Onlangs ben ik weer naar het Griekse eiland Mykonos op vakantie gegaan. Dit jaar voor de vijfde keer. Wat maakt Mykonos zo magisch voor mij? Zon, prachtige stranden, waanzinnige dansfeestjes (Het Ibiza van Griekenland wordt het wel genoemd) en lekker Grieks eten. Grieks eten is simpel, puur en gezond: groene groenten, vers fruit, olijfolie, kikkererwten, verse vis en kruiden, noten en zaden, volkoren rijst en granen, hoogwaardige zuivel en vlees. Nu kan ik een blog schrijven met allerlei vakantietips, maar hey ik ben een foodblogger š . Ik ga je dan ook 6 tips geven over de leukste en meest heerlijke traditionele restaurantjes op Mykonos waar je zeker een keer geweest moet zijn en die gewoon passen in je detox kuur. Hippe tentjes met groene shakes en saladebars waag ik me niet aan, die vind je tegenwoordig op elke straathoek. Wil je toch andere tips horen over clubs en strandjes, stel ze onder het blog.
#1 Cosmo ->Ontbijten op Mykonos
Voor een lekker Grieks ontbijtje kan je terecht bij Cosmo in het centrum van Mykonos stad, vlak bij het busstation. Voor mij een dagelijkse prik om in de schaduw te genieten van een ontbijt, grote kommen met thee of een heerlijke Illy koffie. Een druk bezocht plekje met gasten van over de hele wereld.
Wat mij betreft is de Griekse omelet een aanrader (waar zou ik die inspiratie nou van hebben š ) en de Griekse yoghurt met muesli en vers fruit. Die laatste is zĆ³ veel dat je er een dag op kan teren. Had ik al verteld dat de eigenaar lijkt op Kevin Costner š
# 2 Fokos -> late lunch aan verlaten strand
Veel stranden op Mykonos worden beheerst door muziek, parasols en dure strandbedjes. Gelukkig zijn er nog een aantal plekken waar je je eigen handdoek kan neerleggen en van de stilte kan genieten. Fokos is zo’n strand, het is een eindje rijden over een onverharde weg en het waait er hard. Het strand heeft grof zand en kiezels, het blotenvoetenpad is er niets bij. Het enige restaurantje daar is open tot 19 uur. Ā Kernwoorden: Sfeervol, familiebedrijf, bbq vis, heerlijke salades en een arabische twist zoals hummus en tabouleh. Feta Fourno heb ik hier ontdekt! Aanraders zijn de champignonpatĆ©, vis in limoensap, linzen salade met feta en de broccoli salade.
#3 Joanna’s Nikos’s place taverna -> sunset
We waren al een paar keer langs een brak restaurantje op het strand gereden op weg naar Ornos Beach, “Joanna’s Niko’s place”. De naam sprak me aan š en het restaurant had een prachtig uitzicht op de ondergaande zon. Op een of andere manier nodigde het me niet uit, tot we van de locals hoorden dat we daar toch echt een kijkje moesten nemen. Ā Reserveer een dag van te voren want het is rete druk. Het eten is super. Je kan kiezen uit een enorme lijst van traditionele gerechten, ik zou er een week kunnen eten. Venkelballetjes, verse vis, gevulde druivenbladeren, verse moussaka, Ā aubergine in tomatensaus, gefrituurde feta, heerlijke tzatzikiĀ etc. Genieten van het eten, Griekse muziek, ondergaande zon, een gestresste eigenaar en elkaar…
#4 Nicolas Taverna-> paradijsje tussen de grote clubs
In 2013 was dit familiebedrijf voor mij een ontdekking op een paradijselijke plek, aan het einde van een landtong, in complete rust eten op het strand. Tegenwoordig is Nicolas Taverna bij Paranga ingeklemd tussen grote luxe clubs en heb je uitzicht op de meest luxe jachten.
Gelukkig is een strandbedje prima te betalen, waan je je nog steeds op een bijzonder plekje en is het eten nog steeds geweldig. Aanraders: lam uit de oven, garnalen in fetasaus, verse vis en kreeft, griekse salade en courgetteballetjes met tzatziki. (Fotocredit Facebook Nicolas Taverna)
#5 Markos Tavern -> traditioneel visrestaurant
Plastic tuinstoelen, papieren tafelkleedjes, tl balken, Griekse muziek, locals en de beste verse vis. Dan ben je bij Markos Tavern bij Kalafatis aan het goede adres. Weer zo’n traditioneel familierestaurant, ver weg van de drukte en eten wat de pot schaft. Van vissoep met aardappels, verse groenten tot verse vis. Maar net wat er gevangen is. Enneh, wil je weten waar je een verse vis aan kan herkennen en hoe je deze moet fileren? Ze vertellen het allemaal.
De meeste restaurants zijn tot laat open, want er wordt vaak laat gegeten, vanaf 21 a 22 uur. Maak het niet te laat bij dĆt restaurant, dan heb je nog de meeste keuze qua vis!
#6 Kikis Tavern -> het wachten waard…
Een paar jaar geleden hoorden we dat we naar een restaurantje moesten gaan waar je 1,5 uur moest wachten voor een tafel. Waar reserveren niet mogelijk is maar het wachten het waard is. Nou en of, dit moet je meegemaakt hebben, eten bij Kikis Tavern op Agios Sostis. 1,5 uur wachten onder het genot van onbeperkt rosĆ© drinken, de leukste gesprekken met mensen van over de hele wereld en de relaxte eigenaar die de boel probeert te organiseren. Eenmaal “binnen” blijkt het restaurant zich onder een hele grote boom te begeven. Je zit dus buiten met een adembenemend uitzicht en hebt keuze uit simpele vis- en vleesgerechten van de grill en een heerlijke saladebar. (Foto credit: Facebook suite 49)
Ik kan nog veel meer restaurantjes noemen met een gezonde keuken, wat gewoon past in je detox kuur. En een glas Griekse wijn is erg lekker bij deze Mediteraanse keuken. Daar is het wat mij betreft ook vakantie voor. Heb jij ook tips of een vraag, let me know! Fijne vakantie en Kali Orexi Ā š