Rabarber compote ken ik nog van vroeger. Mijn moeder verbouwde in de moestuin lange stengelsĀ rabarber met hele grote bladeren. Ze maakte er compote van en ik hielpĀ als kleine meid roeren in de pan. Een beetje zurig smaakte het waardoor ikĀ er niet heel wild van werd. Nu, jaren later, sta ik zelf fanatiek te koken en ga ik het avontuur met rabarber aan. Ik heb een simpel bijgerecht gemaakt. Rabarber aardbei compote zonder suiker kan door je yoghurt in de morgen, maar is ook heerlijk als bijgerecht, jam of verwerkt in een toetje.
Rabarber is een groentesoort wat al eeuwen wordt gegeten, komt uit China en is met de zijderoute naar Europa gebracht. Ā Vroeger werden alleen de wortels gegeten als medicijn, omdat het een zuiverend en laxerendĀ effect heeft. In de 17e eeuw, toen suiker zijn intrede deed, werden de stengels met suiker gekookt en gebruikt zoals we dat nu kennen, in taarten, als compote of jam. Hoe roder de stengel, hoe zoeter. Let op, de bladeren zijn giftig!
Rabarber zit vol met vezels wat een gezonde stoelgang bevordert. HetĀ is rijk aan vitamine K, net als boerenkool, wat zorgt voor goede bloedstolling, sterke tanden en botten. Rabarber zitĀ vol vitamine C wat je immuunsysteem versterkt.
Ingrediƫnten Rabarber aardbei compote zonder suiker
- 300 gram rabarber, gewassen en in stukjes van 1 cm gesneden
- 300 gram aardbeien, gewassen en in kwartjes gesneden
- 120 ml water
- halve tlĀ vanille poeder
- halve tl kaneel
- eetlepel rauwe honing, ik heb lindehoning gebruikt
Bereiden Rabarber aardbei compote zonder suiker
Zet een pan op het vuur met de rabarber en het water. Laat het koken voor ongeveer 5 minuten tot de rabarber zachter isĀ geworden. Voeg de aardbeien, kaneelpoeder en vanillepoeder toe. Laat het geheel 10 minuten doorkoken tot er een brei ontstaat. Haal van het vuur en als de saus is afgekoeld maar nog lauw is, roer dan de honing er door. Belangrijk dat de compote is afgekoeld onder de 35 graden, anders gaan de voedingsstoffen van de honing verloren. Even proeven! Het hoort een zoetzure smaak te krijgen. Gelukt? Ik ben benieuwd waar je deze saus voor hebt gebruikt!
Op de foto staat geen rabarber. Dat je het weet.
Ja suf he, m’n moeder smste me ook al dat het snijbiet is. Ik heb snel het plaatje veranderd! Dank!