Recept voor een overheerlijke makreelsalade met appel en avocado. Detoxproof!
Deze makreelsalade met appel en avocado is prima als lunch, maar ook als hoofdmaaltijd of bijgerecht. Snel klaar en boordevol goede eigenschappen.
Waarom is Makreel gezond?
Makreel is is rijk aan essentiële vetten, vitaminen en mineralen. De omega-3 en omega-6 vetzuren zijn bijvoorbeeld in grote hoeveelheden aanwezig in makreel. Omega-3 is goed voor je hart, geheugen en preventie van dementie en depressie. Daarnaast kunnen de omega-3 vetzuren helpen om borst-, prostaat-, nier- en darmkanker te voorkomen. Dat klinkt heftig, maar voeding kan echt helpen je gezondheid te verbeteren! Essentiële vetzuren helpen verder om het bloed te verdunnen, hierdoor heb je een verbeterde doorbloeding en verlaging van je bloeddruk. Het voorkomt ophoping van cholesterol in het bloed en vernauwing van de bloedvaten. Schoner, dunner bloed vermindert het risico op een hartaanval en hart- en vaatziekten.
Nadeel is dat de vis rijk is aan kwik. Gezegd wordt dat dit niet opweegt tegen de goede eigenschappen van makreel. Makreel is om de kwik niet aan te bevelen aan zwangere vrouwen. Let verder op de manier waarop de vis is gerookt. Chemisch roken komt veel voor waardoor de vis een rooksmaak heeft door de chemische behandeling, dat wil je niet. Ook verschilt de kwaliteit van de vis per vanggebied, check de viswijzer voor meer info. Tot slot, de vis is beperkt houdbaar. Koop je verpakte vis van bijvoorbeeld AH, dan is het raadzaam de vis binnen 2 dagen op te peuzelen.
Meer weten over makreel, de torpedo van de zee, hier een filmpje van het Nederlands Visbureau. Gepassioneerde vaklui die meer vertellen over de vis, het roken en gerechten.
Ingrediënten Makreelsalade met appel en avocado voor 2 personen
- 200 gram gerookte makreelfilet
- Avocado in blokjes
- Halve komkommer in blokjes
- 8 lente uitjes gesneden in kleine ringen
- 1 frisse rode appel in stukjes
- 4 handjes gemengde sla (waaronder rucola, lekker pittig!)
Ingrediënten dressing:
- 6 el (geiten) yoghurt
- 3 el olijfolie
- 1 el citroensap
- 1 el verse of gedroogde dille
- snuf Himalaya zout en zwarte peper
Bereiden Makreelsalade met appel en avocado
Verwijder de huid van de makreel en snijd de makreel in kleine stukjes. Controleer of er nog ergens een verdwaalde graat in zit. Voeg vervolgens alle ingrediënten bij elkaar in een grote kom en giet de dressing erover, hoeveelheid naar keuze. Serveer bijvoorbeeld met eigen gemaakt brood bij een stevige trek!
Makreelsalade met appel en avocado is één van mijn favoriete, snelle salades. Heb je deze salade gemaakt, dan ben ik benieuwd naar jouw resultaat. Laat je hieronder weten wat je er van vond? Enjoy!
Bron: www.infonu.nl Photo credit: frankdouwes via Foter.com / CC BY
Oh wat lekker deze detox salade! Ik eet niet vaak makreel maar past er goed bij de appel. Lekker ook met het warme weer. groetjes Chantal
Wat lekker! Verrassende combi met de appel maar een heerlijke toevoeging aan het geheel. Ik heb genoten!
Hi Talitha,
Wat leuk je reactie en wat fijn dat je zo hebt genoten! Lekker fris he zo’n salade in de zomer, deze is ook een van mijn favorieten.
Gezonde groeten, Nico
Een van mijn favoriete recept! Snel te maken en zowel te eten als lunch of diner. Vooral de combinatie met appel is verfrissend!
Dank Patricia voor je reactie! Die appel geeft een leuke twist hè.