5 ontgiftingsverschijnselen tijdens je detox kuur

5 ontgiftingsverschijnselen tijdens je detox kuur thuis. Van het koud hebben tot hoofdpijn, van je down voelen tot pukkels

Yes! Je hebt de stap gezet om te gaan detoxen. Misschien ben je een detox kuur gestart met alleen sappen of ga je de komende dagen of weken alleen vegetarisch eten en zonder pakjes en zakjes a la detox koken? Dan is het zeker niet alleen rozengeur en maneschijn, je kunt je ronduit shit gaan voelen door de ontgiftingsverschijnselen! Ik heb inmiddels verschillende soorten detox kuren gevolgd en ook in mijn praktijk maak ik het vaak mee…. na een paar dagen kunnen er vervelende kwaaltjes ontstaan, echte detox ontgiftingsverschijnselen. Om te zorgen dat je niet hals over kop stopt met je detox kuur, hier enkele veel voorkomende symptomen met tips hoe je ze kan verminderen. Keep up the good work!

5 ontgiftingsverschijnselen tijdens je detox kuur

1. Darmen slaan op hol

Ontlasting tijdens je detox kuur kan anders worden. Geen paniek het hoort bij je ontgiftingEen opgeblazen gevoel en wat meer gassen in je buik zijn een bekend verschijnsel in je detox kuur met voeding. Omdat je meer vezels eet moet je spijsverteringskanaal de tijd nemen om zich aan te passen aan je nieuwe dieet. Meer vezels stimuleert de groei van goede bacteriën, die meer activiteit in je darmen kunnen veroorzaken. En ja, daar horen soms even wat meer gassen bij 😉 Soms kan je tijdelijk diaree krijgen of verstopping, sommigen gaan ineens veel vaker naar de wc. Je lichaam heeft echt de tijd nodig om te wennen. Kauw je eten zorgvuldig en langzaam, dit bevordert het verteringsproces. Drink tot slot voldoende water, ( of neem deze detox drankjes) zeker ook als je extra vezels inneemt.

2. Vermoeidheid, geen puf hebben

5 ontgiftingsverschijnselen tijdens je detox kuur thuis die er helaas bij horen.Moe zijn aan het begin van je detox kuur is normaal. Het kan worden veroorzaakt door het loskomen van giftige stoffen. Je zou denken dat het eten van gezond voedsel je meer energie zou geven, en je hebt gelijk! Maar ontgiften van cafeïne, suiker en vet voedsel kan ervoor zorgen dat je een paar moeilijke dagen doormaakt voordat je je energiek voelt. Je lichaam is enorm hard aan het werk, hou vol! Zorg dat je op tijd naar bed gaat en jezelf niet nog verder uitput met zware trainingsprogramma’s en overwerk. Ook als je te weinig eet zal de afwezigheid van calorieën een vermoeid en soms ook koud gevoel geven. De eerste dagen zijn vaak het pittigste. Daarna zal je energie toenemen en zul je je uiteindelijk geweldig voelen. Doe het rustig aan, eet verwarmend voedsel en geniet van je prestatie!

3. Hoofdpijn

Vervelende Ontgiftingsverschijnselen in je detox kuur? Houd rekening met hoofdpijnAls je stopt met koffie, bewerkte suiker en alcohol, is het zeer waarschijnlijk dat je ontwenningsverschijnselen gaat ervaren. Een van de effecten is hoofdpijn, met name ’s middags en’ s avonds. Hier zijn enkele tips om je te helpen die gevreesde hoofdpijn te overwinnen. Het toevoegen van een halve theelepel cayennepeper aan lauw citroenwater te verwarmen kan helpen. Je hoofdpijn kan ook te wijten zijn aan spanning. Je voelt misschien opluchting door je borst, nek en rug te strekken. Tot slot: om giftige stoffen uit het lichaam te verwijderen, moet je voldoende water drinken om deze uit je systeem te spoelen. Streef naar 8-10 glazen water per dag!

