8 gezondheidsvoordelen van Kombucha

8 gezondheidsvoordelen van Mana Kombucha in je detox kuur, een gezond gefermenteerd drankje!

Heb jij er al eens van gehoord of heb je het al geproefd? Kombucha! Het is een gefermenteerd drankje vol antioxidanten, levende bacteriën en gisten die bijdragen aan een sterk immuunsysteem en een optimale spijsvertering. Een absolute aanrader voor in je detox kuur vanwege de ontgiftende eigenschappen. Door elke dag kombucha te drinken, kan je je immuunsysteem gezond houden. Maar hoe kan een drankje van (groene) thee en suiker nou passend zijn in je detox kuur? Ik vertel je er meer over!

Wat is Kombucha?

Kombucha is een gefermenteerd drankje, ideaal als gezonde vervanger voor frisdrank en passend in je detox kuur. Kombucha is bekend in China als de “Immortal Health Elixir” (elixer van de onsterfelijke gezondheid) en ongeveer 2000 jaar geleden ontstaan. Kombucha is een gefermenteerde drank wat bestaat uit zwarte of groene thee en suiker (zoals rietsuiker, fruit of honing).  Fermentatie is een proces door het gebruik van bacteriën, schimmels en gist om een voedingsmiddel te maken. De suiker-thee-oplossing wordt 7 tot 10 dagen gefermenteerd door bacteriën en gisten, bekend als een “SCOBY” (symbiotische kolonie van bacteriën en gisten). In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, is een SCOBY geen kombucha-paddenstoel.

Bij gist denk je misschien aan alcohol, kombucha is echter niet alcoholisch. De toegevoegde suikers worden bijna helemaal en soms geheel omgezet door het gistingsproces waardoor er 5 gram tot géén koolhydraten per 100 ml in zitten. Soms worden er extra smaakjes aan het drankje toegevoegd zoals gember, citroen of munt. De smaak vond ik wat wennen, ik heb het aan diverse vrienden laten proeven en de meningen waren verdeeld. Ik vond het verfrissend, een natuurlijke dorstlesser, wat zurig en heerlijk op een zomerse dag!

8 gezondheidsvoordelen van Kombucha in je detox kuur

#1 Ontgift je lichaam

Onderzoek van de Universiteit van Letland in 2014 beweert dat het drinken van kombucha thee heilzaam is voor vele infecties en ziekten “vanwege vier belangrijke eigenschappen: ontgifting, anti-oxidatie, stimulerende kracht en bevordering van depressieve immuniteit.”  Deze drank draagt bij ​​aan natuurlijke ontgifting door gluconzuur, wat toxines bindt en het helpt uit te scheiden.

#2 Verbetert je spijsvertering

De combinatie van organische zuren, enzymen en probiotica in kombucha, bevordert je spijsvertering en verzacht maagklachten. Probiotica, soms ook goede darmbacteriën genoemd, kunnen helpen bij een gezonde darmflora. Je lichaam heeft drie tot vijf kilo nuttige bacteriën en microben. Maar deze microben kunnen uitgeput raken door stress, alcoholgebruik, antibiotica en andere schadelijke organismen. (daarom is detoxen ook zo belangrijk!)  Kombucha kan helpen om gezonde darmbacteriën aan te vullen.

#3 Beschermt je longen

Een  onverwacht voordeel is een mogelijke behandelingsmethode voor silicose, een longziekte die wordt veroorzaakt door herhaalde blootstelling aan silica deeltjes. Chinese wetenschappers ontdekten dat inademing van kombucha een manier kan zijn om deze en andere longziektes te behandelen.

#4 Verbetert je geestelijke gezondheid

De B-vitamines in kombucha, met name de vitamines B1, B6 en B12, bestrijden depressie, stabiliseert je stemming en het verbetert je concentratie. De vitamine C remt de afgifte van stresshormoon cortisol.

Kombucha bevat ook van nature voorkomende sporenhoeveelheden alcohol, die stress kunnen verminderen en positieve gevoelens kunnen versterken. Ondanks het extreem kleine alcoholgehalte, is kombucha veilig voor zwangere vrouwen om te drinken (check het wel met een arts ).

#5 Vermindert hartziekten

Kombucha lijkt heilzaam voor het hart, hoewel onderzoeken schaars zijn. In dierproeven helpt kombucha de triglycerideniveaus te verlagen en reguleert het natuurlijk cholesterol.

#6 Afvallen

Wanneer onze gezonde microben in de darm uitgeput zijn, kan dit leiden tot obesitas en diabetes. De natuurlijke zuren en anti-oxiderende eigenschappen in kombucha kunnen het vetverlies bevorderen. Kombucha verhoogt, net als appelcider azijn, het metabolisme wanneer je het drinkt voor de maaltijd.

#7 Werkt antibacterieel

Raar toch, het zit vol bacteriën en toch werkt het antibacterieel? Maar het klopt – vanwege de bacteriën in kombucha, worden slechte bacteriën vernietigt door het drinken van de levende culturen. In laboratoriumstudies blijkt dat kombucha antibacteriële effecten heeft tegen stafylokokken (huidbacterie), E. coli,  twee stammen van salmonella en Campylobacter jejuni.

#8 Verbeterde sportprestaties

Volgens atletiekliefhebbers verhoogt kombucha het energieniveau tijdens inspanning en helpt het bij herstel na de training, waardoor gewrichtspijn wordt verlicht. Olympische atleten in de Sovjet-Unie dronken naar verluidt dagelijks tot één liter kombucha om te voorkomen dat de melkzuurspiegel zich ophoopte.

Waar is kombucha te koop?

Verschillende soorten suikervrije kombucha. Goed voor je immuunsysteem en spijsvertering, ook in je detox kuur thuis.Je kan het zelf maken maar je kan het ook bij diverse natuurvoedingswinkels kopen. Ik heb het zelf (nog) niet gemaakt, maar mijn ervaring met de flesjes uit de winkel waren positief. Let hierbij altijd op biologische afkomst en dat er geen toegevoegde suikers of chemische smaakstoffen in zitten! Tja, en niet schudden vanwege de kleine hoeveelheid koolzuur en één flesje per dag is genoeg 🙂

En jij, heb jij het wel eens gemaakt? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen.

Bovenstaande kombucha heb ik geprobeerd. Mijn favoriet? Mana Kombucha Holy Ginger en Mana Kombucha Lovely Lemon -> mooi initiatief van de broers Filip en Simon. Door hen ben ik besmet met het kombucha virus 😉  Biologisch, geheel suikervrij (!) en klimaatneutraal. Te koop 6 stuks voor € 15.

Meer weten over de do’s en don’ts in een detox kuur? Let me know!

2 thoughts on “8 gezondheidsvoordelen van Kombucha

 1. Ik maak mijn eigen kombucha met jiaogulan thee. Hierna bottle ik het in oude Grolsch flesjes met stukjes Gember waardoor de “prikfactor” nog hoger wordt. Heerlijk friszurig prikkelend drankje! Voel me er heel goed bij en merk dat het ook in mijn zwangerschap goed werkt tegen bijvoorbeeld constipatie. Bloeddruk e.d alles is goed bij de controle. Ik ben fan! Ik laat hem ongeveer 12-14 dagen staan. Helemaal niet veel werk en elke keer weer plezier als ik bedenk hoe ik mijn lichaam hiermee ondersteun. Altijd wat jammer om de spookverhalen t.a.v de hoeveelheid alcohol en cafeïne die erin zit en wat de risico’s zouden kunnen zijn.

 2. Hoi Nico,

  Ik heb al ruim een jaar een complete set met zo’n SCOBY liggen om zelf Kombucha te maken. Maar stel het maken nog steeds uit want je moet je er wel even in verdiepen.
  Op mijn vragen kreeg ik altijd netjes antwoord en de set was heel snel in huis.

  De hele set met verwarmingmat en grote brouwcontainer heb ik bij het kefirwinkeltje besteld.
  http://www.kefirwinkeltje.nl/

  Het probleem is dat als je er eenmaal mee begint, met die SCOBY bedoel ik, dat je continu een hoeveelheid Kombucha krijgt en die moet natuurlijk ook opgedronken worden….

  Ik heb ook nog speciaal biologische zwarte La Potente thee uit Paraguay en theefilters besteld bij http://www.yerbamate-thee.nl

  Ik drink nu wel dagelijks een longdrinkglas met Arla Kefir 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *