Na jaren heb ik eindelijk de stap gezet, ik ben beland in een Ayurvedische reinigingskuur onder begeleiding van een arts. Deze detox kuur duurt een maand, dus ik zal alle belevingen uiteraard delen in een blog. Ik zit in de eerste week dus heb vooral last van vervelende kwaaltjes en ben een humeurig wrak. Maar hey alles voor het goede doel: mijn spijsverteringskanaal weer eens reinigen, meer energie en wat kilo’s er af. En dit keer via de traditionele Indiase detox manier. Dan mag een Ayurvedisch reinigingsrecept niet ontbreken. In dit blog: het recept voor Kitchari, een traditioneel Indiaas recept!
Ayurveda is ruim 5000 jaar oud en het oudste geneeskundige systeem ter wereld. Het is ontstaan in India vanuit een diepe kennis van de natuur. Reinigende voeding helpt je spijsvertering te optimaliseren. In de Ayurveda betekent dat dat je voedingsmiddelen gaat eten die het vuur van je spijsvertering aanwakkeren (agni). Agni zet voedsel en zintuigelijke indrukken om in energie en zorgt er voor dat er geen gifstoffen in het lichaam ophopen. Zodat je je weer scherp, levendig en positief gaat voelen.
Agni voeding belast je spijsvertering niet te veel en helpt je lichaam de balans te herstellen. Het zijn veelal veganistische recepten met veel kruiden. Mungsoep en Kitchari zijn treffende voorbeelden van dit soort gerechten. Verwacht geen zwaar currygerecht maar een milde, licht verteerbare maaltijd. Dus heb je een opgeblazen gevoel, weinig energie of heb je gewoon honger? Probeer dit recept eens. Meer weten over de Ayurvedische tradities uit India? Lees hier een blog of lees binnenkort mijn ervaring š
Ingrediƫnten Ayurvedische Kitchari, 3 porties
Tip: laat een half uur voor het koken de linzen weken in water, dan zijn ze makkelijker te verwerken en beter te verteren.
- Diepe hapjespan
- Eetlepel ghee (verkrijgbaar online of via de biologische winkel)
- 1 theelepel komijnzaad
- 1 theelepel zwart mosterdzaad (indien niet verkrijgbaar, neem wit)
- 15 zwarte peperkorrels
- 1 theelepel komijnpoeder
- 3 gekneusde kardemompeulen
- 1 theelepel kurkumapoeder
- 1 theelepel verse geraspte gember
- Kaneelstokje
- 70 gram gele gewassen en geweekte splitlinzen
- 350 gram volkoren basmatirijst, gewassen
- 1 liter water
- 400 gram biologische oranje pompoen in stukjes van 1 cm bij 1 cm
Bereiden reinigende kitchari
Smelt de ghee in de diepe hapjespan. In ieder geval een pan die diep genoeg lijkt voor bovenstaande ingrediƫnten. Geen soeppan. Voeg het komijnzaad en het mosterdzaad toe op matig vuur. Wacht tot het mosterdzaad gaat ploppen. Voeg dan de komijnpoeder, kurkumapoeder, kardemompeulen, de gemberrasp, het kaneelstokje en de peperkorrels toe. Laat warm worden zodat het heerlijk gaat geuren. Voeg de rijst en de linzen er bij en roer alles door elkaar. Voeg dan het water toe en laat het koken.
Doe na ongeveer 10 minuten de pompoenstukjes erbij en laat deze mee koken op matig vuur. Het gerecht is na ongeveer 25 minuten klaar of wanneer het water is verdampt en er een zachte brei over blijft. Als variatie kan je wortels, courgette of zoete aardappel toevoegen aan de Indiase Kitchari. Hoe heeft het je gesmaakt? Ik ben erg benieuwd, misschien heb je leuke variaties om te delen?