Honingmosterdsoep met pastinaak en zalm – Herfst op zijn best!
Oktober: Het PASTINAAK seizoen is geopend! Ken je pastinaak? Het is een wit-gelige wortel en smaakt wat zoetig. Een heel oude groente die wat in de vergetelheid is geraakt, wat jammer is want het is een gezond, geneeskrachtig worteltje wat vol zit met onder andere anti-oxidanten, foliumzuur en vitamine C ( in Ć©Ć©n ons zit 30% ADH). En… de pastinaak wordt gezien als stimulans voor een gezond seksleven. Dus waar wacht je op?
Wat kan je met een pastinaak? Prima als aardappelvervanger, in soep, als puree, in pannenkoeken en je kan er zelfs chips van maken. Hier een recept van mijn moeder, een ware keukenprinses! Zoals je bij mijn detoxrecepten gewend bent vervang ik de koeienzuivel producten door iets anders en maak ik het recept zonder vlees.
Deze honingmosterdsoep met pastinaak en zalm is dus detoxproof en past binnen een detox kuur of bewust gezonde leefstijl. Prima voor 4 royale kommen voor de avondmaaltijd.
Ingrediƫnten Honingmosterdsoep met pastinaak en zalm voor 4 porties
- eetlepel kokosolie
- 2 kleine rode uien in stukjes gesneden
- 2 knoflooktenen geperst
- 1,25 liter groentenbouillon zĆ³nder gist
- 350 gram pastinaken in stukken gesneden
- 3 eetlepels honingmosterd. Belangrijk is dat het rauwe honing is, vermengd met mosterd, dit is vaak te krijgen bij Imkers ( zie bijvoorbeeld de Buitenmarkt app). Heb je geen honingmosterd, gebruik dan 2,5 grote eetlepels fijne Dijon mosterd enĀ 0,5 eetlepel rauwe honing ( verkrijgbaar bij de natuurwinkel).
- 150 gram rijst cuisine of soya cuisine, verkrijgbaarĀ bij de grotere supermarkt of natuurwinkel. Let op vage toevoegingen of e-nummers, vermijden!
- 120 gram zalmsnippers zonder toevoegingen
- 60Ā gram zachte geitenkaas
- 4 takjes verse peterselie
- staafmixer, blenderĀ of keukenmachine
Bereiden Honingmosterdsoep met pastinaak en zalm
Fruit in de kokosolie de fijngehakte ui glazig, voeg de knoflook toe. Voeg 1,25 liter bouillon toe. Ik gebruik gistloze groentenbouillon. Gist kan schimmels in je lijf veroorzaken welke vermoeidheid, overgewicht en problemen in je buik opleveren. Eet daarom zo min mogelijk gist! De bouillon die ik gebruik kan je bij de natuurwinkel kopen, bevat geen suikers en gist.
Voeg de pastinakenĀ toe en laat het geheel zacht pruttelen tot de pastinaken zacht zijn. Haal de pan van het vuur en pureer het geheel met een staafmixer, keukenmachine of blender. Voeg de honingmosterd toe en de rijst of soya cuisine. Ik heb rijst cuisine gebruikt van Isola Bio, een heerlijke niet dominante smaak zonder toegevoegde rommel.
Roer het goed door, je kunt de staafmixer nog even gebruiken zodat je zeker weet dat de room en mosterd goed verdeeld zijn.
Doe vervolgens 30 gram zalmsnippers per portie in een kom.
Giet de soep erover en brokkel 15 gram zachte geitenkaas er overheen. Garneer tot slot met wat fijn geknipte peterselie.
Smakelijk eten! Ik zou het erg leuk vinden als je laat weten hoe deze Honingmosterdsoep met pastinaak en zalm heeft gesmaakt.
Wil jij bewuster en gezonder koken, zonder chemische toevoegingen en suiker? Misschien is een detox kuur iets voor jou. 30 dagen afkicken van je oude eetgewoonte en starten met pure onbewerkte voeding!