Lekker warm tijdens de koude winterdagen: vegetarische chili sin carne!
Chili con carne ken je denk ik wel. Een Spaanse stoofpot met traditioneel vlees, ui, knoflook, bonen, tomaten en komijn. Lekker pittig, eiwitrijk en vullend. Nu past vlees niet in een detox-way-of-life. Vandaar dat ik een recept variatie zonder vlees heb gemaakt: pittige chili sin carne. Net zo lekker én met twee soorten linzen.

De linze “kaviaar van de armen” is een peulvrucht en wordt al eeuwen gegeten. Er zijn diverse kleuren ( wit, rood, groen, bruin, geel) en smaken, vaak verkrijgbaar in gedroogde vorm. In 10-25 minuten koken zijn ze gaar en te gebruiken in zoveel lekkere recepten! Soepen, burgers, salades, stoofschotels, bijgerechten: variatie te over! Naast de rijke smaak is het een gezonde peulvrucht: vol eiwitten en vezels. Vezelrijke voeding is belangrijk voor een goede darmwerking en spijsvertering, het helpt verstopping voorkomen en zorgt voor een langzame energieafgifte. Linzen zijn een bron van ijzer, meer nog dan rood vlees. Een prima vleesvervanger dus!
Ik heb in dit recept 2 soorten linzen gebruikt. Le Puy linzen: bekend om zijn stevige bite en unieke plek van herkomst. En rode/ oranje linzen: deze zijn sneller gaar omdat ze geen velletje meer hebben en zijn met name geschikt voor soepen.
Recept pittige chili sin carne, bonenschotel a la detox, 4 personen
- Gesnipperde rode ui
- Eetlepel kokosolie, niet geurloos
- Rode paprika, in blokjes
- 1 geperste knoflookteen
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel korianderpoeder ( ketoembar)
- halve theelepel cayennepeper
- 400 gram gepelde tomaten (zonder toevoegingen, liefst uit glazen pot!)
- 90 gram rode linzen
- 90 gram Le Puy linzen
- halve rode peper in ringetjes
- 250 gram (gewassen en uitgelekte) kidneybonen ( liefst uit glazen pot, zonder toevoegingen)
- 400 mililiter water
- Himalaya zout en zwarte peper naar smaak
- eventueel scheutje geitenyoghurt voor garnering
- handje verse en geknipte korianderblaadjes
Bereiden vegan chili sin carne, bonenschotel a la detox
Fruit in een grote pan het uitje in kokosolie. Voeg de paprika, rode peper, geperste knoflook toe en bak deze 1 minuut mee. Doe de specerijen erbij, roeren. Voeg de tomaten, linzen, bonen en water toe en laat het geheel pruttelen voor 30 minuten. Even proeven en indien nodig op smaak brengen met zout en peper. Serveer de pittige chili sin carne in diepe kommen, garneer eventueel met wat geitenyoghurt en blaadjes koriander.
Hoe smaakt het? Ik had nog over en heb heerlijk wat verwarmd de dag erna voor lunch. Genieten 🙂
Last van een onregelmatige stoelgang? Deze pittige chili sin carne helpt je spijsvertering op gang. Een kuur doet ook wonderen. Ik zie je graag voor een vrijblijvend gesprek aan de keukentafel!