Elk jaar rond deze tijd komt mijn moeder met de mooiste pompoenen uit eigen tuin aanzetten. Allerlei soorten, smaken en vormen. Met plezier ga ik dan op zoek naar nieuwe hoofdgerechten. Soepen kennen we al, quinoa stoofjes ook, maar wat dacht je van een frittata met pompoen? Klinkt goed hè? Hier een heerlijk detox recept met eieren, flespompoen, gedroogde tomaten, feta, een rood uitje en boerenkool. Laat de winter maar beginnen!
Pompoen is bere gezond. Rijk aan vitamine A, goed voor je ogen dus. Verder rijk aan vitamine C voor een optimale weerstand (zeker nu in de herfst). De antioxidanten zoals beta-caroteen, deze remmen ontstekingen en helpt je tegen ziekte.
Tot slot zit het oranje goedje vol vezels wat weer helpt je gifstoffen af te voeren en je darmen in goede conditie te houden.
Dus hup, slachten die pompoen!
Ingrediënten frittata met pompoen, boerenkool en feta voor 4 porties
- Ongeveer 530 gram pompoen, gesneden in blokjes van 1 cm, de schil mag er op blijven zitten
- 1 rode ui in grove stukken gesneden
- 1 el olijfolie extra vergine
- 3 knoflooktenen geperst
- 150 gram biologische boerenkool in kleine stukken
- 6 biologische eieren
- 100 ml biologische geitenmelk
- 50 gram gedroogde tomaten in olie, ik stukken gesneden
- Himalaya zout en zwarte peper
- 200 gram feta
- Bakpapier
- Oven
Hoe maak je deze frittata met pompoen?
Verwarm de oven op 200 graden. Mix de stukken rode ui en de pompoen met een eetlepel olie. Pak een bakrooster, plaats daar het bakpapier op en verdeel de ui en pompoen daar over. Plaats in de oven voor 20 minuten tot ze zacht zijn. (en proef eens als ze uit de oven komen, waanzinnig toch?!)
Verwarm olijfolie en pers de 3 knoflooktenen in diepe koekenpan, (ik heb deze, ideaal voor frittata’s die ook in de oven moeten!). Wanneer de knoflook geurt, doe de boerenkool er bij. Even roerbakken tot het slinkt, zo’n 5 minuutjes. Schep de warme ui en pompoen hier door heen. Pak een mengkom en klop de eieren, geitenmelk, wat zout peper en de gedroogde tomaten. Giet over het mengsel in de pan en brokkel de feta er over. Laat 25 minuten pruttelen tot het ei gestold is en de feta gesmolten. ls de bovenkant nog niet gestold of de feta nog niet gesmolten? Grill de frittata nog 10 minuutjes, zorg wel dat je pan dat aankan! Heb je geen grill of kan je pan niet in de oven, laat dan zachtjes door sudderen tot de frittata gaar is.
Eetze! Ik had nog wat over en heb dit meegenomen als heerlijke lunch de volgende dag… bij mn collega’s liep het water in de mond 😉
leuke combi zeg, die pompoen en boerenkool, lekker winters! dank voor dit lekkere recept!
Je moeder maakt dit gerecht toch wat lekkerder. Wimm
Haha Wim,
De foto ziet er niet lekker uit… maar kom anders eens proeven, zelfs mijn man was om toen hij dit gezonde hapje at 🙂 Kom ik ook eens bij jullie proeven 😉
Groetjes, Nico