De 5 beste kamerplanten voor schone lucht in huis

Wat zijn de beste kamerplanten om lucht te zuiveren in je huis? Hier de 5 beste kamerplanten voor een schone lucht in huis.

Veel huizen hebben schimmels, te weinig ventilatie, vervuilde lucht, WIFI of elektromagnetische straling. Allemaal factoren die er (onzichtbaar!) voor kunnen zorgen dat je ziek wordt, moe bent of niet lekker in je vel zit. Hoewel je geen controle hebt over wat er wereldwijd met de kwaliteit van onze lucht gebeurt, je kan wel je eigen maatregelen nemen in je persoonlijke omgeving. Wil je je woonkamer, slaapkamer óf werkruimte zuiveren? Begin eens met een paar kamerplanten 🤗

Waarom is frisse lucht in huis belangrijk?

De lucht in huis kan vervuild zijn door verschillende invloeden.

Denk eens aan giftige gassen die vrijkomen uit gewone, alledaagse (huishoudelijke) artikelen. Bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen, cement, verf, vloerbedekking, meubels en spaanplaat. Het vele gebruik van woningisolatie betekent ook dat als deze gassen eenmaal vrijkomen, ze eerder vast komen te zitten binnen de muren.

Naast deze giftige dampen ontstaan ook schimmels in huis, maar die zie je vaak niet! Schimmels ontstaan door vochtproblemen. Je kent vast de zwarte puntjes wel in bijvoorbeeld de douche. Sommige schimmels zijn niet te zien maar hebben wel effect op je gezondheid.

Wat zijn de effecten vervuilde lucht in huis en wat kan je er aan doen?

Een slechte luchtkwaliteit kan een hoop klachten geven, zoals:

 • Vermoeidheid
 • Ademhalingsproblemen
 • Schimmels in je lijf
 • Hoofdpijn
 • Allergische reacties
 • Geïrriteerde ogen
 • Huidklachten
 • Verkoudheid

Uiteraard zijn er simpele oplossingen, zeker als je niet weet waar de slechte luchtkwaliteit vandaan komt. Denk aan:

Wat kan je doen aan een slechte lucht kwaliteit in huis? Denk aan een zoutlamp, ioniser, etherische oliën en ramen op een kier!

Deze 5 kamerplanten helpen je om de lucht te zuiveren in je huis

Wetenschappers weten al lang dat kamerplanten vervuiling uit de lucht kunnen halen, waardoor we een zuiverdere, schonere atmosfeer kunnen creëren. Dit filteren gebeurt in de bladeren van de planten en via de micro-organismen in de potgrond. Onderzoekers hebben de luchtfiltereigenschappen van planten onderzocht en wat ze hebben ontdekt, is dat verschillende soorten planten verschillende soorten luchtverontreinigende stoffen kunnen filteren.

1. Crassula (Jade plant)

Ook wel de vriendschapsboom genoemd. De Jade plant kan meer dan 90 procent van de tolueen uit de lucht verwijderen. Tolueen is een chemische stof wat onder andere in tapijt zit, verf en schoonmaakmiddel.

Er zijn ongeveer 300 soorten, voor elk wat wils!

Schimmels beïnvloeden je gezondheid. Deze 5 kamerplanten helpen je om de lucht te zuiveren in je huis.
De graslelie helpt gelucht in huis schoon te houden. Deze makkelijk te onderhouden kamerplanten verwijderen chemicaliën en zien er leuk en wild uit.

2. Graslelie (Chlorophytum)

Deze sierplant verwijdert chemicaliën die in de lucht vrijkomen uit kunstmatige rubbers, pesticiden, verf, verfverdunners en inkt. (Het plantje verwijdert tot 80% p-xylenen, o-xyleen en ethylbenzeen) En goed nieuws voor iedereen zonder groene vingers, deze soort is super veerkrachtig en heeft weinig onderhoud nodig 😉

3. Bromelia

Deze breedbladige plant is uitstekend in het uitfilteren van zes soorten vluchtige organische stoffen (VOC’s). VOC’s zijn een groep chemicaliën die geassocieerd worden met een aantal negatieve gezondheidseffecten. Volgens een studie kunnen deze kamerplanten tot wel 80% van deze chemicaliën uit de lucht filteren (denk aan paraffinekaarsen en uitlaatgassen) in slechts 12 uur. Tip: Ik gebruik vegan waxinelichtjes.

Luchtzuiverende kamerplanten: de Bromelia helpt de lucht zuiveren in huis voor minder hoofdpijn en vage kwalen.
De Dracaena plant is goed voor het opzuigen van de giftige aceton die vrijkomt uit nagellakken, nagellakverwijderaars en andere huishoudelijke artikelen.

4. Dracaena

Een plant die vooral goed is in het verwijderen van sterke, giftige acetondampen van nagellak, nagellakremover en andere huishoudelijke artikelen.

Eerlijk, ik vind deze zo lelijk, maar nu ik weet wat dit krachtige plantje kan zal ik nog eens heroverwegen hem een plekje te geven 😉

5. Nephrolepis (Krulvaren)

Krulvarens komen oorspronkelijk uit tropische bossen en moerasgebieden, dus ze gedijen goed bij weinig licht en een hoge luchtvochtigheid. Ze zijn ideaal voor in de badkamer! Het vocht van je douche zal de plant hydrateren, waardoor hij weinig extra verzorging nodig heeft. De krulvaren helpt xyleen te verwijderen en – zo bleek uit de NASA-studie – het was de beste kamerplant voor het verwijderen van formaldehyde.

De krulvaren reinigt je huis en passen goed in je badkamer. Een van de beste kamerplanten om de luchtkwaliteit in huis te bewaken.

Welke kamerplanten gebruik jij in huis? Alleen voor de schoonheid, of ook voor een schone lucht in huis? Met een paar kleine investeringen kun je de kamers in je huis niet alleen opvrolijken maar ook heel nuttig inrichten (vergeet niet je werkkamer). Detox je huis!

Photo by Ahmad Fuad Morad on Foter.com / CC BY-NC-SA

Photo by EJP Photo on Foter.com / CC BY-NC-SA

2 thoughts on “De 5 beste kamerplanten voor schone lucht in huis

  1. Ha Wim,
   Gezellig hè de varen? Ik heb een nep exemplaar staan in de badkamer, die ga ik snel vervangen door een echte!
   Groetjes en gezondheid gewenst in deze tijd, Nico

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *