Een pizza hoort niet thuis in een detox kuur… toch? Gelukkig gaat die vlieger niet op en valt er volop te genieten van allerlei soorten pizza’s tijdens je kuur. Al eerder schreefĀ ik over het recept van de healthy pizza met courgette bodem, nu is het tijd voor een snack variant: de mini detox pizza van courgette. Makkelijk en snel klaar te maken en heerlijk tijdens een kinderfeestje, borrelhapjeĀ of als avondmaaltijd.
Courgette is in Nederland in de zomer te kweken en zowel de courgette als de bloem zijn te eten. Courgette is erg laag in calorieƫn en toch geeft het een enorm vol gevoel. Dat komt omdat het vezelrijk is wat een goede stoelgang bevordert en afvalstoffen helpt afvoeren.
Courgette is erg hoog in vitamine C wat onder andere zorgt voor een optimale weerstand en stevigheid van de huid. Courgette is ook goed voor de ogen, vanwege het hoge gehalte vitamine C en A en de fytonutriĆ«ntenĀ luteĆÆne en zeaxanthine welke bijdragen aan gezonde ogen.
Ingrediƫnten mini detox pizza van courgette voor 2 personen
- 2 courgette’s
- 2 eetlepels passata di pomodoro, zĆ³nder toegevoegd zout
- champignons in kleine stukjes gesneden
- handje cherry tomaatjes in vieren gesneden
- fijn geraspte Pecorino
- zachte geitenkaas
- basilicumblaadjes fijn gesneden
- olijfolie om in te bakken
- zwarte peper en Himalaya zout
Bereiden mini detox pizza van courgette
Neem de 2 courgette’s, ik had een gele en een groene, en snijdĀ plakken van ongeveer 0,75 tot 1 cm. Ik had 20 plakken in totaal. De ene plak is in doorsnede wat groter dan de andere. Laat olijfolie warm worden in de koekenpan. Bak daar kort de schijfjes om en om in tot ze licht bruin zijn en wat zachter.Ā Verwarm de oven voor op 180 graden. Haal het rooster er uit en leg bakpapier op het rooster.
Leg de plakjes courgette op het bakpapier. Giet de passata di pommodoro in een kom en strooi hier voldoende oregano, zout en peper door. Even roeren, is het lekker genoeg als pizzasaus?Ā Beleg de schijfjes courgette met de pizzasaus en vervolgens met de topping: tomaatjes, champignons, basilicumblaadjes en tot slot de zachte geitenkaas en/ of Pecorino. Ik heb niet alle schijfjes hetzelfde belegd. Soms alleen pizzasausĀ en geitenkaas, bij de wat grotere schijfjes heb ik alle ingrediĆ«nten er op gedaan. Experimenteer vooral, gebruik ook eens pesto, paprika, zalm, tonijn of gedroogde tomaatjes.
Bak af in 10 tot 15 minuten in de oven en klaar zijn je mini detox pizza’s! Laat je weten hoe de mini detox pizza heeft gesmaakt? Misschien heb je nog wat ingrediĆ«nten van de topping over? Die kan je eventueel gebruiken voor een heerlijke grote detox pizza.