4. Negatieve gevoelens en prikkelbaarheid

Prikkelbaar, emotioneel en geïrriteerd tijdens je detox kuur. Heel gewoon!Stemmingswisselingen zijn veel voorkomende detox symptomen in het begin van je detox kuur. Terwijl je metabolisme zich aanpast aan je voedingsveranderingen, ben je misschien chagrijnig en prikkelbaar. Verschillende factoren kunnen prikkelbaarheid veroorzaken, zoals het afval dat in de bloedbaan circuleert, of de ontwenningsverschijnselen van cafeïne en suiker.

Ook als je last hebt van een candida of andere schimmelorganismen tegelijkertijd worden aangepakt, kunnen allerlei reacties in je lijf gebeuren, zoals allergiesymptomen en prikkelbaarheid. Vaak ervaar je na een week verbetering. Hou vol!

5. Stinkende adem, klotsende oksels

5 ontgiftingsverschijnselen deto kuur thuis ga naar de sauna!Het is niet ongebruikelijk om een ​​sterke lichaamsgeur te hebben als een detox symptoom. Dit komt door het reinigingsproces en dat kan behoorlijk ongemakkelijk zijn! Je lichaam verwijdert niet alleen gifstoffen via de urine, je zweet ze ook uit. Hoe meer toxiciteit je in je lichaam hebt, hoe sterker je lichaamsgeur zal zijn.

Drink veel water om meer plassen en zweten te stimuleren, terwijl je je lever en nieren helpt al deze gifstoffen te filteren. Je kunt ook een sauna bezoeken. Soms kan het eten van kleine beetjes er voor zorgen dat je minder uit je mond stinkt en helaas… Smint is not done.

Tips om zo min mogelijk ontgiftingsverschijnselen te ervaren

 • Bereid je goed voor! Zorg dat je niet a la minute start met je kuur. Minstens een paar dagen van te voren start je met afbouwen, menu’s maken en rustig boodschapjes doen. Geen stress, ook niet in je lijf!
 • Koud douchen stimuleert het afvoeren van afvalstoffen, zie het artikel met 5 redenen om koud te douchen.
 • Drink veel water of kruidenthee om het lichaam van gifstoffen te reinigen. Dit zal helpen de gifstoffen uit je systeem te spoelen en de ontgifting versnellen.
 • Denk bij kruidenthee bijvoorbeeld aan kamille of pepermunt (bestrijden voor maagklachten), zoethoutthee of kaneelthee (tegen zin in suiker) venkel tegen een opgeblazen gevoel.
 • Zorg dat je detox smoothies en sappen niet te zoet zijn. De verhouding groenten ( 65%) fruit (maximaal 35%). Zie hier tips voor gezonde smoothies en sappen.
 • Gebruik psylliumvezels voor extra vezels. Voeg een eetlepel psyllium toe aan je smoothie. Dit helpt overtollige vloeistof op te nemen, stimuleert je darmen en het afvoeren van afvalstoffen. Psyllium is goedkoop en verkrijgbaar bij de meeste reformwinkels.
 • Wees aardig voor jezelf, pak de rust die je nodig hebt. Als je je moe of slaperig voelt, luister dan naar je lijf. Ga slapen, ga mediteren, maak een ommetje of ga lekker naar de sauna.
 • Meer tips? Lees hier 15 onmisbare adviezen voor een goed verlopende detox kuur.

En nu naar jou, herken je bovenstaande ontgiftingsverschijnselen tijdens je detox kuur? Wat heb jij gedaan om de bijwerkingen van een detox kuur tot een minimum te brengen? Hoe lang heeft het geduurd voordat je weer lekker op de rit was? Deel je ervaring hieronder! Ik wens je alle kracht in je detox kuur en uiteindelijk veel genieten van het resultaat.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

28 thoughts on “5 ontgiftingsverschijnselen tijdens je detox kuur

 1. Ik ben sinds 1 januari begonnen te detoxen, aangepaste voeding thee, veel water. Heb veel hoofdpijn, dat snap ik maar mijn buikpijn is vreselijk,hoe lang houdt dit aan?

