Detox is niets doen

Geef je hoofd en lijf pure ontspanning door even niets te doen. Een manier van mindfulness bezig zijn en weer energie op te doen. Detox is niets doen!

Ken je het gevoel van overprikkelde zintuigen? Vermoeide ogen, geluid wat je slecht verdraagt, hoofdpijn. Wat maakt je zintuigen zo moe? Ik besef me de laatste tijd ineens hoe verdeeld mijn aandacht is! Even googlen, bellen, auto rijden, mobieltje checken, muziek aan, van alles moeten, vaak in een rap tempo…. Herkenbaar? Wacht dacht je van niets doen….

Ik heb nu geleerd om NIETS te doen, moeilijk maar zeer de moeite waard. Krijg je flexibiliteit, oplossingsvermogen en rust terug door gewoon even niets te doen!

Prikkels

Detox is niets doen! Laad weer op door alle prikkels los te laten, 15 minuten per dag. Geef je hoofd en lijf rust, doe niets. Meer informatie bij detoxcoach Nico van RossumIn ons dagelijkse, soms hectische, leven staan we bloot aan enorm veel prikkels. Heb je er wel eens over nagedacht hoe vaak je aandacht naar iets wordt getrokken terwijl je met iets anders bezig was? Sta eens stil hoe jij Multi taskt: rijden en je telefoon bekijken, was opvouwen terwijl je aan het bellen bent, boodschappen doen terwijl je dat ene recept probeert te vinden op je telefoon? Komt je bekend voor?

We putten onze zintuigen en dus onze hersens behoorlijk uit, veelal zonder dat we ons daar bewust van zijn. Willen en moeten we daarnaast ook nog veel van onszelf gebeurt het dat de tijd van opstaan tot naar bed gaan gevuld is met non stop activiteiten en prikkels. Onze slaap hebben we dan ook hard nodig. Je rust, energie en oplossend vermogen behouden gedurende de dag is niet iets waar we vaak voldoende aandacht aan besteden.

Detox is niets doen

De laatste tijd voelde ik me vermoeider dan anders en heb daarom weer geleerd om wat vaker niets te doen. Als kind was dat een makkie, niets doen, en ook in mijn studententijd genoot ik van het staren naar de IJssel of de wolken. Op een of andere manier was ik dat magische ontspannen een beetje verloren.

Elke dag niets doen geeft je rust, nieuwe energie en is erg gezond. Ga 15 minuten per dag niets doen, detox je geest!Alles uit je handen laten vallen om eerst goed voor je lijf te zorgen, weer op kracht te komen, is een weldaad voor je lichaam en geest maar vaak oh zo moeilijk. Je voelt je mogelijk lui en compleet nutteloos. Het omgekeerde is echter waar. Door alle “moet” knoppen even uit te zetten en je ogen, oren en hersens even rust te geven is een van de nuttigste bezigheden die je dagelijks kan inbouwen in je leefstijl. Het ultieme moment om even niet met verwachtingen en zogenaamde verplichtingen van anderen en jezelf bezig te zijn! Door alles te laten voor wat het is maak je ruimte voor de signalen van je lijf, die we vanwege de drukte zo vaak niet meer horen en voelen.

Probeer eens de verleiding van afleiding te weerstaan

Hoe en waarom?

Leer om niets te doen. Het is een mooie manier om los te laten, detoxen, en weer nieuwe energie op te doen in ons drukke bestaan met alle prikkels. mediteer, kijk naar de wolken of maak een mooie wandeling.Door minimaal een kwartier per dag los te komen van alle activiteiten waar je ingezogen bent, maak je weer contact met je lijf. Door de afstand ervaar je rust en zul je sneller oplossingen zien voor je vraagstukken. Je focus wordt vergroot en daarmee de aandacht die je geeft. Door niets doen ontstaat er letterlijk ruimte en kan je weer eens diep ademhalen. Daarnaast wordt je creativiteit aangesproken, creativiteit in denken en doen. Zie het maar als het vakantiegevoel mee naar huis nemen. Op vakantie moet je vaak minder en kom je herboren thuis. Dát gevoel elke dag terug laten komen is goud waard.

Hoe je dat doet, niets doen?

  • In stilte op de bank liggen. Kies er voor om alle gedachten die bij je binnenkomen weg te laten drijven door de wolken die je ziet.
  • Een wandeling maken in een rustige natuurrijke omgeving, soms op je blote voeten!
  • Een powernap doen.
  • Mediteren ( ik gebruik Chakra meditatie en Mark Williams).
  • Buiten zitten in een rustige omgeving: in de tuin, in het park, langs het water.
  • Focus op je ademhaling met je ogen dicht.

Niet alle activiteiten hoef je thuis te doen. Ook op je werk of onderweg kan je simpele oefeningen doen om je hoofd leeg te maken en het overprikkelde gevoel kwijt te raken.

Ik hoor graag jouw ervaring met niets doen! Voelde je je opgeladen, is het een manier om met mindfulness bezig te zijn, is het een stap om er aan te beginnen of ben je al meditatiegoeroe?

Meer weten over detox en hoe het voor jou kan werken? Klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *