Floaten – ontspanning zonder inspanning

floaten ontspanning zonder inspanning. Aanrader tijdens een detox kuur.

Ik ben net verhuisd. Van hartje Utrecht naar een betoverende plek, midden in het bos op de Veluwe. Totale stilte hier. Toch, als ontspanningsjunky, miste ik mijn Chinese masseuse Sun in Utrecht. Waar kon ik hier in de buurt nou lekker onthaasten? Een Chinees massagecentrum heb ik niet gevonden, wel een floatcenter. Een wat?! Juist ja, een plek om te floaten. Helemaal zen en een absolute aanrader tijdens een detox kuur. Vanwege de ontspanning én de ontgifting! Ik ga het je uitleggen.

Floaten

Floten ontspanning zonder inspanning. Een mooie toevoeging aan de detox kuur!Een uur in een bad met Epsomzout liggen. Ik kon me er weinig bij voorstellen. Nou ben ik wel van de nieuwe dingen uitproberen, zeker als het om detox gaat. Dus hup naar Floatcenter Heerde!

Na gedoucht te hebben in mijn privé badkamer stap ik in een grote warme, donkerblauw verlichte, kamer, met een laag warm water van zo’n 30 centimeter. Het is geen claustrofobische tank maar echt een privé kamertje mét sterrenhemel.

Vervolgens ging ik liggen in het zeer zoute water en ik begon te drijven, floaten. Het water is zo zout dat je werkelijk niets hoeft te doen, alleen maar liggen. Je wordt gedragen door het water, wat een ervaring. Omdat het water en de lucht om je heen dezelfde temperatuur hebben voel je uiteindelijk niets meer, er zijn geen drukpunten! Dat is werkelijk zo ontspannen. Mentaal én fysiek. Het is stil, je hoort alleen je ademhaling en drijft een uur lang. Ik kan daar goed tegen, zou jij dat zien zitten? Een uur lang waan je je in je eigen gedachten. Kan je je overgeven aan het niets doen, het ontspannen? Wat komt er langs in je koppie?

Ik vond het bevrijdend, en kon mijn gedachten goed detoxen 😉 Toen ik na een uur de klassieke muziek weer langzaam aan hoorde gaan, vond ik het erg jammer dat de sessie was afgelopen. Ik heb me zelden zo ontspannen gevoeld, en dat hield de hele dag aan. Een sauna of massage kunnen er wat mij betreft niet tegen op. Iets voor jou?

Wat maakt floaten zo ontspannen?

  • floaten ontspanning zonder inspanning. Aanrader tijdens een detox kuur.Gewichtsloosheid Tijdens het floaten wordt de zwaartekracht min of meer uitgeschakeld. De opwaartse druk van de geconcentreerde Epsomzout oplossing geeft zoveel tegendruk op het lichaam dat je een gevoel van gewichtloosheid ervaart.
  • Werkt verlichtend Floaten verbetert de circulatie van zuurstof  en voedingsstoffen in het lichaam en verlaagt de bloeddruk, hartslag en zuurstofconsumptie. Daardoor verlicht het fysieke klachten als reuma, migraine en nek- en rugklachten. Floaten reduceert stresshormonen (zoals Cortisol, adrenaline, ACTH) en verhoogt endorfine. Gebruik floaten voor stressvermindering, vermoeidheid of angsten. Een sessie staat voor het herstellende vermogen van 5 uur slapen!
  • Weg stress Je hersenen produceren langzame hersengolven tijdens het floaten. Dit hangt samen met de verhoogde productie van endorfine. Normaal gesproken ervaar je deze golven tijdens je REM slaap of tijdens een diepe meditatie.  Deze hersengolven  kunnen worden geassocieerd met inzicht, totale tevredenheid of creativiteit. Daarom kan floating ingezet worden bij bijvoorbeeld depressie, maar ook verbetering van creativiteit, concentratie of leerprestaties.
  • Floaten, ontspannen zonder inspanning. Een ware toevoeging voor je detox kuur!Ontgiften met Epsomzout 70% van de mensen in de Westerse wereld heeft een tekort aan magnesium. Helaas bevat voedsel door de verarming van de bodem steeds minder magnesium.  Magnesium zorgt voor ontspanning van spieren en zenuwen en ondersteunt onder andere de energiestofwisseling, geestelijke gezondheid, bloeddruk en cholesterol gehalte. Een tekort kan leiden tot spierkramp, lusteloosheid, slapeloosheid of depressie.

Je kan magnesium innemen middels veel groene groenten ( dat is vaak niet voldoende) of supplementen ( magnesiumcitraat). Een floatsessie met Epsomzout ( magnesiumsulfaat) kan het tekort aan magnesium verhelpen en kan huidproblemen verminderen of zelfs voorkomen. Het sulfaat in het zout zorgt voor een ontgiftende werking, verbetert de opname van voedingsstoffen en verlicht migraine.

Ga je het ook eens proberen? Er zijn vestigingen in Amsterdam, Haarlem, Heerde, Zwolle en Den Haag. Soms heb je een aantal sessies nodig om tot totale ontspanning te komen en de boel de boel te laten 😉 Ik ben benieuwd naar jouw wellness ervaring!

Bronnen: ” The book of floating” van Michael Hutchinson, Floatcenter Heerde

2 thoughts on “Floaten – ontspanning zonder inspanning

    1. Hoi Geertje, dank voor je bericht! Ik ben ook badverslaafde, zeker in de winter. Je kan thuis ook floaten, geen probleem. Online kan je het zout kopen, bijvoorbeeld https://www.online-zeepwinkel.nl/a-16136446/zouten-zuren/epsom-zout-magnesiumsulfaat-bitterzout-farmaceutisch-zou04/#description Heerlijk dus om thuis in je bad te doen, kaarsjes aan, theetje erbij. Bij het centrum zelf heb je wel meer ruimte dan in bad, en juist dat vond ik zo lekker, dan kan je echt helemaal zweven en komt het floaten tot zijn recht 😉 Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *