Tijdens je detox kuur zijn wat mij betreft de zwaarste momenten als je geen inspiratie hebt. Als je niet meer weet wat je kan of mag eten, geen zin hebt om te koken en barst van de honger. Bij mij lag zelfmedelijden op de loer waardoor ik me nog hongeriger en shit ging voelen. Nu, 6 jaar later, is dat gelukkig niet meer het geval dankzij een voorraad fijne kookboeken! Dit boek Eiwitrijk is zo’n fijn, goedkoop boekje vol lekkere en makkelijke (belangrijk(!) recepten.
Eiwitrijk – Fern Green
Eiwitten (proteĆÆnen) zijn samen met koolhydraten en vetten de bouwstenen van jouw voeding voor jouw lichaam. Eiwitten zijn onmisbaar bij de aanmaak van enzymen, hormonen, afweerstoffen en neurotransmitters. Ze spelenĀ een belangrijke rol bij het gezond houden van de huid, spieren en pezen, kraakbeen, haar en de nagels. Dierlijke eiwitten zitten in bijvoorbeeld vlees en zuivel. Deze bevattenĀ essentiĆ«le aminozuren, verzadigde vetten en cholesterol. Plantaardige eiwitten daarentegen zitten vol vezels en bevatten weinig vet. In een detox kuur gebruiken we dan ook deze eiwitten. In plantaardige eiwitten zitten tal van mineralen, vitaminen en fytochemicalien die bijdragen aan de werking van het immuunsysteem en het voorkomen van ziekten.
In het boek wordt ingegaan op deze plantaardige eiwitten. Welke soorten zijn er? Denk eens aan Borlottibonen, maar liefst 23 gram eiwit per 100 gram, welke rijk zijn aan vitamine B, ijzer, kalium en zink. Of Mungbonen (zie recept) met 23,86 gram eiwit per 100 gram, rijk aan vezels, helpen bij afvallen en verlagen het cholesterol gehalte. Een hele lijst wordt behandeld, inclusief kiemen, Ā waarbij ze de voordelen van de verschillende eiwitrijke voeding beschrijft. Ā Ook geeft ze een 6 stappenplan, met welke producten je een rijk plantaardig recept kan maken. Met een eiwitrijk dieet kan je je bloedsuikerspiegel stabiliseren, je spijsvertering verbeteren en gewichtsverlies bevorderen. Sounds goodĀ ?
De recepten uit Eiwitrijk – Fern Green
Vervolgens volgen 66 recepten met puur plantaardige proteĆÆnen. Ā Allen vegetarisch. Het eerste hoofdstukĀ Tussendoortjes en voorgerechten heeft 14 recepten. Ā Denk aan groene hummus, koolrolletjes, spring rolls en groene pizza.
Daarna volgen 17 soepen en salades, denk aan kokossoep en diverse toublĆ©s. 24 hoofdgerechten waaronder gevulde paprika’sĀ en veggie burgers.Ā De 11 recepten van de desserts tot slot, bevatten veelal suikers, dat is jammer maar met wat weglatingen of vervangers kan je bijvoorbeeldĀ prima superbrownies maken!