De helende kracht van rauwe honing

Wat is het verschil tussen gewone normale honing uit de supermarkt en rauwe honing?

Wat maakt rauwe honing anders dan honing uit de supermarkt? 

Honing, een prachtig natuurproduct boordevol vitaminen en mineralen. Honing is er in verschillende soorten en smaken. Maar wat is het verschil tussen gewone en rauwe honing? En wat is de beste honing en wat heelt het?

Wat is het verschil tussen normalen honing en rauwe honing? Lees hier over de verschillen in voedingsstoffen van verschillende soorten honing.Gewone honing

Commerciële honing wordt verhit tot boven de 45 graden, hierdoor is het makkelijk op te slaan, te bewaren en te vervoeren. Helaas verdwijnen hierdoor de voedingsstoffen uit de honing. De honing kan van over de hele wereld komen en is vaak samengesteld uit verschillende soorten. Om de honing zoeter te maken wordt er soms suikerwater aan de honing toegevoegd. Kortom, de gewone honing uit de supermarkt is niet het heilzame goedje in zijn oorspronkelijke vorm. Goedkoop, dat weer wel.

De helende kracht van rauwe honing. Het smaakt niet alleen anders het bevat meer voedingsstoffen.Rauwe honing

Rauwe honing is niet gepasteuriseerd of gefilterd, heeft geen toevoegingen en is niet verhit boven de 45 graden. Daardoor blijven de voedingsstoffen in tact. Rauwe honing zit vol antioxidanten, is virus remmend, ontstekingsremmend en schimmelinfectie remmend. Daarom meestal beter dan antibiotica!

Tip: bezoek eens een imker bij jou in de buurt. Elk jaar is er een landelijke open imkerdag. Boeiend voor jezelf, én voor kinderen! Ik heb het geluk dat mijn buurvrouw imker is, zalige honing.

Helende werking van rauwe honing

Rauwe honing is een van de oudste geneesmiddelen ter wereld. Moderne onderzoeken bevestigen de antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen. Enkele voorbeelden:

 • Verbetert spijsvertering. Meng een eetlepel honing met appelcider en water. Het bevordert gewichtsverlies.
 • Vermindert migraine. Los een eetlepel honing op in lauwwarm water, opdrinken en herhaal na 20 minuten.
 • Vermindert misselijkheid. Drink een mengsel van honing, gember en citroensap.
 • Vermindert opvliegers. Vooral boekweithoning!
 • Vermindert acne. Neem een halve theelepel en smeer dit uit over de huid. Was na ongeveer 10 minuten van je huid.
 • Cholesterol verlagend, en daarmee vermindert de kans op hart- en vaatziekten.
 • Bevordert slaap. Voeg een eetlepel toe aan warme melk voor je gaat slapen, je melatonine wordt hierdoor verhoogd.
 • Heelt wonden. Smeer een beetje rauwe honing op een brandwondje, schaafplek of huiduitslag. Het voorkomt infecties en laat de wond sneller drogen.
 • Verlicht keelpijn.  Vooral boekweithoning heeft deze eigenschap.
 • Vermindert allergieën en hooikoorts.
 • Tegen bedplassen. Neem een theelepel rauwe honing voor het slapen gaan, kinderen hebben er profijt van. ( let op: niet geschikt voor baby’s)
 • Verbetert sportprestaties. Oude Griekse atleten namen voor en tijdens de wedstrijd honing voor een beter uithoudingsvermogen. Modere onderzoeken bevestigen dit.
 • Of zie dit recept tegen verkoudheid en griep.

Manuka Honing

Detox inspiratie? De helende kracht van rauwe honing omdat deze niet verwarmd is boven de 45 graden.

Er zijn verschillende soorten honing, elk met zijn eigen werking. Manuka honing is de crème de la crème! Gemaakt in Nieuw Zeeland en bijzonder vanwege de nectar uit de Manuka struik. Deze honing heeft daardoor de hoogste antibacteriële eigenschappen, wel tot 100 keer zoveel in vergelijking met normale honing. De honing is zeer sterk van smaak en verkrijgbaar bij de natuurvoedingswinkel. Zorg voor een UMF en MGO factor op het etiket. Hoe hoger deze factoren, hoe hoger de geneeskrachtige werking en de prijs. Ook Eucalyptus- en Lindehoning hebben een hoge antibacteriële eigenschap.

I Love Detox inspiratie: de helende werking van rauwe honingRauwe honing vs. suiker

Beiden bevatten fructose en glucose. Bij suiker zijn in het verwerkingsproces alle voedingsstoffen verloren gegaan, rauwe honing heeft nog zijn oorspronkelijke voedingstoffen in zich. Daarom kan het lichaam het gehele product verwerken waardoor er minder pieken in de bloedsuikerspiegel ontstaan. Dit is wel het geval met geraffineerde suiker. Vandaar dat ik in sommige recepten kies voor het toevoegen van honing en niet werk met geraffineerde suiker.

Bronnen: www.draxe.com, www.honinggezond.nl

Aan de slag met suikervrije voeding? Of wil je weten hoe je in de supermarkt verborgen suikers ontdekt? Ik ga graag met je op pad! Een gratis kennismakingsgesprek is zo gepland.

2 thoughts on “De helende kracht van rauwe honing

  1. Dank je Gerard voor je reactie. Fijn je toevoeging, ik kan me voorstellen dat niet iedereen een imker naast de deur heeft met kwalitatief goede honing. Succes! Groeten, Nico

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *