Ik ga op bezoek bij vrienden en ik neem mee… Ā Vaak een flesje wijn, een boek of een bos bloemen. En hoe leuk is het als je wat zelfgemaakt eten meeneemt of bloemen of groenten uit je eigen tuin? Ik kan daar vrolijk van worden en heb gisteren heerlijke zelfgemaakte hennep hummus meegenomen als dipsaus bij tomaatjes, paprikareepjes en plakjes komkommer. Het was smullen en lekker gezond na alle vakantie etentjes š Omdat het een succes was: hierbij het vegan recept van de hennep hummus met hennepzaad.
Over hennepzaad, ken je dit superfood?Ā Hennepzaden zijn de zaden van de hennepplant, of Cannabis sativa. Hoewel marihuana afkomstig is van dezelfde plant, bevatten hennepzaden nauwelijks THC, het actieve ingrediĆ«nt in marihuana, en maken je niet high. Alleen in de schilletjes zit THC, niet in de gepelde zaden zelf. De gepelde zaadjes smaken nootachtig en eet je door yoghurt, smoothies, blissballs of deze zelfgemaakte hennep hummus.Ā Door ze te persen krijg je hennepzaadolie. Hennepzaden en hennepzaadolie zijn heel gezond om te eten.Ā Ze verlichten symptomen van artritis en gewrichtspijn, ze verbeteren de werking van het hart en je spijsvertering en bevorderen de gezondheid van haar, huid en nagels.
Hennepzaad bevat gezonde vetten. Het is rijk aan omega 3- en omega 6-vetzuren, met een verhouding van 1:3. Dit kan goed zijn bij huidaandoeningen. In sommige gevallen kan het verlichting geven bij eczeem en de bijbehorende vervelende symptomen. Kortom: een goede toevoeging aan je detox kuur! Verwar hennepolie en hennepzaadolie niet.Ā Deze termen worden vaak door elkaar gebruikt, maar het zijn verschillende oliĆ«n.
Ingrediƫnten eigengemaakte hennep hummus
- 240 gram kikkererwten, klaar om te gebruiken
- 5 eetlepels hennepzaad
- 5 eetlepels hennepzaadolieĀ of lijnzaadolie
- 6 eetlepels vers geperst citroensap
- 1 grote teen knoflook
- 2 eetlepels tahin zonder zout
- Snuf Keltisch zeezout
- Keukenmachine
Hoe maak ik hennep hummus?
Gebruik je kikkererwten uit een glazen pot of blik zonder BPA, spoel ze dan goed af. Pak de keukenmachine en stop daar de kikkererwten in en alle andere voedende ingrediƫnten en draaien maar. Vind je de hummus te dik? Giet dan terwijl de keukenmachine draait extra hennepzaadolie er bij zodat je een zachtere hummus krijgt. Ik vond een wat dikkere hennep hummus juist lekker. Zeker als groentendip met tomaatjes, paprika en komkommer. Heb je teveel hummus, vries dan wat in zodat je op een ander moment weer kan genieten. Deze hennep hummus (of humus, hoemoes) is lekker als broodbeleg, rijstwafel beleg, dipsaus voor groenten of suikervrije saladedressing. Eetze!