Koken in mijn eentje vind ik heerlijk. Zeker in het weekend als ik alle tijd heb. Zoals altijd een muziekje erbij, schoon aanrecht en gaan met die banaan. En helemaal gezellig is het als mijn stiefdochter er bij is. Momenteel is ze 9 jaar en vindt het erg leuk om te helpen. Zoals groenten schoonmaken, snijden, roeren. En heerlijk smullen als het klaar is. Dus het is zeker een geluk: ze eet alles! Met dit recept voor veganistische Indiase linzencurry waren we wel even zoet, het is niet een van de snelste gerechten maar wel errug lekker.
Spinazie is een snelgroeiende, eenjarigeĀ bladgroente, die vroeg in het voorjaar te verkrijgen is. Het is een oude groente die voor het eerst inĀ PerziĆ«Ā geteeld werd. Trouwens, het eerste gebruik was als laxeermiddel vanwege het hoge oxaalzuurgehalte. Dus spinazieĀ barst van de goede eigenschappen! Ook vol vitamine A (goed voor huid, ogen en weerstand, K (goed voor je bot opbouw)Ā en foliumzuur. Door de antioxidanten zullen gifstoffen sneller uit je lijf afgevoerd worden.
Kortom: eet dus regelmatig spinazie, zie de heerlijke detox recepten!
IngrediĆ«ntenĀ Indiase linzencurry met spinazie en kokosrijst voor 4 personen
- 400 gram (basmati) zilvervliesrijst
- 300 ml kokosmelk
- 900 ml water (+tl geraspte gember)
- 270 gram groene linzen
- eetlepel kokosolie
- 1 grote ui in kleine stukjes
-
theelepel komijnzaadjes
-
3 knoflooktenen geperst
-
groeneĀ japalenoĀ in kleine ringen
-
duimpje geraspte gember, ongeveer driekwart eetlepel
-
4 theelepels Garam Masala
- sap van 1 limoen
- 3 gemiddeld grote tomaten in kleine stukjes
- 220 gram spinazie, in kleine stukken gehakt
- 120 ml kokoswater
- 50 ml kokosmelk voor in de curry
BereidenĀ Indiase linzencurry met spinazie en kokosrijst
Eerst start je met het maken van de kokosrijst. De rijst die ik heb gebruikt had 25 minuten nodig om te koken en ik hoefde niet af te gieten. Dus houd voor jouw rijst de gegeven tijd aan die op het pak staat en gebruik de bovenstaande verhouding water : kokosmelk. Uiteindelijk is het resultaat een heerlijk geurende zoetige rijst. Bij mij plakte de rijst wat aan elkaar wat heerlijk was met de vochtige curry. Zet ook je linzen tegelijk op en kook zoals vermeld op het pak.
Vervolgens smelt je de kokosolie in de pan, bak je de ui tot glazig en voeg je de komijnzaadjes toe. Dan even roeren en voeg de knoflook, gember en japaleno toe. Ook goed roeren, een minuutje laten staan en voeg dan de Garam Masala toe. Weer even roeren, half minuutje laten pruttelen en dan de tomaten en de helft limoensap erbij. Roeren en laat de tomaten zacht worden in zo’n 10 minuten. Daarna voeg je de inmiddels gekookte linzen, de kokosmelk, kokoswater en het laatste restje limoensap toe Ć©n de spinazie. Mix het geheel, warm het op. Proeven! Heeft het nog wat extra kokosmelk, kruiden of limoen nodig? En nu serveer je de linzencurry samen met de kokosrijst. Eetze!
Meer linzengerechten? Zo lekker voedend en verwarmend… check deze gerechten!
Dit is naar een gerecht van yupitsvegan.com.