De herfst is weer begonnen. De klok gaat op winterstand en ik ook een beetje. Daarom lekker aan de slag met voedende en gezonde recepten om de zomer kilo’s een beetje te doen smelten. Herkenbaar? Ik ben vandaag aan de slag gegaan met een pompoen uit moeders tuin en zie hier het resultaat:Ā pittige quinoa met pompoen wortel en tahinsaus. Een voedende detox maaltijd met een Aziatische twist door de limoen, tahin, gember, peper en sesamolie. Enjoy!
Pompoen
Ben je fan van pompoen? Ik wel, en er zijn zoveel soorten! Voor dit recept heb ik de Blue Kuri gebruikt. Een heerlijk zoete variant. Ā Kan je die niet vinden neem dan een “gewone” HokkaĆÆdo. Pompoen is bere gezond.Ā Rijk aan vitamine A, goed voor je ogen dus. Verder rijk aan vitamine C voor een optimale weerstand ( zeker nu in de herfst). Ā De antioxidanten remmen ontstekingen! Tot slot zit het oranje goedje vol vezels wat weer helpt je gifstoffen af te voeren en je darmen in goede conditie te houden. Dus hup, slachten die pompoen!
IngrediĆ«ntenĀ pittige quinoa met pompoen wortel en tahinsaus voor 2 personen
- 80 gram volkoren quinoa
- 330 gram pompoen, geschild en in stukken van ongeveerĀ 1 bij 1 cm gesneden
- 1 tl geraspteĀ verse gember
- 1 rode peper inĀ kleine ringen
- 2 knoflooktenen geperst
- 3 el olijfolie om in te bakken
- 130 gram wortels in ringen gesneden van ongeveer 1 cm
- 1 paprika in kleine blokjes gesneden
- halve rode ui in stukjes gesneden
- halve zoete witte ui in stukjes gesneden
- handje ongebrande, ongezoute cashewnoten
- oven
- 1 el tahin
- 2 el sesamolie
- snuf Keltisch zeezout
- 1 eetlepel vers limoensap
BereidenĀ pittige quinoa met pompoen wortel en tahinsaus
Zet de oven aan op 180 graden. Pak een ovenschaal, doe daar de olie in, geperste knoflook, geraspte gember en ringen rode peper. Voeg vervolgens de wortels en pompoen er bij en hussel goed door elkaar. Zet de schaal ongeveer 20 minuten in de oven en haal er uit wanneer de wortel en pompoen zacht zijn.
Kook de quinoa volgens verpakking. Maak ondertussen de tahinsaus. Pak een klein schaaltje, meng de tahin, sesamolie, limoensap en het zout in een schaaltje. Te dik? Voeg dan wat water toe tot je de juiste dikte hebt.
Pak een schaal, doe daar de quinoa in, de zachte pompoen enĀ wortel mĆ©t de knoflook, gember en rode peper ringen. Voeg de ui en paprika toe en meng alles. Strooi wat cashewnoten er over en maak af met de tahinsaus. Op de foto heb ik wat verse koriander gebruikt Dat kan je er bij doen, maar is geen must. Smakelijk eten!