Gevulde avocado met geroosterde kikkererwten, gerookte paprika, knapperige komkommer, zoete tomaatjes en een lekkere tahindressing? Yes, dit makkelijke detox recept is zo gepiept en ideaal voor een lunch. Als vriendinnen komen lunchen vind ik het gezellig om er iets speciaals van te maken. Dit gerecht is daar heel geschikt voor, ziet er feestelijk uit en is super simpel.
Tahin, ken je dat? Het is sesampasta enĀ al duizenden jaren populair in Noord-Afrika, Griekenland, IsraĆ«l, Turkije en Irak, waar het nog steeds wordt gebruikt als een primair ingrediĆ«nt in hummusrecepten, baba ghanoush en als een dip. Ik ben er dol op. Niet alleen vanwege de verfijnde smaak, als vervanger van pindakaas maar ook vanwege de gezondheidsvoordelen. Sesam is minder vatbaar voor schimmels dan pinda’s en minder mensen hebben een allergische reactie op sesamzaad.Ā Ā Sesamzaad bevat meer fytosterolen, calcium, ijzer en andere mineralen dan pinda’s, waardoor ze een goede keuze zijn voor vegetariĆ«rs en veganisten.
Zowel sesamzaad als pinda’s bevatten veel omega-6-vetzuren, die ontstekingsremmend zijn maar ook problemen kunnen veroorzaken wanneer ze in grote hoeveelheden worden geconsumeerd. Om die reden raad ik aan alle noten en zaden, inclusief tahin, met mate te eten en je vetinname in balans te houden.
Ingrediƫnten gevulde avocado met geroosterde kikkererwten en tahinsaus voor 2 personen
- 100 gram kikkererwten
- Kwart theelepel gerookte paprika
- Eetlepel extra vergine olijfolie
- Snuf Himalaya zout en zwarte peper
- 2 rijpe avocado’s
- Kwart komkommer in kleine stukjes
- 15 cherry tomaatjes klein gesneden
- Eetlepel citroensap
- Romige tahinsaus: 60 gram geitenyoghurt, grote eetlepel tahin, 1 eetlepel citroensap
BereidenĀ gevulde avocado met geroosterde kikkererwten en tahinsaus
Maak de kikkererwten goed schoon en droog en haal de losse velletjes er af. Doe ze in een schaaltje en meng met gerookte paprika, olie en wat zout en peper. Pak vervolgens een kleine koekenpan en laat de kikkererwten, met regelmatig husselen op laag vuur bruin worden, zo’n 15 minuten.Pak de avocado, snijd in de lengte door midden en verwijder de pit. Hol vervolgens verder uit zodat je een holletje krijgt wat je kan vullen. Bewaar het vruchtvlees en meng dat met de tomaatjes, komkommer en het citroensap. Vul de helften van de avocado met dit mengsel. Waarschijnlijk heb je over, serveer het restje los in een schaaltje. Maak de tahinsaus door de yoghurt, tahin en citroensap te mengen.
Haal de geroosterde kikkererwten van het vuur, verdeel dit over de reeds gevulde avocado helften. Ook hier heb je misschien van over, serveer dit ook in een leuk schaaltje er bij. En tot slot druppel je de romige tahinsaus over je gerecht. En klaar! Hier hebben we gesmuld. De combi was lekker kruidig en de saus, tja zo lekker…. ook ideaal als bijvoorbeeld sladressing. Wat vond jij er van? Enjoy!
Heerlijk gerecht, ik vond t de smaakvolste van de 5 daagde detox kuur! Dank
Hoi Sofie, dank voor je reactie. Een blijvertje dus, ook na de detox kuur? Klasse gedaan 5 dagen detox š
Hoi Nico, ik lust echt alles, behalve producten gemaakt van geitenmelk. Ik heb daar z’n afkeer tegen ontwikkeld. Wat is een goed alternatief voor geitenmelkproducten en specifiek in dit recept?
Groeten Saskia
Hoi Saskia,
Goeie vraag! Amandel yoghurt zonder suiker is een prima vervanger.
Zeker met de nootachtige smaak zal het passen bij de tahin. Veel succes Saskia. Ik ben benieuwd hoe het heeft gesmaakt.
Groeten, Nico
Hoi Nico, Wij hebben echt gesmuld van je heerlijke Avocado lunch. En dan vooral die Tahin saus. Makkelijk om te maken en nog makkelijker om alles op te eten. Mmm. Wimm
Hoi Wim, goed hĆØ die tahin dressing. Fijn dat je zo lekker van deze detox lunch hebt genoten! Gezonde groetjes Nico
Oh dat ziet er heerlijk uit! Ga ik zeker maken, ik ben dol op gerookte paprika. Groetjes Sanne
Hoi Sanne,
Ja bijzondere smaak heeft gerookte paprika he? Deze geroosterde kikkererwten zijn ook lekker als snack trouwens. Het proberen waard! Groetjes Nico