  1. Beste José,
   Dank voor je bericht, wat een dappere stap om met detox te starten. Wat vervelend dat je zoveel klachten hebt. Helaas kan ik vanaf afstand niet goed inschatten hoe lang dit zal duren omdat ik je oude en nieuwe eetpatroon niet ken. Het afkicken van suikers en koffie kan een enorm detoxificerend effect hebben wat ongemakkelijk is. Soms kan iets minder streng eetpatroon helpen, soms moet je er doorheen. Op afstand kan ik dat niet beoordelen. Belangrijk is dat als je het niet vertrouwd en het te lang aanhoudt je naar een arts gaat of een gecertificeerde detox coach zoekt die je in dit proces kan begeleiden. Alle goeds, Nico

 2. Net een hoge darmspoeling gehad en een acupunctuur sessie voor en achter en een heftige massage daarna. Nu lig ik op bed, veel janken, koorts, heel erge hoofdpijn, kan niet bewegen, en kan niet meer eten. Dus spontaan aan het vasten. Ben in de Fillipijnen, woon aan zee en heb liters vers cocosnoten water ter beschikking en durian seizoen, dat wel. Maar kan niets eten.
  Heb net een heftige antibiotika kuur gehad -sinds 30 jaar-voor mijn tand ontsteking en moest daarom vegan eten, wat ik niet ben gewend (ben normaal raw eter) ook pijnstillers .
  Alles doet nu zo een pijn en ben spontaan aan het vasten, griep verschijnselen en kan geen hap meer eten….ben hier helemaal alleen ondertussen. Alle buitenlanders zijn ondertussen weg. Ben gewend aan een superbe gezondheid en zo erg heb ik het lang niet gehad. Zweten.
  Hoop dat het snel overgaat. Liefs xx

  1. Hoi Azora,

   Jee wat een rollercoaster voor je lijf als ik dat zo lees. Je hebt veel ondergaan in een korte periode als ik dat zo lees. En dan kan je lijf over-reageren, zeker als je ook een ontsteking in je mond hebt.

   Hoe gaat het nu met je? Kan je begeleiding krijgen van de praktijk waar je de acupunctuur en spoeling hebt gehad? Ik denk dat het belangrijk is dat je lokaal ook aan deze experts laat weten hoe het met je gaat omdat zij je het beste kunnen adviseren. Zeker ook omdat je daar alleen bent.

   In principe zijn darmspoelingen een fantastisch middel in de detox. Belangrijk is wel om je lijf vervolgens voedingsrijk eten/ sappen te geven. Misschien heb je de beschikking over vers (groenten)sap? Helaas heb ik te weinig inzicht in je eetpatroon en kan ik je verder niet adviseren.

   Ik wens je alle kracht en beterschap!

 3. Ik ben nu al bijna 2 maanden aan het detoxen. Ik eet alleen onbewerkt voedsel waaronder: veel groenten, fruit en noten en zeewier. Ik eet ook soms speld als rijst vervanger. Ik drink versee kruiden thee en alleen mineraalwater. Ik slikte ongeveer 10 rennie tabletten op een dag omdat ik non-stop maagzuur had wat omhoog kwam dat is helemaal verdwenen. Ik had altijd een paar keer in de week auramigraine dat is helemaal verdwenen. Ik had eczeem op mijn handen dat is helemaal verdwenen. Ik voelde me altijd moe en futloos nu voel ik mij net Superman!! Detoxen voor een paar dagen heeft geen zin je moet detoxen voor een langere tijd. Ik was 96 kilo weeg nu 82 kilo in 2 maanden tijd.

