Ben je veel onderweg ofĀ ben je klaar met kant en klare salades voor teveel geld? Probeer deze salade to go eens: meeneemĀ salade met tonijn venkel en kikkererwten. Makkelijk klaar te maken in een (weck) pot, vork mee, even schudden en klaar is je meeneem salade!Ā Heb je de recensie al gelezen van het boek Salad in a Jar? Dit recept komt uit dat inspirerende boekje van Anna Helm BaxterĀ met 68 recepten voor meeneem salades.
Waarom is dit recept detox? Ā Venkel komt uit het gebied rond de Middellandse zee en wordt al eeuwen gegeten. Het werd gebruikt als vermageringsmiddel en de zaden werdenĀ gegetenĀ bijĀ Ā problemen met de spijsvertering, zoals indigestie, winderigheid of krampen. De zaadjes bevatten ook een stof die ongeveer de werking heeft als het vrouwelijke hormoon oestrogeen en geeft dan ook verlichting bij typische vrouwenklachten als gevolgĀ van een te lage oestrogeenspiegel, zoals overgangsklachten en menstruatieklachten. Ook bij verse of gekookte venkel komen de goede eigenschappen tot zijn recht. Venkel helpt verder bij oogziekten! Venkel smaakt wat anijs achtig.
Ingrediƫnten meeneem salade met tonijn venkel en kikkererwten voor 1 salade
- 2 eetlepels zelfgemaakte citroenvinaigrette
- 50 gram tonijn uit blik, uitgelekt
- 50 gram klein gesneden venkel
- 60 gram kikkererwten uit glazen pot, goed afgespoeld
- 30 gram zwarte olijven met of zonder pit
- 1 lente ui in ringen
- 20 gram microgroentesĀ (Ā als alfalfa, radijs, broccoli sprouts)
- pot van 500 ml of pot van 1000 ml
Ingrediƫnten citroenvinaigrette
150 ml
- 1 tl geraspte citroenschil
- sap van 1 citroen
- 2 theelepels dijonmosterd
- 1 klein teentje knoflook uitgeperst
- 100 ml extra vergine olijfolie
- Keltisch zeezout en vers gemalen zwarte peper
Bereiding meeneem salade met tonijn venkel enĀ kikkererwten
Lichte trek? Gebruik de pot van 500 ml. Wil je een stevige lunch, gebruik dan de pot van 1000 ml en doe de ingrediƫnten keer 2.
Maak de vinaigrette door de citroenschil, sap, mosterd, knoflook en olijfolie goed te mengen. Voeg zout en peper toe. Even proeven, klaar! Ā Let op, in dit recept heb je maar 2 eetlepels vinaigrette nodig. Schep deze op de bodem van je pot.
Leg daarop de venkel, kikkererwten, lente ui, tonijn, olijven en deĀ microgroentes.
Sluit de pot af. Als je gaat lunchen, schud de pot en eet lekker! Vergeet niet een vork mee te nemen.
Ik heb de ingrediĆ«nten van deze meeneem salade met tonijn venkel en kikkererwten keer 2 gedaan en geserveerd als bijgerecht omdat ik die dag de deur niet uit hoefde š
Wil je afvallen, lekker energiek in je vel zitten ofĀ minder darmproblemen? Een detox kuur met voedingĀ en professioneleĀ begeleiding kan de oplossing zijn.