Als ik thuis curry of dahl maak, begint het water al in m’n mond te lopen als ik de kruiden in de pan doe. De hele keuken ruikt naar de heerlijke Indiase ingrediĆ«ntenĀ en ik verbaas me er altijd over hoe makkelijk het is om een voedzame, kleurrijke Indiase curry ofĀ dahl op tafel te zetten. Ook dezeĀ Indiase Dahl met rode linzen, kokos en spinazie is een feestje voor je spijsvertering door alle vezels en oh zo makkelijk klaar te maken! Dit detox recept past in je detox kuur en is een aanrader op koude dagen of als je het koud hebt in je detox kuur.
We verwachtenĀ vaak dat alleen groenten en fruit heel geschikt zijn voor het bevorderen van je gezondheid. Toch denken we niet direct aan kruiden en specerijen voor een optimale gezondheid. De realiteit is dat kruiden en specerijen vol gezondheidsbevorderende stofjes zitten en ze meer antioxidanten bevatten dan de meeste groenten en fruit! Voeg dagelijks Ć©Ć©n van deze vijf kruiden of specerijen toe aan je eten,Ā ideaal voor het afweren van ziektes: rozemarijn Ā (positieve invloed op je stemming, geheugen, darmen en tegen migraine), gember (tegen spierpijn, kanker en goed voor spijsvertering), peterselie (tegen bloedarmoede, oorontsteking, kanker), salie (krachtige anti-oxidant waardoor sterk anti-aging) en tijm (bloedzuiverend, vertraagt ouderdomĀ en vol omega-3).
Ingrediƫnten Indiase Dahl met rode linzen kokos en spinazie, 2 personen
- extra vergine kokosolie, ongefilterd
- witte ui in kleine stukjes
- 150 gram ronde rijst/ zilvervliesrijst
- eetlepel gedroogde kurkuma
- 2 kruidnagels
- duimpje verse gember, geraspt
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl karwijzaad
- 2 knoflooktenen geperst
- 1 tl kaneelpoeder
- halve tl gedroogde koriander
- halve tl cayennepeper
- 600 mlĀ groentebouillon zonder gist
- 220 gram rode linzen
- 2 el vers citroensap
- 250 ml kokosmelk zonder toevoegingen
- 200 gram verse spinazie
- Himalaya zout en zwarte peper
- Om af te maken 2 el kokosyoghurt zonder suiker!
- en tot slot kokossnippers