Een mini traktatie! Deze herfst pompoen muffin met banaan heeft maar 4 ingrediënten (pompoen, banaan, pecannoten en palmsuiker) en de rest bestaat uit kruiden. Deze muffins zijn ideaal voor een lunch onderweg, snel ontbijtje of kindertraktatie. Gistvrij, glutenvrij en detoxproof!
Deze muffin noem ik suikervrij, toch zit er palmsuiker in verwerkt. Hoezo dan suikervrij? Ik gebruik in mijn recepten geen geraffineerde suiker maar in hoge nood een vervanger als honing, palmsuiker of kokossuiker. Geraffineerde suiker is gemaakt van suikerbieten en heeft een zodanig proces ondergaan dat het een leeg product is. De glycemische index is hoog, je bloedsuikerspiegel schiet omhoog. Gebruik liever onbewerkte honing, dat heeft bacterieremmende stoffen en vele mineralen en belangrijke enzymen. Onbewerkte kokosbloesemsuiker of palmsuiker heeft een lage glycemische index en bevat enkele vitaminen en mineralen.
Ik kan hier uren over vertellen, dit is de korte versie. Binnenkort een uitgebreid blog 😉
Ingrediënten Herfst pompoen muffin met banaan, ongeveer 10 stuks
- 500 gram pompoen in kleine stukken gesneden
- 2 rijpe bananen
- 40 gram palmsuiker
- 40 gram pecannoten, plus nog een handje voor de topping op het einde
- 2 theelepels kaneel
- halve theelepel gemberpoeder/ djahé
- halve theelepel nootmuskaat
- halve theelepel Himalaya zout
- keukenmachine
- bakpapier
- silicone muffinbakjes
Bereiden Herfst pompoen muffin met banaan
Verwarm de oven op 170 graden. Leg de stukken pompoen op het bakpapier en rooster deze voor zo’n 30 minuten tot ze zacht zijn. Mix vervolgens alle ingrediënten, behalve de noten, in een keukenmachine. Ik houd van een wat grover mengsel, daarom mix ik het niet te lang zodat je nog een bite hebt. Voeg de noten aan het mengsel toe en mix nog heel kort zodat ook de noten hun bite behouden. Verdeel het mengsel over de cupcake bakjes, druk per muffin een paar pecannoten erin en zet in de oven ongeveer 20-25 minuten.
Laat de muffins afkoelen en zet ze in de koelkast voor een stevige bite. Lauw warm opeten is ook heerlijk ;). Op de foto zie je een topping. Ik heb kokosmelk, een halve banaan en een eetlepel chiazaad gemixt en een paar uur in de koelkast gezet zodat er een stevige massa ontstaat, heerlijk als vervanger voor slagroom. Op deze herfst pompoen muffin met banaan een ware goddelijke toevoeging. Enjoy!
Ook muffin fan, probeer deze kurkuma ontbijtmuffins eens, oelala!
Heel lekker maar de palmsuiker( mag ik ook niet) vervangen door uitgeperste sinaasappel en echt een aanrader om te maken.
Hi Els, wat fijn je toevoeging. Inmiddels ben ik in de detox kuur geen fan meer van palmsuiker, dus deze vervanging is heel waardevol! Dank je, klinkt heerlijk. Groetjes Nico
Zojuist gemaakt en echt te lekker!!! Bedankt voor alweer een heerlijk recept 🙂
Ah Bianca, gaaf om te horen 😉 Genieten he. Fijne dagen!
Mmmm lijkt me heerlijk!! Ik ga het proberen!!
Is ook super lekker Tanny, aanrader. Het smaakt met dit gure weer zo verwarmend door alle kruiden!