Gerookte wilde zalmtartaar met avocado. Ā ” Je lekkerste detox gerechtĀ tot nu toe!” kreeg ik als feedback. Dat belooft wat hĆØ š Een makkelijk klaar te maken koude maaltijd met een bijzondere en verfijnde smaaksensatie. Wij hebben dit met kleine trek als hoofdgerecht gegeten. Ik denk ook dat dit een leuk kerst voorgerecht is met 4 gasten als je een kleinere kookring gebruikt.
Ik heb gerookte wilde SockeyezalmĀ voor dit gerecht gekozen. Waarom vraag je je misschien af, de zalm van de Appie is toch ook prima? Ā Zoals ik eerder in het artikel Verschil tussen kweekzalm, biologische zalm en wilde zalm heb beschreven,Ā zijn er prijs- en kwaliteitsverschillen inĀ zalm. De wilde Sockeyezalm die ik gebruik wordt in Alaska gevangen, het schoonste visland ter wereld, en heeft een donker roze kleur door het pigment astaxanthine uit deĀ garnalen. De vis heeft een stevige structuur en is zeer voedzaam. Alaska heeft een maximale vangstĀ in de wet opgenomen, het vangstseizoen is alleen tussen eind mei en augustus. Prijzig en exclusief is daarom deze zalm wel. Ik vind het dat waard voor een stukje Ć©chteĀ vis!
Ingrediƫnten gerookte wilde zalmtartaar met avocadomousse voor 2 personen
Avocadomousse
- Vruchtvlees van 2 avocado’s
- 3 tl vers citroensap
- 2 el gesnipperde rode ui
- 1 el klein gesneden komkommer
- 1 geperste knoflookteen
- 2 tl kappertjes
- kookring van 7 cm
Gerookte wilde zalmtartaar
- 150 gram gerookte wilde Sockeyezalm
- 2 el geknipte verse dille
- 2 el extra vergine olijfolie
- 3 tl verse citroensap
- 1 tl citroenrasp ( let op, was de schil van de citroen voor je gaat raspen in verband met pesticiden!)
Optioneel: een frisse yoghurt dressing van 2 el geitenyoghurt gemengd met 1 el dille, 1 tl citroensap, zout en peper.
Bereiden gerookte wilde zalmtartaar met avocadomousse
Bereid eerst de avocadomousse, deze proeft bijna als een guacamole! PrakĀ in een kom de avocado, giet vervolgens het verse citroensap er bij. Goed mengen. Voeg vervolgens de gesnipperde ui, kappertjes, komkommer en geperste knoflook toe. Roeren. Pak twee bordjes, leg op elk bord een kookring en vul de kookring tot de helft met de avocadomousse.
Bereid vervolgens de gerookte wilde zalmtartaar. Haal de gerookte wilde zalm uit de verpakking, doe deze in een schaal en prakĀ met een vork de zalm tot kleinere stukjes. Voeg het verse citroensap, de citroenrasp, de dille en de olijfolie bij de zalm en roer goed door.
Vul vervolgens de twee kookringen tot de bovenkant met de zalmtartaar. Druk met een de stamper van de kookring, of een vork, het geheel goed aan.Ā TrekĀ voorzichtig de ring omhoog en klaar is je avocado zalmtoren! Ik heb het afgemaakt met een kleine garnering van veldsla, cherrytomaatjes, dille en de frisse yoghurtĀ dressing. Genieten maar!
Photo credit:Ā Foter.comĀ /Ā CC0
Hoi,
Dank voor je leuke recept! Ik was op zoek naar een bereidingswijze voor mijn zelf in Alaska gevangen zalm.
Wel jammer dat de vis op de foto echt geen zalm is :)! De vis op de foto is waarschijnlijk een Dolly Varden, te herkennen aan zijn lichte stippen op een donkere achtergrond en het witte streepje aan zijn vin, Zalmen hebben dat niet. Misschien nog even veranderen?
groet,
Roland
Ha Roland,
Ik ben benieuwd hoe het recept je heeft gesmaakt.
En wat fijn je toevoeging over de vis. Ik heb de foto van een foto-site, waar ” Salmon” bij stond. Moet je nagaan… De Dolly Varden heeft inderdaad witte stippen zie ik!
Je geeft aan dat je zelf zalm hebt gevangen in Alaska, wat een beleving. Heb jij misschien een eigen foto die ik op deze pagina kan plaatsen š ? Naar mijn idee veel sprekender dat een foto van een onbekende site…
Voor nu heb ik een juiste foto van een Sockeye toegevoegd.
Nogmaals dank en fijne dag!
Groet, Nico