“Brood, dat ga ik echt missen in mijn detox kuur!” Ik heb dit vaak gehoord van cliĆ«nten en ik begrijp dat het best een overgang is naar 30 dagen geen gluten, dus geen brood. Niet getreurd, er zijn genoeg lekkere brood vervangers. Dit recept voor eigen gemaakt vegan glutenvrij brood met quinoa, chia zaad en pompoenpitten is een aanrader! EnĀ denk ook eens aan zadenbrood, eenĀ sla sandwich, of een omelet belegd met allerlei lekkers.
Quinoabrood? Bijzonder hĆØ? Maar echt het proberen eens waard.Ā Quinoa is een populairĀ gezond voedingsmiddel en komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Bekend is dat het alĀ 6000 jaar gegetenĀ wordt. Gebruik jij het wel eens in de keuken?Ā De plant behoort niet tot granen, maar de zaden worden op een vergelijkbare manier bereid en gegeten, zoalsĀ rijstĀ ofĀ couscous.Ā Quinoa is glutenvrij, hoog in eiwit en een van de weinige plantaardige voedingsmiddelen die alle negen essentiĆ«leĀ aminozurenĀ bevatten. Ā Het is ook rijk aan vezels, magnesium, B-vitamines, ijzer, kalium, calcium, fosfor, vitamine E en diverse gunstige antioxidanten.
Ingrediƫnten glutenvrij quinoabrood met chia zaad en pompoenpitten
- Begin een dag van tevoren!
- 380 gram Quinoa ( ik gebruik deze Nederlandse DQGĀ zonder bestrijdingsmiddelen)
- 40 gram chia zaad
- 230 ml water
- 60 ml olijfolie
- 1,5 el appelazijn
- Half theelepeltje zuiveringszout
- Snuf Himalaya zout
- Handje pompoenpitten voor in het brood
- 75 gram pompoenpitten voor opĀ het brood
- Kokosolie/ Olijfoliespray
- Cakevorm
- Kwast
- Keukenmachine
- Oven
Bereiden vegan glutenvrij brood met quinoa
Stop de quinoa in een bak met veel water. Het maakt niet uit hoeveel water als ze maar genoeg zwemruimte hebben. Even roeren en stop de bak in de koelkast en laat het een nacht weken. Stop ook het chia zaad in een bak met water, 120 ml. Roer het water en het zaad het even door elkaar en stop ook deze bak in de koelkast en laat het een nachtje rusten zodat het een gel wordt.
De volgende dag: Verwarm de oven op 180 graden en pak de cakevorm. Vet deze met een kwast in met kokosolie, vind je dat lastig gebruik dan een olijfolie spray. Spoel de quinoa af en doe deze zo droogĀ mogelijk in de keukenmachine. Stop daar de chia gel bij, 110 ml water, de 60 ml olijfolie, zuiveringszout, appelazijn en zout en mix het geheel een paar minuten tot het een brei wordt. Je zal nog wel stukjes chia en quinoa zien. Giet het mengsel in de ingevette cakevorm en voeg een handje pompoenpitten door het mengsel en meng het met een lepeltje. Strooi vervolgens 75 gram pitten op het brood. Stop de cakevorm anderhalf uur in de oven.
Belangrijk: ook al ben je misschien nieuwsgierig, haal het brood na een uur pas uit de vorm. (Laat het een half uur afkoelen, daarna een half uur in de koelkast.) Ik was ook ongeduldig de eerste keer en toen viel het brood uit elkaar… Je kan het brood een paar dagen in de koelkast bewaren, invriezen kan ook prima.
En nu… dit glutenvrij brood in plakjes snijden en beleggen maar! Denk eens aan tahin, humus, vette vis, avocado met tomaat etc. Zorg altijd dat je het brood uit de koelkast serveert, als het te warm wordt zal het makkelijk uit elkaar vallen. Smakelijk eten!
Dag kan ik gierst gebruiken ipv quinoa?
Beste Maartje,
Dank voor je reactie. Helaas weet ik geen antwoord op je vraag. Quinoa is perfect omdat het vocht opneemt en structuur behoudt. Ik weet niet hoe dat werkt met gierst. Mocht je het proberen, dan hoor ik graag het resultaat!
Gezonde groet, Nico
Kun je de appelazijn weg laten? Of vervangen? En de olijfolie vervangen door een andere? (Veel allergieƫn)
Groetjes
Hoi,
De olie kan je wel vervangen door een andere. Ik zou een milde kiezen, het heeft effect op het brood. Kies wel een olie wat goed tegen hoge temperaturen kan!
Ik weet niet wat het effect is van het weglaten van de appelazijn en kan je hier helaas niet goed over adviseren. Een ander type azijn lijk mij weinig smaakvol.
Mocht je het maken, ben ik benieuwd naar het resultaat!
Succes en gezonde groetjes Nico
Fantastisch site dankje
Dank je Rehana, met liefde en passie gemaakt š