  1. Van harte met je geweldige resultaat. Wat een doorzettingsvermogen en liefde voor je lijf, well done. Een mooi voorbeeld inderdaad van het omarmen de levensstijl, want dat is het in feite. Ik wens je alle succes en hoop dat je andere mensen zult inspireren. Groeten, Nico

 4. hallo, ik ben nu op de 4e dag van mijn 9 daagse detox kuur van Forever Living. De eerste 2 dagen was alleen sapjes, en nu mag je ook wat meer groente fruit erbij. Heeft iemand dit ooit ervaren, maar ik heb tot nu toe nog geen stoelgang? Ik moet wel veel plassen. Nu is het zo dat ik wel al heel gezond eet voor jaren, weinig snoep, veel biologisch eet, vegetarier ben.. Ik ervaar ook geen reacties en schrijf dit mogelijk toe dat er niet heel veel slechte afvalstoffen in mijn lichaam zijn?
  nu heb ik van de Forever living tips gekregen om groente te eten die de stoelgang bevorderen sinds gisteren. 1 ding deed ik al, een spinazi smoothi met kiwi en een sinaasappel. Verse boontjes eet ik ook sinds gisteren, ,maar nog steeds geen stoelgang. Moet ik me nu zorgen maken?

  1. Beste Lydia,

   Dank je wel voor je bericht. Wat vervelend dat je dit onbestemde gevoel hebt. Ik ken deze kuur onvoldoende qua ingrediënten dus het is lastig van een afstand te beoordelen.

   Wat ik wel herken uit de literatuur en ervaringen is het vele plassen bij een sapkuur. Ook is tijdens of na een sapkuur de stoelgang vaak (bijna) stilgelegd en kan het zo zijn dat er geen drollen zijn voor een paar dagen.

   Ik raad ook aan vezelrijk te eten, groenten inderdaad maar ook bijvoorbeeld lijnzaad, noten. Hoe lang duurt het voordat je weer rijst en dergelijke mag eten? Ik zou voorzichtig zijn met alle fruitsuikers.

   Belangrijk is hoe je buik zich gedraagt. Buikpijn, kramp, oprisping, winderig, steken, opgeblazen, boeren of misschien voelt het soepel en rustig? Houd dat in de gaten, en bij twijfel, dokter raadplegen!

   Ik hoop dat je hier mee verder kan. Groeten, Nico

   1. Hoi !
    Mijn detox goed afgebouwd en weer opgebouwd maar blijf nu zitten met een opgeblazen buik. Heb sinds mijn detox al 10 dagen geen koffie en alcohol genuttigd en heel veel gefietst en gewandeld zonder heel veel eten. In ochtend wat fruit en yoghurt en lijnzaad en in avond salade. Enig idee wanneer dit opgeblazen dikke buik gevoel zich gaat herstellen? Lieve groet lot

    1. Hoi Lot,
     Net terug van vakantie, vandaar een wat latere reactie. Hoe gaat het nu met je? Wat vaak gebeurt wanneer je weer opbouwt na een detox, is dat je lijf reageert op de voedingsmiddelen die je weer toevoegt. Soms kan het dus zijn als je weer koemelk producten toevoegt dat je buik daar van gaat opblazen. Je kan je dan afvragen of koemelk eigenlijk wel een goede toevoeging is. Misschien is geitenzuivel of vegan “zuivel” wel beter voor je spijsvertering. Daarom is het belangrijk in de gaten te houden bij de opbouw: hoe reageert je lijf op de toevoegingen? Op basis daarvan kan je je nieuwe eetpatroon bepalen en langdurig profijt hebben van de detox kuur. Helpt dit je verder?
     Alle succes, groeten Nico

 5. Hallo ,

  Ik ben gaan detoxen en ik
  Heb een detox gevolgd van een nutrionist en ik wou dit voor 1 week doen en ik heb het maar 4 dagen vol gehouden .
  De reden dat ik ben gestopt is omdat ik op dag 4 begon over te geven . Is dit normaal en is dit mogelijk dit is namelijk mijn 1 e keer dat ik detox uitvoer ?

  Groetjes eliza

  1. Hoi Eliza,
   Dank voor je bericht, wat vervelend dat je misselijk bent geworden en daardoor bent gestopt. Ik heb geen zicht op je oude eetpatroon en het type detox wat je hebt gevolgd. Over het algemeen kunnen de symptomen best heftig zijn. Sommigen zijn echt ziek met koorts en voelen zich belabberd.
   Een rustige afbouw van je oude voedingspatroon is daarom essentieel voor een geleidelijke overgang naar detox. Vaak zijn de klachten heftig als je snel stopt met bijvoorbeeld koffie, brood, alcohol, zuivel, suikers. Neem dus ruim de tijd.
   Ook het type detox kan heftig bij je zijn gevallen. Veel sapkuren zijn veel te zoet met teveel fruitsuikers en kunnen een aanslag zijn op je spijsvertering.
   Ik hoop dat je ervaring je niet weerhoudt om nog eens te gaan detoxen, want het is een echt cadeau voor je lijf. Al voelt dat zeker in de eerste dagen niet zo 😉
   Groeten, Nico

 6. Ben nu aan het detoxen, net begonnen met een slechte pre tox, maar ik wilde gewoon vandaag beginnen, anders ging het niet lukken. Dus met alle gevolgen van dien! PFF, koud, moe, trillerig, haha.. Maar goed, ik doe weinig en rustig aan en denk aan het positieve effect dat het heeft op mijn lichaam!
  Ik heb dit eerder gedaan alleen toen had ik me beter voorbereid m.b.t. pretox en toen gin het ook stukken beter.
  Ik heb nu wel heeeeel veel zin elke keer in die cappuccino!!!!

  Doei doei Annechien

 7. Ik ben nu bezig met mijn 3e dag detoxkuur op basis van alleen sapjes. En al deze verschijnselen lijken te kloppen! Hoofdpijn (ik dronk bv erg veel koffie, dus het zal vooral afkicken zijn van de cafeïne), vermoeidheid en slechte adem & vieze smaak in je mond. Dus heel fijn om te lezen dat het even doorzetten is omdat je je daarna beter zal voelen en de verschijnselen weg zullen gaan. Fijn stuk om te lezen!
  Ik zelf probeer zo weinig mogelijk te doen en veel ( kruiden) thee te drinken om veel naar de wc te kunnen. Dat helpt enorm. Succes voor alle anderen!

 8. Hoi Nico,

  Zeer handig artikel! Ik ben sinds 3 dagen bezig met een detox op basis van ayurveda. Wat ik vooral het lastigst vind om vol te houden is dat je tijdens deze pre-detox fase alleen maar mungbonensoep mag eten (wanneer je honger) hebt. Heb wel eens eerder gelezen over detox koken, dus ik vraag mij wel af waarom deze detox je zo beperkt tot 1 recept. De mungbonen kan ik inmiddels niet meer aanzien! Heb jij tips over hoe ik de detox wel kan afmaken, maar dan wel met iets meer variaties in de voeding / smaken?
  Het idee van deze detox = 4 dagen mungbonensoep – 1 dag vasten – 5 dagen opbouwen met mungbonensoep + groenten.
  Ben benieuwd wat jouw gedachten hierover zijn!

  Groetjes Myrou

  1. Hoi Myrou,

   Wat boeiend dat je detox doet op basis van ayurveda! Ik ga dinsdag toevallig naar een Ayurvedisch arts, en ben benieuwd hoe ik mijn voeding nog specifieker kan afstemmen op mijn stofwisseling. En wie weet zit ik binnenkort ook aan jouw detox 😉

   Ik zou je graag adviseren, maar heb eigenlijk meer informatie nodig. Waarom je voor deze kuur hebt gekozen, wat je voedingsstijl daarvoor was en wat je doel met de detoxkuur is. Waarschijnlijk eet je Kitchari, het zeer voedzame papje met kruiden?

   Wat mij betreft zit de kracht van detox vaak in het anders (gezond) eten, en dat is per definitie wennen voor je lijf én geest. Zeker als het detox betreft, voelt het juist ongemakkelijk. Voor de spijsvertering, lichamelijke ongemakken, maar ook hebben we vaak onszelf aan te kijken. Ik heb vaak de sapkuren vervloekt, want ik kwam mezelf zo enorm tegen. Mijn vraag zou dan ook zijn, wat voelt ongemakkelijk, en is dat gevoel groter dan je doel? Als je doel nog steeds groter is dan het ongemak: doorleef het, doe vooral fijne feel-good-dingen, zie je hogere doel en besef dat het zo weer voorbij is. En wat dat een enorme boost zal geven aan je doorzettingsvermogen én gezondheid!
   Wat betreft variaties, van Kitcharie heb ik geen variaties helaas. Wel een website vol lekkers 😉

   Ik wens je alle succes, you can do this!
   Groetjes Nico

  2. Hi, ik doe samen met mijn dochter een detoxprogramma op basis van alkalisch eten. Citrown, smoothie, en verder ‘gewoon’ kleine maaltijden. Veel biet, venkel, courgette, gember, munt, peterselie. Dus best te doen, ook al gaan mijn darmen ook op hol:-)

   1. Beste Maaike, dat klinkt als een traktatie voor je lijf. Wat leuk dat jullie het samen doen. Ik hoop dat het veel oplevert, na de detox klachten 😉 Alle goeds! Nico

 9. hallo!

  Ik ben sinds 2/3weken begonnen met Mcs2 tabletten voor het ontgiften van mijn lever.
  Ik heb sindsdien alle bovenstaande symptomen.
  hoelang houd dit ongeveer aan?

  groetjes Jill

  1. Beste Jill,

   De tabletten die je slikt zijn specifiek, heb je deze zelf uitgekozen of zijn deze voorgeschreven? Omdat ik de context en je oude eetpatroon niet ken, kan ik je in deze niet adviseren helaas. Het ontgiftingsproces is namelijk erg afhankelijk van je oude (eet)situatie versus je nieuwe (eet)situatie en hetgeen los komt uit je lijf.
   Succes en duurt het te lang, kan je altijd een (orthomoleculair) dokter raadplegen. Groeten, Nico

 10. heb er onwijs last van gehad maar voel me nu zo fijn. mensen laat je niet afleiden door de hoofdpijn, het hoort er bij! voel me echt lichter en ben ook kilo’s kwijt door de detox kuur. Francien

 11. Hallo, sinds 14 mei van dit jaar ben ik begonnen met een andere eetgewoonte. Veel groenten, gezonde vetten, geen pakjes of kant-en-klare toestanden meer, alles vers en bio. De teller staat ondertussen op -10kg wat een leuke bijkomstigheid is 😀. Sinds afgelopen maandag ben ik gestart met 3 dagen pretox, gevolgd door 3 dagen detox komende donder-, vrij- en zaterdag om dan af te sluiten met 3 dagen aftertox. Ik heb nog nooit eerder een detox kuur gevolgd maar heb ik altijd al willen doen. Mijn detox kuur zal bestaan uit sapjes (vnl. groenten). Ik vind het reuzespannend en ben benieuwd of ik veel last ga ondervinden van ontwenningsverschijnselen gezien ik nu al een paar weken op het goede pad ben qua voeding. Wat denkt u ? Groeten, Myriam

  1. Beste Myriam,
   Dank je wel voor je bericht. Zo te lezen heb je mooie stappen gezet, van harte! Van een afstand is het moeilijk te beoordelen, maar ik denk dat je de 3 dagen sapkuur prima door gaat komen. De ontgiftingsverschijnselen zullen waarschijnlijk al het meeste hebben plaatsgevonden in mei. Alle succes! Grt Nico

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *