Super snel klaar, super lekker. Ik denk dat ik daarmee niet overdrijf als ik het heb over dit detox hoofdgerecht: Mexicaanse quinoa stoof met eigengemaakte guacamole. Daarnaast zijn de kleuren op je bord een lust voor het oog. En gezond? Jazeker, boordevol vezels en voedingsstoffen. Dit gerecht heb ik gemaakt toen mijn bonuskind van 9 jaar er was en ook zij vond het geweldig. Ze wilde wel heel graag van die lekkere pannenkoekjes erbij, dus heb ik voor haar tortilla’s er bij gemaakt 😉 en nee, helaas is dat in een kuur geen optie. Maar ik verzeker je, met een flinke klodder zelfgemaakte guacemole krijg je ook een héél tevreden en verzadigd gevoel!
Quinoa is een populair gezond voedingsmiddel en komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Bekend is dat het al 6000 jaar gegeten wordt. Gebruik jij het wel eens in de keuken? De plant behoort niet tot granen, maar de zaden worden op een vergelijkbare manier bereid en gegeten, zoals rijst of couscous.
Quinoa is glutenvrij, hoog in eiwit en een van de weinige plantaardige voedingsmiddelen die alle negen essentiële aminozuren bevatten. Het is ook rijk aan vezels, magnesium, B-vitamines, ijzer, kalium, calcium, fosfor, vitamine E en diverse gunstige antioxidanten.
Bereiden Mexicaanse quinoa stoof met eigengemaakte guacamole voor 2-3 personen
- Eetlepel kokosolie
- 1 grote ui in kleine stukjes gesneden
- 2 knoflooktenen geperst
- 1 japaleno in kleine stukjes
- 280 gram quinoa ongekookt
- 350 ml bouillon zonder gist, suiker etc.
- 4 tomaten in kleine stukken gesneden
- 3 (punt) paprika’s in verschillende kleuren in kleine stukjes gesneden
- 250 gram zwarte bonen uit glazen pot, goed afspoelen
- 150 gram mais uitglazen pot, goed afspoelen
- Theelepel komijnpoeder
- Halve theelepel gerookte paprika
- Theelepel chilipoeder
- Snuf Keltisch zeezout
- Sap van 1 limoen
- Verse Koriander ter garnering
- Grote hapjespan
Ingrediënten zelfgemaakte guacamole
- 1 avocado
- 3 cherrytomaatjes
- 1 eetlepel guacamolekruiden, heb je die niet gebruik dan 1 teen knoflook, sjalotje, halve rode peper, wat zout en zwarte peper
- Keukenapparaat
Bereiden Mexicaanse quinoa stoof met eigengemaakte guacamole
Fruit een paar minuten de ui, japaleo en de knoflook in de kokosolie. Voeg de bouillon, de tomaten, de paprikastukjes, de zwarte bonen, de mais, de heerlijke kruiden en quinoa toe. Goed roeren en laat met deksel zo’n 20 minuten pruttelen. Af en toe roeren om te zorgen dat het niet aanbrandt. Mocht er te weinig water in zitten, voeg dan wat toe. Maak ondertussen de zelfgemaakt guacamole. Doe in het keukenapparaat de avocado, kruiden en tomaatjes. Machine aan en klaar ;). Maak je Mexicaanse quinoa stoof af een het limoensap. Even roeren en opscheppen maar met een toef verse koriander en een klodder eigengemaakte guacamole er op ?
Ik heb dan wel 2-3 personen staan voor dit gerecht ( wij hebben gegeten met 2 volwassenen en een kind) maar als je stevige trek hebt gaat dit met 2 personen wel op denk ik 😉 En hoe heeft het jou gesmaakt? Laat een berichtje achter, ik ben erg benieuwd.
Soms is het lastig je goede voornemens vol te houden. Heb je een stok achter de deur nodig om je detox kuur vol te houden en voldoende tips te krijgen? Stuur een berichtje dan maken we samen een plan van aanpak!
Dit recept ziet er zo lekker uit dat mijn vriendin het dinsdag gaat maken. Makkelijk voor mij, en ik ga er zeker van genieten. Wimm
Ha Sar,
Ik was dit recept alweer vergeten, fijn dat je me helpt herinneren want inderdaad, wat is deze lekker he. Fijn dat je hebt genoten!
Groetjes Nico
Ja, fantastisch! Dat het u ook heeft mogen smaken dan! 🙂
Ps: Ook grote fan van het zoete aardappel-quinoa-curry recept!
Echt heerlijk!
Ik liet de maïs weg omdat ik die niet mag eten, maar ook zonder de maïs een geweldig recept!