Gister heb ik deze quinoa salade gemaakt en ik kan je zeggen, gelukkig heb ik wat over. Ik verheug me nu al weer op de lunch want deze salade met pittig geroosterde zoete aardappel is werkelijk smullen, voedend en vullend! Ideaal vegetarisch en veganistisch recept voor lunch, avond maaltijd of om mee teĀ nemen onderweg.
Quinoa is een populairĀ gezond voedingsmiddel en komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Bekend is dat het al 6000 jaar gegeten wordt. Gebruik jij het wel eens in de keuken?Ā De plant behoort niet tot granen, maar de zaden worden op een vergelijkbare manier bereid en gegeten, zoalsĀ rijstĀ ofĀ couscous.Ā Quinoa is glutenvrij, hoog in eiwit en een van de weinige plantaardige voedingsmiddelen die alle negen essentiĆ«le aminozuren bevatten. Ā Het is ook rijk aan vezels, magnesium, B-vitamines, ijzer, kalium, calcium, fosfor, vitamine E en diverse gunstige antioxidanten. Ik heb gekozen voor een Nederlands merk, LoLa ( Lo Lands). Zij verbouwen een volkoren ras,Ā deĀ telers krijgen een eerlijke prijs betaald en gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen!
Ingrediƫnten Quinoa salade met pittig geroosterde zoete aardappel voor 2 personen
- Olijfolie
- 300 gram zoete aardappel, goed gewassen, niet geschild en in kleine blokjes gesneden
- 1 rode ui in grove stukken gesneden
- 1,5 tl chilipoeder
- 1 tl zoetĀ gerookte paprikapoeder (PimentĆ³n)
- snuf Keltisch zeezout
- 100 gr quinoa
- 1 paprika in blokjes gesneden
- 5 trosĀ tomaten in blokjes
- 200 gram kidneybonen uit glazen pot, zonder toegevoegde suiker en andere rommel. Of nog beter, zelf geweekt en gekookt!
- handje verse koriander geknipt
- ovenschaal
- oven
BereidenĀ Quinoa salade met pittig geroosterde zoete aardappel
Zet de oven aan op 180 graden.Ā Doe een flinke scheutĀ olijfolie in deĀ ovenschaal. Doe de blokjes zoete aardappel en ui in de ovenschaal. Voeg Ā vervolgens de chilipoeder, zout en gerookte paprikapoeder toe. Hussel lekker met je handen door elkaar zodat de zoete aardappel en ui onder de olie en kruiden zitten. Stop de ovenschaal ongeveer 20 minuten in de oven, de aardappels en ui kunnen er uit zodra ze lekker zacht zijn.