Iraanse Shirazi salade met postelein

Detox recept: Iraanse Shirazi salade met postelein. Een heerlijke detox lentesalade, fris, zuur , hartig.

Postelein salade Shirazi is een typisch Zuid Iraanse salade en wordt bij pittige gerechten geserveerd om te blussen!  De ingrediënten die er van oudsher in zitten zijn komkommer, tomaten, uien, mint, olie en citroensap. Nu de lente is aangebroken is het weer tijd voor frisse groenten: zomerpostelein, paprika, tomaat en komkommer. En laat nou net postelein een typisch Iraanse groente zijn 😉 Logische keuze dus om daar iets lekkers mee te maken!

Iraanse Shirazi salade met postelein. heerlijk frisse side salade in lente of zomer bij een pittig gerecht!
Winterpostelein

Ik kwam op een site met traditionele Iraanse gerechten deze Salade Shirazi met postelein tegen. Heerlijk naast een pittig gekruide stoof of los als frisse lunchsalade. Postelein (onkruid!)heeft een licht zure smaak en kan rauw worden gegeten. Winterpostelein komt van origine niet uit het Oosten maar uit Noord-Amerika en heeft wat dikkere stengels. Zomerpostelein is vanaf april verkrijgbaar als seizoensgroente, herkenbaar aan lichtroze stengeltjes en bevat meer voedingsstoffen. Postelein werd in het oude Griekenland als medicijn gebruikt tegen ontstekingen van de urinewegen. Postelein werkt koortsverlagend en helpt tegen brandend maagzuur. Het bevat meer omega3 vetzuren dan alle andere groenten! Bloedzuiverend, vol ijzer…ik kan nog wel even doorgaan. Een detox topper dus!

Ingrediënten Iraanse Shirazi salade met postelein voor 1 persoon of als side-dish

  • 100 gram postelein
  • halve komkommer in blokjes
  • halve rode ui in halve ringen
  • 150 gram cherry tomaatjes in halfjes
  • 6 takjes verse munt, gebruik de in stukjes geknipte blaadjes
  • 25 gram vers citroensap
  • 25 gram olijfolie
  • 40 gram geitenyoghurt
  • zwarte peper en Himalaya zout

Hoe maak je deze postelein salade?

Detox recept: Iraanse Shirazi salade met porstelein. Een heerlijke detox lentesalade, fris, zuur , hartig.Verdeel de postelein, komkommer, ui, tomaatjes en munt in een royale kom. Maak vervolgens de dressing van het citroensap, de olie en de yoghurt. Klop het goed door elkaar en voeg zwarte peper en Himalaya zout toe naar smaak. Ik vond het te heftig om helemaal over de salade te gieten dus heb naar smaak wat scheutjes toegevoegd.

Dat het een “blus” salade is en heerlijk past bij een pittig (vlees of stoof) gerecht kan ik me helemaal voorstellen! Lekker knapperig, fris en zuur tegelijk… laat de zomer maar komen!

Detox staat bij I Love Detox voor een voedzame, gevarieerde leefstijl. Om af te vallen of fris in je vel te zitten, of zelfs als permanente voedingsgewoonte! Meer weten? Ik help je graag op weg…

Photo credit: StimpsonJCat via Foter.com / CC BY-NC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *