Hier een heerlijk recept voor een groene detox sap. Waarom groene sap goed voor je is lees je hier. Deze detox sap is heerlijk als begin van de dag, op een nuchtere maag. Ā Deze sap geeft je veel energie en de venkel in combinatie met komkommer werken zeer vochtafdrijvend. Onderstaand recept kan je maken met een slowjuicer of een sapcentrifuge.
ReceptĀ Groen Detox sap
- 3 stengels bleekselderij, in stukken gesneden
- 1 komkommer, in stukken gesneden
- 1 handje peterselie
- 1 handje koriander
- 1 groene appel, in stukjes gesneden
- Een halve venkel, in stukjes gesneden
- 1 geschilde citroen
Persen en hop, klaar! Geniet van je groene detox sap. Meer van de rode sap? Zie hier!
Tips om sap te maken
- Gebruik zoveel mogelijk onbespoten biologische producten. De meningen zijn echter verdeeld over de voedingswaarde van biologische groenten. De kern van de biologische landbouw en voeding is dat de voedselproductie wordt gebaseerd op ecologische draagkracht van de directe omgeving, zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen en met respect voor dieren. De smaak is vaak puurder en lekkerder en de groenten en fruit zijn niet genetisch gemanipuleerd.
- Laat de groenten en fruit niet te lang liggen! Al bij het oogsten verliest de groenten of fruit voedingswaarde.
- Was de groente of het fruit af. Al is het van biologische oorsprong, ook op deze groenten en fruit zitten bacteriƫn en grond.
- Droog de groente en fruit af voordat je het in je sapmachine doet. Natte voedingsmiddelen zijn moeilijker te verwerken door de machine.
- Fruit en groenten hoef je niet te schillen. Appels met steel en zaadjes kunnen prima verwerkt worden door de machine. Sinaasappel, grapefruit, citroen of limoen echter zou ik wel schillen, laat de witte velletjes er wel aan. Deze zijn een bron van vitamine C. De grote pitten van bijvoorbeeld perzik, avocado of pruim kan je wel verwijderen.
- Kies voor je sap een verhouding van 65% groenten en maximaal 35% fruit. De hoeveelheid groenten zorgt ervoor dat je geen suikerpiek krijgt en na een half uur weer zin in zoet hebt.
- Je sap kan maximaal 2 dagen in de koelkast bewaard blijven, de vitaminen en mineralen nemen dan wel sterk af! Je kan er ook voor kiezen de sap direct in te vriezen, maximaal 12 weken.