Zin in een makkelijke lunch of ontbijt tijdens je detox kuur, of heb je weinig trek en wil je een niet al te grote avondmaaltijd? Probeer deze Griekse frittata eens, een lekkere dikke omelet boordevol groenten! Hoe ik er op ben gekomen? Ik ben net terug van eilandhoppen in Griekenland. Een lang gekoesterde wens was om zonder voorbereiding een aantal Griekse eilanden aan te doen. Dat is gelukt! We hebben 5 prachtige Griekse eilanden bezocht en elke dag heerlijk gegeten. Deze ” Greek Omelette” was vaak mijn ontbijt en wil ik graag met je delen… Genieten!
De laatste weken is er veel te doen over eieren. Helaas zijn er schadelijke stoffen gevonden in eieren, zelfs biologische eieren. Ā Moet je nu helemaal stoppen met het eten van eieren? Nee, eieren zijn een prima (dagelijkse) toevoeging aan je detox kuur.Ā EenĀ eiĀ bevat veel eiwit en vitamines A, B12, D, ijzer, zink en selenium.Ā EierenĀ van loslopende kippen bevatten deels Omega-3-vetzuren. Deze vetzuren heb je nodig in een veelzijdig voedingspatroon en zijn belangrijk voor je totaleĀ gezondheid. Let wel op waar je je eieren koopt. Zeker gezien de huidige ontwikkelingen, het liefst bij een boer de buurt (via bijvoorbeeld de Buitenmarkt app) of bij een biologische winkel.
IngrediĆ«ntenĀ Griekse frittata: heerlijke omelet met feta, tomaat en olijven voor 1 persoon
- 3 eieren
- Scheutje geitenmelk
- Kokosolie
- Snuf Himalaya zout, zwarte peper en Griekse kruiden of oregano
- Halve rode paprika in kleine blokjes
- Kleine ui in kleine blokjes
- 4 cherry tomaatjes in halfjes gesneden
- 20 gram zongedroogde tomaten in olie, in kleine stukjes gesneden
- 5 zwarte olijven in plakjes gesneden ( let op de ingrediƫntenlijst: zonder kleurstof!)
- 30 gram feta gebrokkeld
- Klein handje geknipte peterselie
- Oven op grillstand
BereidenĀ Griekse frittata: heerlijke omelet met feta, tomaat en olijvenĀ
Verwarm de oven op de grillstand. Meng de eieren, het scheutje melk en de kruiden en kluts het door elkaar. Verwarm de olie in een kleine koekenpan die past in de oven. Bak de paprika, ui, tomaatjes en de zongedroogde tomaten kort aan. Giet het eimengsel over de groenten en bak het op matig vuur, zo’n 3 minuten. Strooi de olijven, feta en peterselie over het gerecht en zet de koekenpan ongeveer 6 minuten onder de grill tot het ei helemaal gestold is. En klaar is je Griekse frittata! Variatie nodig? Probeer eens met kappertjes, knoflook, spinazie of leftovers van bijvoorbeeld een salade. Of in de winter een frittata met pompoen…
En, hoe heeft je Griekse frittata gesmaakt? Heb jij ook een favoriet (detox) recept wat je mee hebt genomen vanuit je vakantie adres? Naast dit gerecht ben ik ook dol op Griekse salade en Griekse garnalen in tomaten met feta saus…..
hoi,
Wij hebben geen pan die in de oven mag. Hoe kun je dit gerecht dan toch maken?
Groetjes, Carla
Ha Carla,
Wat je kan doen als je geen oven hebt, is de Griekse frittata in de pan laten op een laag vuurtje. Houd een deksel er op om het langzaam te laten garen. De kans bestaat wel dat je omelet wat aanbakt en wat minder knapperig zal zijn aan de bovenkant. Maar de smaken blijven ongetwijfeld hƩƩrlijk. Succes, laat je me weten hoe het heeft gesmaakt?
Groetjes, Nico