Boekreview – The Digital Diet 28 dagen digitale detox

The digital diet van Daniel Sieberg in 4 stappen af van je social media verslaving, internetverslaving met dit boek over een digitale detox. Offline is the new luxuryZit je veel achter internet, ben je vaak afgeleid door “even” op Facebook te kijken of ben je doodmoe van het turen naar het scherm van je mobieltje? Misschien is een digitale detox iets voor jou. Dit Engelse boek The Digital Diet helpt je in 28 dagen op weg naar een gezondere relatie met social media, games en internet. Inspirerend, confronterend en zeer praktisch! Een aanrader voor in een detox kuur.

Digitale detox 

Hulp nodig bij je social media verslaving, internetverslaving of game verslaving? Denk eens aan een digitale detox,. Dit boek van Daniel Sieberg The digital Diet geeft in 4 stappen aan hoe je van je digitale verslaving af kunt komen. Detoxcoach Nico van Rossum ( Epe, Zwolle, Apeldoorn, Deventer) geeft een boek review en recensie van dit handige boekje.Een groot deel van onze tijd brengen we tegenwoordig door achter een scherm: computerscherm, telefoonscherm, of het scherm van een tablet of laptop. Het lijkt alsof de drang om verbonden te zijn met het internet steeds groter wordt. Wanneer heb jij voor het laatst je telefoon thuis gelaten toen je de deur uit ging? Heb je wel eens een dag doorgebracht zonder te kijken op Facebook, WhatsApp, Instagram, Google, Twitter, Snapchat of e-mail? De constante prikkels van social media kunnen erg vermoeiend zijn. Het leidt af en geeft onrust. Nog los van alle straling waar je aan bloot staat! En waar ben je eigenlijk, als je constant bezig bent met de world out there?

In mijn zoektocht naar rust en tips om meer in het hier en nu te zijn, ben ik begonnen met een digitale detox. Het boek The Digital Diet heeft mij daar bij geholpen.

The Digital Diet – Daniel Sieberg

The digital diet van Daniel Sieberg in 4 stappen af van je social media verslaving, internetverslaving met dit boek over een digitale detox. Offline is the new luxuryVeel literatuur over een digitale detox kon ik niet vinden. Ik ben uitgekomen bij het boek The Digital Diet van Daniel Sieberg, een Engelstalig boek. Dat kan een belemmering  zijn voor je. Voor mij bleek het een uitdaging doordat het mijn taalvaardigheid vergrootte! In het boek geeft Daniel in 4 stappen hulp bij het ontgiften van je digitale verslaving in 28 dagen, met elke dag een oefening voor jouwzelf en je familie!

1. Re-Think

Dit hoofdstuk staat stil bij jouw behoefte om met de digital diet te beginnen. Daniel stelt je vragen om over na te denken en bewust te worden van je gedrag en patronen:

  • Heb je behoefte een telefoon te pakken wanneer het ongemakkelijk wordt in discussies? Of wanneer je je verveelt?
  • Rijd je wel eens auto en ben je tegelijkertijd aan het sms-en?
  • Word je direct uit je concentratie gehaald als je telefoon knippert of wanneer het een geluid maakt?
  • Ben je wel eens bezig met je telefoon terwijl je kind tegen je aan het praten is?
  • Ben je wel eens in dezelfde kamer als je familie, en iedereen is bezig achter zijn eigen schermpje?
  • Heb je je wel eens afgevraagd wat je nou het afgelopen uur hebt gedaan?

Hij gaat in op de straling van alle apparatuur waar je aan wordt blootgesteld, het geluid wat je gehoor kan beschadigen, de hoofdpijn en rugpijn die het staren kunnen veroorzaken en de hitte van apparaten die je vruchtbaarheid kunnen beïnvloeden.

2. Re-Boot

Tips over een digitale detox? Dit boek van Daniel Sieberg The digital iet weet praktische tips om minder met social media bezig te zijn. Detoxcoach Nico van Rossum schreef er een recensie over.Dit hoofdstuk geeft concrete eerste stappen in de digitale detox. Met kleine oefeningen word je los gemaakt van je technische apparaten.

Je wordt bewust van je digitale multitasking. Het multitasken met name ( even Facebook, even mail, even bellen) geeft veel onrust en haalt ons uit het hier en nu. Ik vind dat erg confronterend en herkenbaar. De tips zijn wat mij betreft waardevol en geven inspiratie! Naast individuele oefeningen geeft Daniel Sieberg tips voor thuis, met je partner of in de familiekring.

The digital diet van Daniel Sieberg in 4 stappen af van je social media verslaving, internetverslaving met dit boek over een digitale detox. Offline is the new luxury3. Re-Connect

In dit hoofdstuk komen concrete oefeningen aan bod, met name gericht op besteding van je vrije tijd. Ga aan de slag met je inbox, instellingen van je telefoon en koop een wekker 😉 ( ik gebruik een wekker met wake up light. Weg met die straling in de slaapkamer!) Hoe kom je weer in contact met de mensen achter Facebook en hoe krijg je focus terug op je werk.

4. Re-Vitalize

Het laatste hoofdstuk is weer gevuld met praktische tips en is een afronding van de 28 dagen detox. Enkele tips: Stel een tijd in om offline te zijn. Besluit hoe laat je op een dag je mail pas opent. Leg je telefoon niet op tafel tijdens een etentje of bezoek. Log 2 keer per dag in op Facebook voor 15 minuten. Ik kan nog wel even doorgaan. Een mooie tip vind ik: bel iemand in plaats van sms-en.

Kortom

Een fijn boek om je uit de rollercoaster te halen van je dagelijkse digitale doen. Het gaf veel inzicht en ik zag in hoe ik soms het contact verlies met het hier en nu. Dit boek heeft mij meer controle gegeven over mijn tijdbesteding, mijn quality time met vrienden en laat mij mijn concentratie meer behouden. The Digital Diet is te koop voor €11,40. Ik heb zelf ook eenboekje gemaakt met tips voor een digital detox, vraag ‘m hier aan!

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *