Rabarber aardbei compote zonder suiker

Rabarber aardbei compote zonder suiker. Heerlijk in je yoghurt, chia pudding of als bijgerecht. Enjoy suikervrije Detox!Rabarber compote ken ik nog van vroeger. Mijn moeder verbouwde in de moestuin lange stengels rabarber met hele grote bladeren. Ze maakte er compote van en ik hielp als kleine meid roeren in de pan. Een beetje zurig smaakte het waardoor ik er niet heel wild van werd. Nu, jaren later, sta ik zelf fanatiek te koken en ga ik het avontuur met rabarber aan. Ik heb een simpel bijgerecht gemaakt. Rabarber aardbei compote zonder suiker kan door je yoghurt in de morgen, maar is ook heerlijk als bijgerecht, jam of verwerkt in een toetje.

Rabarber aardbei compote zonder suiker. Een traktatie in je ontbijt, als bijgerecht of in een taart. Door gebruik van honing, kaneel of vanille kan je een natuurlijke zoetheid in gerechten brengen. Aanrader!
Rabarber is een groentesoort wat al eeuwen wordt gegeten, komt uit China en is met de zijderoute naar Europa gebracht.  Vroeger werden alleen de wortels gegeten als medicijn, omdat het een zuiverend en laxerend effect heeft. In de 17e eeuw, toen suiker zijn intrede deed, werden de stengels met suiker gekookt en gebruikt zoals we dat nu kennen, in taarten, als compote of jam. Hoe roder de stengel, hoe zoeter. Let op, de bladeren zijn giftig!

Rabarber zit vol met vezels wat een gezonde stoelgang bevordert. Het is rijk aan vitamine K, net als boerenkool, wat zorgt voor goede bloedstolling, sterke tanden en botten. Rabarber zit vol vitamine C wat je immuunsysteem versterkt.

Ingrediënten Rabarber aardbei compote zonder suiker

  • 300 gram rabarber, gewassen en in stukjes van 1 cm gesneden
  • 300 gram aardbeien, gewassen en in kwartjes gesneden
  • 120 ml water
  • halve tl vanille poeder
  • halve tl kaneel
  • eetlepel rauwe honing, ik heb lindehoning gebruikt

Bereiden Rabarber aardbei compote zonder suiker

Rabarber aardbei compote zonder suiker. Een gezonde toevoeging aan je detox ontbijt met yoghurt of toetje.Zet een pan op het vuur met de rabarber en het water. Laat het koken voor ongeveer 5 minuten tot de rabarber zachter is geworden. Voeg de aardbeien, kaneelpoeder en vanillepoeder toe. Laat het geheel 10 minuten doorkoken tot er een brei ontstaat. Haal van het vuur en als de saus is afgekoeld maar nog lauw is, roer dan de honing er door. Belangrijk dat de compote is afgekoeld onder de 35 graden, anders gaan de voedingsstoffen van de honing verloren. Even proeven! Het hoort een zoetzure smaak te krijgen. Gelukt? Ik ben benieuwd waar je deze saus voor hebt gebruikt!

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

2 thoughts on “Rabarber aardbei compote zonder suiker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *