Goede basisrecepten zijn onmisbaar in de keuken. Zeker als ze heerlijk smaken en er tal van variaties mogelijk zijn. Kerst staat voor de deur en misschien ga je lekker koken voor jezelf, vrienden of familie. Met ditĀ basisrecept hummus kan je alle kanten op. Smakelijk als broodbeleg op rijstwafels, als vulling in een sla-sandwich of in pannenkoeken of als gezonde dipsaus voor bij de borrel.
Waarom zelf hummus maken?
Ik ging laatst weer eens op zoek naar hummus in de supermarkt. Ik was benieuwd of er inmiddels al een echt gezonde verantwoorde variant op de markt was. Helaas. De ingrediĆ«ntenlijsten die ik tegen kwam stonden vol “echte” ingrediĆ«nten. Helaas vond ik ookĀ een paar minder fraaie toevoegingen. Denk aanĀ sorbinezuur (verstoort enzymatische processen) en benzoĆ«zuur (gemaakt van benzol: kleurloze, aromatische, brandbare vloeistof, die wordt gebruikt als grondstof voor allerlei chemische produkten en als oplosmiddel voor rubber, vetten en lakken) of natriumsorbaat ( veelgebruikt chemisch conserveermiddel dat mogelijk een interactie aangaat met nitraten en geboorte afwijkingen veroorzaakt).
Ook alĀ zijn het kleine hoeveelheden, met zelfgemaakte hummus krijg je dit nietĀ binnen en qua kosten ben je goedkoper uit! Zelf op zoek naar de betekenis achter de ingrediĆ«nten? Ik gebruik de e-nummer appĀ ( bovenstaande komt daar ook uit) zodat ik kan zien welke toevoegingen veilig zijn en welke niet. Genoeg info nu, š aan de slag!
Ingrediƫnten Detox basisrecept hummus
- 225 gram kikkererwten, gekookt of uit een glazen pot zonder vage toevoegingen, gewassen
- 2 el tahin zonder toegevoegd zout
- 2 kleine knoflooktenen in stukjes gesneden
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl paprikapoeder
- zwarte peper naar smaak
- snufje Keltisch zeezout
- sap van 1 citroen
- vƩƩl olijfolie extra vergine
- keukenmachine
- voor garnering handje zonnebloempitten
BereidenĀ Detox basisrecept hummus
Makkelijk: stop alle ingrediĆ«nten in de keukenmachineĀ en giet er terwijl de machine draait olijfolie bij. Net zolang er een smeuĆÆgeĀ gladde brei ontstaat.
Schep de hummus in een schaaltje en maak af met wat zonnebloempitten. Deze hummus kan je een paar dagen bewaren in de koelkast, je kan het ook invriezen in kleinere porties.
Variatie? Bij dit recept zijn zoveel toevoegingen mogelijk. Heb jijĀ favoriete hummus-recepten, ik ben benieuwd! Hier nog wat inspiratie:
Wat dacht je van peterselie hummus. Voeg dan bij bovenstaand detox basisrecept hummusĀ 20 gram platte peterselie,Ā 10 gram verse dragon,Ā 25 gram bieslook toe. Lekker fris.
Of maak eens bieten hummus. Voeg dan 3 gekookte bietjes bij het recept, samen met 1 cm gember. Goed mixen, lekker zoet!
En wat dacht je vanĀ avocado hummus?
Smullen…