Recept Garnalen met bimi en shiitake
Een heerlijk recept voor Garnalen met bimi en shiitake: een veelzijdige, gezonde én pittige maaltijd. Laag in verzadigd vet en calorieën, en een grote bron van eiwit. Ben je bekend met bimi? Bimi lijkt op broccoli maar heeft langere stengeltjes, de roosjes zijn kleiner en de smaak is wat milder en zoeter. Bimi wordt gezien als “supergroente”omdat het rijk is aan Glucosinolaten wat beschermt tegen kankerverwekkende stoffen en veroudering. Ik zag het een tijdje geleden voor het eerst liggen in de supermarkt en vond het tijd worden om eens te experimenteren. Op naar weer een detoxproof maaltijd!
Ingrediënten Garnalen met bimi en shiitake voor 2 personen:
- 1 eetlepel maïsmeel
- halve eetlepel cayennepeper
- 200 gram grote biologische garnalen
- 2 eetlepels biologische soja saus zonder suiker
- 1 eetlepel kokosolie
- 200 gram ongezouten rauwe cashewnoten
- 100 gram shiitake, in grote stukken gesneden
- 200 gram bimi, gewassen, droge stukjes van de stengels eraf snijden
- 1 knoflookteen, geperst
- halve centimeter gember, in kleine stukjes gehakt
- 3 lente-uien, schuin gesneden in stukken van 1 centimeter
- 4 eetlepels rijstazijn
- 150 gram ronde rijst, heb je dat niet gebruik dan zilvervlies rijst
Bereiden Garnalen met bimi en shiitake:
Mix het maïsmeel en de cayennepeper in een grote kom en wentel de garnalen er door. Zorg dat de garnalen goed bedekt worden door de mix. Voeg vervolgens de soja saus toe. Mix alles en laat het goedje 30 minuten in de koekast staan.
Zet vervolgens de ronde rijst op. Deze rijst heeft 45 minuten nodig om te koken. Dat kan te lang duren, zeker als je honger hebt of een lang werkdag hebt gehad. Ik maak vaak van te voren veel rijst en vries het in, in tweepersoons porties.
Rooster de cashewnoten tot ze mooi goudbruin zijn. Haal ze vervolgens uit de pan en leg ze op een schaaltje apart.
Smelt de kokosolie en voeg de shiitake toe. Roerbak deze 1-2 minuten, voeg dan de garnalen er aan toe. Bak deze 1-2 minuten totdat ze roze zijn of omgekruld. Doe de bimi, lente-uitjes, knoflook en gember erbij en roerbak 1-2 minuten.
Voeg tot slot de cashewnoten er aan toe met de rijstwijn en een scheutje water. Zet het vuur lager, doe een deksel op de pan. Laat het geheel 1-2 minuutjes pruttelen.
Serveer de rijst en de garnalen met bimi en shiitake apart in een mooie schaal. Klaar is je heerlijke maaltijd, eetze! Hoe heeft je creatie gesmaakt?
Benieuwd wat wel en niet past binnen een detoxkuur? Kijk eens bij DETOX of andere heerlijke recepten.