5 redenen om koud te douchen

Detox tip voor een detox kuur: neem eens een wisselbad onder de douche. Hier 5 redenen om koud te douchen. Heerlijk gezond verfrissend en voor een strakke kont!5 redenen om koud te douchen

Misschien ken je het wel, het warme water is op. Net als je haar met sop zit of nog snel even wilt douchen nadat je vriend(in) net een half uur heeft gedoucht. Hoe voel je je dan… sacherijnig? Niets zo irritant als een plons koud water terwijl je je hebt verheugd op een aangename douche… toch? Ik geef je 5 redenen om KOUD te douchen. Ik verzeker je, het is de moeite waard!

Iets eenvoudigs als het omlaag draaien van de temperatuur kan écht een grote verbetering hebben op je leven.

Koude douches hebben namelijk een bewezen geweldig effect op jouw welzijn en gezondheid. Dat is niet nieuw. In veel culturen in de oudheid wist men de voordelen al van de koude douche. De Spartanen, Grieken en de Romeinen deden het al. Wat dacht je van de ruim 2000 jaar oude sauna cultuur in Finland? De koud water rituelen werden gedaan om psychologische kracht te bouwen, gezondheid te verbeteren en om een fantastisch gevoel te creëren.

Strakke huid, strakke kont!

Door het koude water wordt je bloedcirculatie bevorderd en krijg je een stevige huid. Je spieren trekken namelijk samen en je bloedvaten worden vernauwd. Hierdoor gaat je bloeddruk omhoog en je bloed wordt krachtiger door je lijf gepompt. Cellulitis neemt af doordat afvalstoffen worden afgevoerd en opgehoopte vetkussentjes geen kans meer maken.

Minder vaak ziek

Als je elke dag eindigt met een koude douche kan je beter tegen kou en wordt je immuunsysteem verhoogd. Je bouwt als het ware een natuurlijke resistentie op tegen de kou. Je lichaam krijgt namelijk stressprikkels. Witte bloedcellen worden daardoor aangemaakt, die je later beschermen tegen ziekte. Uit Duits en Engels onderzoek blijkt dat mensen die regelmatig een koude douche nemen op lange termijn beter bestand zijn tegen verkoudheid en griep.

Verhoogde emotionele veerkracht

Ben je wat sneller geprikkeld of geraakt? Een koude douche helpt je zenuwstelsel te trainen en je veerkrachtigheid te vergroten waardoor je stress beter aankan. Aangetoond is dat door het koude water je stressprikkels krijgt en je zenuwstelsel wordt aangesproken. Wanneer je start met koude douches zul je snakken naar adem en een shock ervaren. Al snel zal je lichaam wennen aan deze prikkels en zul je je sterk en zen voelen als je uit de douche stapt. Je humeur zal verbeteren en daarmee je veerkracht!

Energiek begin van de dag

Als je de warmte knop aan het einde van je douchebeurt uitdraait en koud water sijpelt over je warme lijf, gaat er nogal een schok door je heen. Eerst zul je een onplezierig gevoel ervaren, een ware hel. Je ademhaling stokt en je kunt even niet helder denken. Naarmate je langer onder de koude douche staat is het nare gevoel weg en voel je je enorm fit, trots en energiek. Door de enorme boost lucht wordt je zuurstofopname hoger en gaat je hartslag omhoog. Reken er maar op dat je daar een energie bom van krijgt. Als je je afdroogt ben je het koude gevoel alweer vergeten en heb je een beter humeur! Laat die sacherijnige collega’s maar komen ;).

Stimuleer je vetverbranding

Door koud water gaat je lijf hard aan de slag om het warm te krijgen. Hierdoor verbrandt je lijf extra energie! Je stofwisseling komt op gang en je bloedcirculatie wordt sterker waardoor vetverbranding opstart. Er zijn twee soorten vet in je lichaam: Bruin en wit vet. Wit vet is slecht en wordt passief opgeslagen. Bruin vet is goed, actief en zorgt ervoor dat we ons lichaam warm houden en verbrandt energie als we het koud hebben. Wanneer je dus een koude douche neemt wordt het bruine vet geactiveerd, wat resulteert in een toename van energieverbranding om je lichaam om warm te houden.

Ik daag je uit! Eindig een week lang je doucheritueel met koud water! Laat je hieronder weten welke effecten je hebt ervaren? Meer detox tips zijn HIER te vinden.

Meer inspiratie over knallende energie, zelfvertrouwen en gezondheid na koud douchen zie hieronder. Deze mensen geloven net als ik in een kickstart van je ochtend door koud water: The iceman,   Cold shower therapy

Let op Heb je gezondheidsklachten overleg dan eerst met je arts of een koude douche daadwerkelijk goed voor je is.

Bronnen: www.optimalegezondheid.com, www.mens-en-gezondheid.nl, www.drweil.com,www.manprovement.com

2 thoughts on “5 redenen om koud te douchen

  1. Koud douchen is erg wennen en ff doorzetten maar als je gewend bent, echt heerlijk! Je voelt je fris, wakker en stoer en het is ook nog onwijs gezond. Aanrader!

    1. Wat leuk Irene je reactie! Ik merk dat nu de herfst er weer aankomt en het weer kouder is ik mijzelf echt moet dwingen om aan het einde alleen met koud water te douchen. Gelukkig blijft het elke keer weer een heerlijk gevoel naderhand!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *