Weinig tijd ’s ochtends? Deze kurkuma ontbijtmuffins met blauwe bessen zijn ideaal voor een snel ontbijtje, snackie tijdens een boswandeling of traktatie op school!
Mijn ochtendritueel: geitenyoghurt, noten, chia zaad en Daily lift (Anti-oxidantenmix), geen speld tussen te krijgen š Laatst had ik deze muffins gemaakt naar een recept van Green Kitchen. Ik was een dag later vergeten geitenyoghurt te halen en hop, een muffin als ontbijt. Wauw, wat een lekker begin van de dag! De ontbijtmuffins zijn suikervrij, glutenvrij en gistvrij. Ik heb er een hele bunch ingevroren, zo kom ik bij bezoek, ontbijt of lunch niet meer voor vervelende verrassingen te staan.
Over Kurkuma, ken je deze wonderspecerij? Kurkuma is een gele wortel en ook bekend onder Geelwortel, Koenjit, Indische saffraan. Kurkuma wordt al 1000-en jaren gebruikt in de oosterse keuken en als oosters geneesmiddel. Uit onderzoeken blijkt dat Curcumine (stof in Kurkuma) een gunstige invloed heeft op kanker, ontstekingsremmend werkt en depressies kan verzachten.Ā En Ć©Ć©n van de voedingsmiddelen die de meeste anti-oxidanten in zich heeft. Anti-oxidanten beschermen tegen vrije radicalen die schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels wat hart- en vaatziekten of kanker kan veroorzaken. Eet dagelijks tot drie theelepels kurkuma (met zwarte peper wat zorgt voor een goede opname) door je yoghurt en je hebt al profijt. Niet voor zwangere vrouwen!
Ingrediƫnten Kurkuma ontbijtmuffins met blauwe bessen, ongeveer 10 stuks
Droge ingrediƫnten
- 100 gram walnoten
- 85 gram havermout
- 90 gram boekweitmeel
- 2 wortels
- 1 eetlepel kurkumapoeder
- 2 theelepels baking soda
- 1 theelepel kardemompoeder
- Snuf Himalaya zout en zwarte peper
- Keukenmachine/ staafmixer
- Muffinvormpjes
Natte ingrediƫnten
- 160 milliliter geitenyoghurt
- 80 milliliter olijfolie of kokosolie
- 2 rijpe bananen
- 5 dadels
- 3 eieren
- Handje ( bevroren) blauwe bessen en 2 eetlepels havermout voor de topping
Bereiden kurkuma ontbijtmuffins met blauwe bessen
Verwarm de oven op 200 graden. Wanneer nodig, vet de muffinvormpjes in met kokosolie. Stop de walnoten, wortels en havermout in de keukenmachine en mix het tot deeg. Plaats dit in een grote kom en meng met de andere droge ingrediƫnten. Mix apart de yoghurt, olie, bananen en dadels in de keukenmachine en voeg deze brei in de grote kom met de droge ingrediƫnten. Voeg de eieren toe en meng het geheel met een lepel. Verdeel deze brei over de muffinbakjes, druk wat blauwe bessen op de bovenkant en bestooi met wat havermout. Bak de kurkuma ontbijtmuffins ongeveer 20 minuten. Smullen! Heerlijk als ze een beetje warm zijn en prima om in te vriezen!
Meer weten over detoxfood of speciaal voor jou op maat gemaakte detoxkuren? Kijk hier eensĀ ?
Hallo,
Hoeveel muffins eet je als ontbijt. 1 lijkt me wat weinig of vul je het aan met iets anders?
Hoi Wendy,
Het hangt af van je eetpatroon en hoe snel je vol zit.
Heb je ze zelf al geprobeerd?
Ik vind ze erg machtig en heb aan 1 wel genoeg. En als je er meer nodig hebt is dat uiteraard prima. Je kan het zeker aanvullen met wat anders.
Eetze!
Groeten, Nico
Dit recept lijkt wel heel erg op het bestseller recept van Green Kitchen Stories: https://greenkitchenstories.com/turmeric-breakfast-muffins/
Ha Nancy,
Dat kopt helemaal, daarom ook de verwijzing naar dit favoriete receptenblog van mij. Een aanrader voor in je detox kuur!
Groetjes, Nico
Ik vond ze heeeeeeerlijk! Na het lezen van vorige reactie iets minder kurkuma gebruikt (1 theelepel) , griekse yoghurt ipv geitenyoghurt en een klein scheutje agavesiroop. Cakejes zijn lekker luchtig en de zwarte bessen zijn een frisse verassing š
Hey dat is goed te horen! Ik ben blij dat je er van hebt genoten š
Ik vond dit heel heel heel heeeeeeeeeeeel vies. het leek wel of ik plastic aan het eten was…. hoe kun je meer smaak geven aan dit recept?
Ha Lea, dank voor je reactie.
Van mij even een late reactie, ik was op digital detox š
Ik ben blij dat je reageert, dat klikt smerig zeg, wat jammer van alle tijd en kosten. Ik weet niet hoe plastic smaakt, maar ik kan me voorstellen dat het een beetje te hartig was?
Kardemom kan een heftige smaak geven. Wellicht kan je dat er uit laten.
Rijpe bananen is wel belangrijk, echt met bruine plekken, die geven de zoete smaak samen met de dadels. Misschien een have banaan extra?
Je kan ook kiezen voor kokosmelk met kokosyoghurt in plaats van de geitenyoghurt, dat heeft ook een eigen smaak.
Tot slot kan je de blauwe bessen ook vervangen door bijvoorbeeld aardbeien of frambozen.
Kan je hier mee vooruit? Succes!