Op blote voeten lopen is gezond!

I Love Detox inspiratie: Op blote voeten lopen is gezond! Het helpt aanraden en werkt helend. Op het strand, in de tuin of in het bos!Detox is blote voeten

Wanneer heb je voor het laatst met blote voeten in het gras gelopen? Of over het strand, in de tuin? Is het al even geleden?

Wist je dat het heel gezond is voor je weerstand om op je blote kakkies te lopen? Misschien moeilijk te geloven, maar met je bloten voeten op de aarde lopen is heel goed voor je lijf en je gezondheid. 30 minuten per dag aarden maakt enorme verschillen in je gezondheid en stressniveau. Gezondheid ligt letterlijk onder je voeten.

Aarden

I Love Detox inspiratie: op blote voeten lopen is gezond! Het werkt helend en is goed om te aardenAarden betekent met je blote voeten contact maken met de aarde. Onze voorouders wisten niet beter, die liepen op blote voeten of met leren zolen. Ze sliepen op de grond. Tegenwoordig is aarden niet meer zo vanzelfsprekend. We lopen op schoenen met plastic of rubber zolen en liggen we in comfortabele bedden.

We staan veelvuldig in contact met elektromagnetische velden van telefoon, computer, laptop en televisie en raken hierdoor opgeladen. Door op je blote voeten te lopen raak je deze lading kwijt aan de aarde. Het betere ontgiften van schadelijke stoffen dus. Je lijf krijgt ook letterlijk elektronen uit de aarde die je opladen en ontstressen.

Voordelen van op blote voeten lopen

Naast het kwijtraken van je lading en het ontvangen van elektronen uit de aarde heeft het lopen op blote voeten meer voordelen. Toch merk ik dat je eerst door weerstand gaat voordat je je sokken uitdoet en naar buiten gaat. Na een wat onwennig gevoel geeft het mij enorm veel energie en ontspanning ( en een gratis scrubbeurt ;-)). Wetenschappelijk bewijs geeft de volgende voordelen aan:

 • Stressverlaging
 • Verminderen slaapproblemen en slaapapneu
 • Versterken immuunsysteem
 • Verlichting chronische spier- en gewrichtspijn
 • Drukpunt massage wat je organen positief beïnvloedt
 • Vertraging verouderingsproces
 • Stimulering doorbloeding

Wetenschappelijke onderzoeken (Ghaly, & Teplitz, 2004 en Chevalier et al., 2012) tonen aan dat aarden het cortisolgehalte in balans brengt. Dit heeft een positief effect op je stressniveau waardoor stemmingswisselingen, angsten en slaapproblemen afnemen.

Op blote voeten lopen is gezond! Trek je sokken uit en loop lekker in de tuin, door het gras of op het strand.Tip: loop thuis, in de tuin of in het bos eens wat vaker op blote voeten. Ik vind het nog steeds best spannend om vieze voeten te krijgen. En nog erger, koude voeten! Het leuke is, je zult merken dat door de wisselende ondergrond je heerlijk warme voeten krijgt, en ach, modderpootjes zijn zo weer schoon. Let wel op ruwe ondergronden, je tere voetjes kunnen niet alles aan. En let op teken ( zie tekenradar), ik had er een paar door in de tuin te werken…

Vind je het te spannend om “zo maar”in de natuur te lopen? In Twello is een heus blotevoetenpad.

Naast blote voeten meer detoxtips? Kijk hier eens voor meer inspiratie.

6 thoughts on “Op blote voeten lopen is gezond!

 1. Met name op het strand loop ik graag op blote voeten en houd het ook kilometers lang vol. Ik vind het zo heerlijk om van Hoek van Holland naar Kijkduin te lopen door de branding. Mijn voeten zakken weg in het natte zand en dat bezorgt mijn voeten een goede massage. Het is ahw een soort fitnessoefening voor de voeten.

  1. Hoi Isabel,
   Wat beschrijf je dat mooi. Het is alsof ik even meeloop. Herkenbaar de massage voor je voeten, heerlijk. Goeie tip!
   Helaas is het strand even weg van hier en loop ik in de tuin op blote voeten. Hier hebben we last van teken. En op het strand heb je dat niet 😉
   Fijne dag!

 2. Leuk artikel zeg! Ik loop ook het liefst op blote voeten, nouja thuis dan en in de tuin.
  Mijn moeder krijgt daar altijd de kriebels van, dus doe ik daar braaf weer slippers aan.
  Dat zal wel te maken hebben met het ‘gevaar’ dat op de grond ligt.
  Leuk om te lezen dat het ook daadwerkelijk gezond is voor je om met blote voeten in de tuin te wandelen 🙂 Klinkt best spiritueel eigen haha.

  1. Ha Sabine, wat leuk je reactie! Ja bijzonder dat het echt ” aard” hè. Ik heb laatst weer door de tuin gelopen met blote voeten en dat was weer even wennen en vloeken 😉 Maar zo bevrijdend! Fijne dag, groetjes Nico

 3. Onze voorouders deden niets anders dan op blote voeten lopen en dat is helemaal niet zo gek. Natuurlijk wisten ze wellicht niet beter en hadden ze ook amper schoeisel om de voeten te beschermen, maar lopen op blote voeten kan heel gezond zijn. Het versterkt de voetspieren en botmassa.

 4. Loop regelmatig met blotevoeten door gras,nat gras ook,als het net heeft geregend,voelt zalig.kan niets kopen door omstandigheden,groet coen,vindt ook lekker iemand anders zijn/haar voeten te kussen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *