Recensie: Ayurveda Balans en Detox – Katharina Weyland

Boek recensie over ayurveda en detox. Met detox recepten en ontgiftingskuur!

De eeuwenoude gezondheidsleer van Ayurveda wordt tegenwoordig steeds vaker gezien als een volwaardige aanvulling op de gangbare geneeswijze en voedingsleer. In mijn zoektocht naar detox leesvoer én lekkere nieuwe detox recepten voor in je detox kuur kwam ik dit boekje tegen: Ayurveda Balans & Detox van Katharina Weyland. Tijd voor een recensie van dit kleine handzame boekje met een 9-daagse ontgiftingskuur.

Waar staat Ayurveda voor?

Zoek je een 9 daagse detox kuur vanuit de ayurveda -keuken? Dit boekje geeft je detox recepten en veel informatie over de ayurvedische leer
Ayurvedische massage

Eerst even over Ayurveda, ken je het? Ayurveda is al meer dan 5000 jaar bekend en daarmee het oudste gedocumenteerde geneeskundige systeem ter wereld. Het is ontstaan in India vanuit een diepe kennis van de natuur. Het woord Ayurveda is een samenstelling van het woord āyus, dat “leven” of “levensprincipe” betekent, en het woord veda, dat “wetenschap” of “kennis” betekent. “Ayurveda” kan vertaald worden als “kennis of wetenschap van het leven”, mooi hè? Ayurveda streeft naar een harmonie tussen onze gedachten, gevoelens en acties en bestaat uit een combinatie van kruidenkennis, yoga en een speciaal voedingspatroon wat op je lichaamstype (dosha’s ) is toegesneden.

Iedereen wordt met de drie dosha’s geboren: Vata, Pitta, Kapha. Deze drie dosha’s reguleren alle functies in het lijf en dienen in balans te zijn. De dosha’s zijn combinaties van energieën, die wij als de vijf elementen aanduiden. Iedereen heeft één of twee dosha’s die dominant zijn.

 • Vata – Energie die lichaamsfuncties regelt die verband houden met beweging, inclusief bloedcirculatie, ademhalen, knipperen en je hartslag. (lucht, ether)
 • Pitta – Energie die de metabole systemen van het lichaam controleert, inclusief de spijsvertering, absorptie, voeding en de lichaamstemperatuur. (vuur, aarde)
 • Kapha – Energie die de groei in het lichaam regelt. Het levert water aan alle lichaamsdelen, hydrateert de huid en onderhoudt het immuunsysteem. (water, aarde)

Welk type jij bent kan je op internet achterhalen met verschillende testjes. Ook het boek geeft je voldoende handvatten. Het meest accuraat is het raadplegen van een Ayurvedische arts. Hij/ zij kan bepalen welk type je bent en welke voeding, beweging en leefstijl het beste bij je past.

Ayurveda balans & Detox

Ayurveda Balans en Detox. Boek recensie over dit kleine handzame boekje. Veel informatie over je dosha, recepten en voedingsmiddelen in een ontgiftingskuur..Het boekje bevat 160 pagina’s en is opgedeeld in duidelijke hoofdstukken. De bladzijden zijn lekker glossy en er staan mooie foto’s in. De eerste vier hoofdstukken gaan over de Ayurvedische leer, leefwijze, dosha’s en superfoods. Daarna volgen 48 pagina’s over de 9-daagse ontgiftingskuur en detox recepten voor dranken, smoothies en gerechten. De informatie over Ayurveda vind ik voldoende voor een eerste kennismaking. Helder is welke voedingsmiddelen je wel en niet kan eten tijdens de kuur, dit ligt in lijn met een detox kuur. Ook krijg je genoeg informatie over de dosha’s en welk type je bent.  Er wordt in gegaan op welke klachten je hebt in je energiehuishouding, spijsvertering of koppie.

Vervolgens wordt ingegaan hoe je deze door middel van leefstijl kan verhelpen. Er wordt ook ingegaan welke groenten, specerijen en superfoods bij je passen. Tot slot een hoofdstuk over een 9-daagse ontgiftingskuur, mét darmspoeling. Nu heb ik dat nooit eerder gedaan maar het lijkt me een prima toevoeging aan de detox kuur. De recepten uiteindelijk zijn enorm simpel met enkel pure ingrediënten.

Kortom

Boek recensie over ayurveda en detox. Met detox recepten en ontgiftingskuur!Dit boekje van Kaharina Weyland is een prima eerste start als je meer wilt weten van Ayurveda. Het bevat genoeg basisinformatie om aan de slag te gaan met gezonde voeding volgens de ayurvedische leer, in lijn met detox voeding. De gratis detox kuur van 9 dagen is niet ingewikkeld en is toegespitst op seizoensgroenten. Het balans en detox boekje is niet duur, €15 en te bestellen bij Bol.

Wil je dieper op Ayurveda ingaan, dan raad ik je ander leesvoer aan. Zelf ben ik fan het boek Het grote Ayurveda Handboek, een compleet en volledig naslagwerk voor €22,50. En ook Happinez heeft een prachtig boek met heerlijke recepten gemaakt: Ayurveda, voor €19,95.

Foto: www.adamshomestaycochin.com on Foter.com / CC BY

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

3 thoughts on “Recensie: Ayurveda Balans en Detox – Katharina Weyland

 1. Hoi Nico
  Ik lees hier net over Het grote Ayurveda Handboek van 22,50
  En ging even op zoek
  Nu vragen ze bijna 85 euro, niet normaal toch
  Heb jij een idee waar ik deze nog kan vinden voor de normale prijs

  Groetjes liza

 2. Nico, bedankt voor je duidelijke uitleg over ayurveda, ik heb er zin in gekregen en ga zo’n boek kopen. Wimm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *