India, ben je er wel eens geweest? In mijn studententijd heb ik een maand gereisd in dit prachtige land. Wat een geuren en kleuren, viezigheid en vreugde. Een land met contrasten. Ik raad het je aan en zeker ook vanwege het eten! Ik ben dol op curry. Dat heb je misschien al gezien op deze site, er zijn tal van Indiase recepten:Ā Indiase linzencurry met spinazie en kokosrijst,Ā Indiase Dahl met rode linzen, kokos en spinazie,Ā Quinoa zoete aardappel en kikkererwten in pittige curryĀ en nu deel ik deze beauty: Vegan Indiase Tikka Masala met kikkererwten, tomaten en kokos.
TikkaĀ verwijst naarĀ de gemarineerde kleine stukjes vlees, vis of groenten die in een traditionele Tandoor oven worden bereid. Masala is een mix van uien en tomaten,Ā klaargemaakt met specerijen. Een kruidig geheel dus! Specerijen komen vaak uit tropische klimaten ( denk aan kruidnagel, kaneel, gember, kurkuma). Kruiden vaak uit meer gematigde klimaten ( dille, peterselie, basilicum bijvoorbeeld). Alle kruiden en specerijen zijn afkomstig van planten: bloemen, fruit, zaden en wortels. Kruiden en specerijen verbeteren niet alleen de smaak van je eten, ze hebben ook antibacteriĆ«le eigenschappen en bevatten veel B-vitaminen en sporenelementen. De meeste kruiden en specerijen bevatten meer antioxidanten dan groenten en fruit. Een gezonde toevoeging dus aan je eten of drankje.
Ingrediƫnten Vegan Indiase Tikka Masala met kikkererwten, tomaten en kokos voor 3-4 personen
- 2 el kokosolie
- 3 knoflooktenen geperst
- 1 grote ui in kleine stukjes gesneden
- 3 cm verse gember in kleine stukjes gesneden/ geraspt
- 1 el Garam Masala kruiden
- 2 tl komijnzaad poeder
- 1 tl kurkuma poeder
- 2 tl gedroogde koriander
- 2 tl paprikapoeder
- 400 gr kikkererwten uit glazen pot, goed afgespoeld
- 420 gr fijn gesneden tomaten. Of neemĀ deze, of gezeefde tomaten (deze)
- 15 verse cherrytomaten in halfjes gesneden
- 400 ml kokosmelk zonder zooi
- snuf zout naar smaak
- verse koriander voor de garnering
- grote pan
- 150 gram ronde zilvervliesrijst
BereidenĀ Indiase Tikka Masala met kikkererwten, tomaten en kokos
Kook de rijst zoals vermeld op het pak. Vervolgens smelt je de kokosolie en fruit je de ui en knoflook in een grote pan. Doe de kruiden en de verse gember er bij en roer goed tot het geurt. Doe de kikkererwten, de gezeefde tomaten en de verse tomaten er bij. 15 minuten laten pruttelen, pas op dat het niet aanbrandt. Voeg de kokosmelk toe, goed roeren en vijf minuten laten pruttelen.
Klaar om op te dienen en afmaken met wat verse koriander. Makkelijk hĆØ, een echte curry maken, al heeft wel even tijd nodig! Smakelijk eten! Ik ben benieuwd hoe het heeft gesmaakt, laat je een berichtje achter?
Meer weten over een gezonde leefstijl, af van bijvoorbeeld buikpijn of slapeloze nachten? Misschien biedt een detox kuur uitkomst!
Echt een tip voor iedereen! Ook zeker een goed recept voor mealprep, HEERLIJK!!!
Ook ik heb dit recept al heel vaak gemaakt. Heerlijk! Echt een aanrader voor iedereen!
Dit recept heb ik al heel wat keren gemaakt en het is telkens heerlijk! Je moet er wel even tijd voor maken, maar dat wordt ruimschoots beloond š