslikt! Daarom gebruik eerst de tongschraper en spoel daarna je mond met kokosolie, oil pulling.

Oil pulling, plantaardige koudgeperste olie rondspoelen in je mond, heeft een enorm effect op infecties en degeneratieve ziekten. Lees hier meer over oilpulling, een eeuwenoud ritueel voor een schone mond én goed functionerende spijsvertering en immuunsysteem.

Voorbereiding detox kuur? Oil pulling is een Ayurvedisch ritueel voor een schone mond!
Detox tip: Oil pulling

#8 Beweeg elke dag een uurtje door rustige bewegingen. Denk aan wandelen, fietsen, yoga of joggen.

#9 Goed kauwen bevordert het afvallen en stimuleert de vitamines en mineralenopname uit voeding. Want daarmee ontlast je je darmen. Tijdens het eten leg je je mobieltje, tablet en laptop aan de kant en neem je de tijd om te eten.

Voorbereiding detox kuur? Probeer lavendelolie op je kussen voor het slapen gaan, een natuurlijke oplossing!
Detox tip: gebruik etherische oliën

#10 Etherische oliën zijn eigenlijk geen olie. Het zijn krachtige geconcentreerde bestanddelen van een plant, boom of bloem waarvan ze zijn gemaakt. Ze kunnen specifieke functies hebben. Bijvoorbeeld helend, ontspannend, regenererend en rustgevend. Let bij oliën altijd op de zuiverheid. Voeg ze eens toe aan je bad, diffuser of gebruik direct op je huid.

Moeite met slapen? Probeer eens lavendeldruppels op je kussen.

Voorbereiding is belangrijk!

#11 Plan je detox kuur zorgvuldig en ruim van tevoren. Hoe lang ga je detoxen? Hoe zit het met werk, uitjes, verjaardagen in die periode? Licht je omgeving in dat je een tijdje gaat detoxen, dan kunnen zij daar rekening mee houden. Het fijnste is een detox kuur te plannen in een rustige periode. Het liefst in de lente, dan loop je gelijk met de natuur 😉 Lees hier meer over het ideale detox moment.

#12 Over plannen gesproken, mocht je dan toch etentjes hebben in deze periode, probeer zelf het restaurant uit te zoeken ter voorbereiding. Dan weet je of ook jij lekker kan eten. Enneh, vraag of ze met mandje brood en het koekje achterwege kunnen laten 😉 Meer detox tips over uit eten tijdens je detox kuur? Lees hier het blog.

#13 Welke gewoontes of ochtendrituelen kan je er op nahouden om je dag fris, productief en energiek te beginnen? Een rustige opstart is daarbij belangrijk. Maar wat is nu een rustige start? Een van de tips is het links laten liggen van je mobiel en te starten met een meditatie. Die hoeft niet lang te zijn. Je maakt contact met je lijf, in plaats van alle gedachten, zorgen je planning of het nieuws. Meer tips over je dagstart? Lees hier 6 waardevolle tips.

Voorbereiding van jouw detox kuur? Gebruik ochtendritueel voor een frisse, energieke start van de dag!
Detox tip: ochtendritueel

#14 Daarnaast is het minimaliseren van je stressniveaus belangrijk. Dus neem een ​​aantal natuurlijke stressverlichters op in je routine. Bijvoorbeeld yoga, meditatie, het schrijven in een dagboek en het gebruik van essentiële oliën. Ga niet tot het uiterste, neem op tijd rust en ga op tijd naar bed. Je lijf is hard aan het werk tijdens een detox!

En tot slot…

#15 Tot slot, houd rekening met je mood 😉 Je lijf is aan het ontgiften. Je kickt af van misschien wel suiker, koffie of alcohol en eet meer reinigende voeding of superfoods zoals chlorella of spirulina. Dus na een paar dagen horen daar vaak vervelende klachten bij. Bijvoorbeeld hoofdpijn, prikkelbaarheid, vermoeidheid of een opgeblazen gevoel.

Als je deze detox tips ter voorbereiding volgt, ben je al een eind op weg met jouw persoonlijke detox kuur! Neus eens verder op de website voor lekkere recepten zodat je op tijd je boodschappenlijst kan maken. Binnenkort een voorbeeldmenu voor 3 detox dagen. Stay tuned….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *