5 tips om meer magnesium binnen te krijgen

Magnesium, het anti stress mineraal. Onmisbaar voor in je detox kuur. In olie, voeding, dode zeezout en supplementen verkrijgbaar.

Magnesium, je hebt er vast wel eens van gehoord. Magnesium is een mineraal, ook wel het anti-stress mineraal genoemd, wat weerstand geeft tegen spanning en stress. Ook verbetert het concentratievermogen en geheugen. Het zorgt voor de overdracht van zenuwprikkels en je energiehuishouding en het heeft nog tal van andere functies. Maar wat als je tekorten hebt, zoals 75% van ons, wat zijn dan de klachten? En hoe kan je je tekorten aanvullen? Lees hier meer over dit onmisbare mineraal.

Hoeveelheid magnesium per dag

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor vrouwen is 250-350 mg, voor zwangere vrouwen en mannen 300-350 mg. Bij borstvoeding 400 mg. 25% van de volwassenen echter, eet volgens de richtlijnen van de Gezondheidsraad (cijfers CBS 2014). 75% van de bevolking krijgt dus de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium niet binnen.

Het kan zijn dat je lichaam meer nodig heeft! Bij hoge mate van stress of bij een burn-out bijvoorbeeld. Aanvulling is dus wenselijk. Tijdens mijn burn-out heb ik 1000 mg per dag gebruikt.

Ook medicijnen kunnen er voor zorgen dat er verminderde opname van magnesium is. Maagzuurremmers hebben bijvoorbeeld een ernstig verstorend effect op de opname van magnesium.

Magnesium supplementen zijn onmisbaar in een gevarieerd eetpatroon en gezonde leefstijl. Waarom, hoe werkt het en wanneer heb je tekort?

Naast dat we gemiddeld te weinig magnesiumrijk voeding eten, zit er in voeding steeds minder magnesium. Dit is mede de oorzaak van het gebruik van landbouwgif en kunstmest, met als gevolg een verarmde grond en uitputting van de bodem. Er zijn ook onderzoeken dat massaproductie de hoeveelheid mineralen daadwerkelijk verlaagt. Bewerkte granen bevatten bijvoorbeeld tot 97% minder magnesium, spinazie tot 76%!

Gevolgen magnesium tekort

Er zijn behoorlijk wat gevolgen van deze tekorten. Bijvoorbeeld een toename van diabetes type 2 (onderzoek). Veel gehoorde klachten zijn ook:

Veel moe, slecht kunnen slapen? het kan maar zo een magnesium tekort zijn. Lees hier de klachten en de manieren om je tekort aan te vullen.
 • Vermoeidheid en spierkrampen
 • Rusteloze benen
 • Hoofdpijn, migraine
 • Onrust
 • Concentratie problemen
 • Duizeligheid 
 • Slapeloosheid
 • Moe, uitgeput
 • Obstipatie
 • Hartkloppingen

5 tips om meer magnesium binnen te krijgen

#1 Voeding

Kook groenten kort in een beperkte hoeveelheid water. Hierdoor blijft het magnesiumgehalte in groenten hoger.

Amandelen zitten vol magnesium. een handje is al goed voor 25 procent van je dagelijkse behoefte.

Bij hoge inname van suiker, zuivel, alcohol en bewerkte voeding heeft het lichaam moeite magnesium op te nemen. Eet zoveel mogelijk onbewerkte voeding.

Magnesiumrijke voeding: Heilbot, krab, makreel, slakken, volkoren producten, noten, pompoenpitten, avocado, gedroogde vijgen, bananen, pruimen, spinazie, kelp en bieslook.

Een handje amandelen zorgt al voor 25% van je ADH!

#2 Supplement

Een extra inname van magnesium 400-600 mg kan spierkrampen verminderen of voorkomen. Voor mij heeft een supplement ook enorm geholpen bij het inslapen. 400 mg en ik viel lekker in slaap!

Calcium en Magnesium, een onmisbare combinatie voor je gezondheid

Let wel op een goede balans van calcium en magnesium. Zij hebben elkaar nodig voor een optimale werking tussen spanning en ontspanning. Magnesium zorgt voor ontspanning, calcium zorgt juist voor spierspanning. Teveel calcium zorgt voor een tekort aan magnesium en vice versa.

Kies voor magnesium bisglycinaat, citaat of malaat voor een goede opname en laat je goed adviseren door een specialist. Let op: als je teveel supplementen neemt, heeft het een laxerend effect. Een goede graadmeter dus hoeveel je lijf nodig heeft.

Tot slot kan een supplement helpen bij spanningshoofdpijn of migraine.

#3 Badderen

Het nemen van een magnesiumbad werkt zeer effectief. Ik neem de dode zee magnesium kristallen van Holland and Barrett een keer per week. Een aanrader, zeker in je detox kuur! Ga ook eens naar een floatcentre bij jou in de buurt, lees hier meer over deze detox tip…

#4 Magnesium Olie

Magnesium olie is geweldige manier om via je huid magnesium op te nemen. Wanneer je last heb van candidainfecte in je darmen, kan deze de magnesium “opeten”. Daar heb ik last van gehad, ik slikte me een ongeluk aan magnesium maar het werkte uiteindelijk niet meer. Het smeren van magnesium olie is daarom de best opneembare vorm, omdat het niet door het spijsverteringskanaal hoeft. Smeer het eens onder je voeten voor een goede nachtrust. Hier heb je voldoende keuze voor magnesium olie!

#5 Bewuste keuzes

Verspil kostbare magnesium niet. Neem bewust eens tijd om te observeren waar je je energie aan uit geeft. Stress vreet aan je en eet dus ook je magnesium op. Hoe staat het met je stress niveau? Hoe ontspan je? Waar krijg je energie van? Welke keuzes maak je? Iets om over na te denken 😉

Ik hoop dat ik je heb geïnspireerd om je lijf aan te voelen. Denk je dat je tekort hebt? Probeer de tips eens en laat je goed informeren over een passend supplement. Succes kanjers! Bij vragen weet je me te vinden.

Extra bronnen: vitamin times, Natuurlijk in evenwicht 

2 thoughts on “5 tips om meer magnesium binnen te krijgen

 1. Hallo
  Ik heb een vraagje over hè innemen van deze pillen moeten ze voor het eten of juist erna worden ingenomen?
  Groetjes Nel

  1. Beste Nel,

   Dank je wel voor je vraag. Vaak wordt geadviseerd het supplement in te nemen tijdens de maaltijd. Lees voor de zekerheid de bijsluiter en laat je goed informeren bij de winkel of online.

   Wanneer je last hebt van stress of lastig kan inslapen of inspannen, is magnesium nemen voor je naar bed gaat ook doeltreffend voor ontspanning van je spieren. Ik zou dan echter eerder een bad met dode zeezout (verkrijgbaar bij De Tuinen Holland & Barrett) of magnesium (van Zechsal) aanraden. Magnesium via de huid blijft toch de meest doeltreffende manier!

   Veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *