Reinigende Ayurvedische mungsoep

Reinigende detox soep voor in je detox kuur. Vol kruiden, vezels, mineralen en makkelijk verteerbaar. Een kadootje voor je darmen.

Een detox kuur in elkaar zetten is best een klus. Los van alle recepten bij elkaar zoeken, kan ook het boodschappen doen een tijdrovende bezigheid zijn. Zeker nu. Maar ik hou er van 😉 Want niet alleen het resultaat, ook de weg er naar toe kan enorm genieten zijn. Aandacht voor jou! Ik zal binnenkort eens een opzetje maken zodat je een paar dagen vooruit kan! Voor nu vast een onmisbaar vegan detox recept voor in je kuur: mungsoep. Een reinigende soep uit de Ayurvedische keuken gemaakt van mungbonen. De soep is makkelijk te verteren, vol vezels en easy pea-sy om te maken voor een lunchje of hoofdgerecht.

Mungbonen zijn onmisbaar in de Ayurvedische keuken. Super voedzaam en licht verteerbaar. Vol eiwitten en vezels.
Mungbonen

Mungbonen, heb jij er al eens van gehoord? Ik kwam er mee in aanraking nu ik bezig met met een Ayurvedische detox kuur (waarover later meer). Mungbonen maken al duizenden jaren deel uit van traditionele Ayurvedische diëten in India. Ze worden beschouwd als een van de meest gekoesterde voedingsmiddelen in deze Indiase traditie. Het zijn kleine groene peulvruchten. Linzen en mungbonen zijn verwant en horen in dezelfde plantenfamilie, met o.a. peulvruchten zoals adzukibonen, alfalfaspruiten en groene erwten. Ze zijn een hoge bron van eiwitten, vezels, antioxidanten en fytonutriënten.

Mungbonen zijn het fijnst als je ze weekt. Doe ze bijvoorbeeld voor je gaat slapen in water, en laat ze een nachtje weken voor je ze gebruikt. Dan is het makkelijker te verteren en hoeven ze minder lang te koken. Je kan ze verwerken in soep, super vullend door de vezels. Ze verlagen cholesterol en hoge bloeddruk, versterken je immuunsysteem en beschermen je tegen virussen en infecties. Vol vitaminen, mineralen en antioxidanten.

Ingrediënten reinigende mungsoep voor 2 grote kommen

  • 200 gram droge mungbonen, 1 nacht laten weken (dan ongeveer 400 gram)
  • Soeppan
  • Eetlepel ghee
  • 3 grote knoflooktenen, geperst
  • Witte uien, 2 stuks, in grove stukken
  • 2 theelepels gedroogde kurkuma
  • 2 theelepels korianderpoeder
  • 3 cm geraspte verse gember
  • 1 liter groentebouillon, zonder gist. Ik gebruik deze van Rapunzel

Hoe bereid je deze vegan soep van mungbonen?

Let op: laat de mungbonen een nachtje weken! Vergeten? Geen probleem, kook de soep dan wat langer. Verhit de ghee in een soeppan en bak de ui en knoflook aan. Voeg de gember, kurkuma en korianderpoeder er bij tot ze geuren. Mmmm. Voeg de groentebouillon toe en de mungbonen. Kook de soep ongeveer 25 minuten op matig vuur. Pureer vervolgens de soep en klaar! Ik eet deze soep in de avond. In de Ayurveda eet je de zwaarste maaltijd in de ochtend of middag. In de avond eet je een lichte maaltijd. En dat bevalt me wel!

Detox recept voor reinigende Indiase mungbonensoep. Een kruidige voedende mungsoep met verwarmende kruiden. Passend in je detox kuur.

Deze mungsoep smaakt een beetje naar erwtensoep wat mij betreft, maar dan kruidiger en ik heb daarna geen last van mijn buik. En hoe vond jij de smaak? Wat ik overhield heb ik in de koelkast bewaard. Morgen weer smullen 😉

Een detox kuur in elkaar zetten is een klus. Detox gaat immers niet alleen over andere voeding. Ook je dagelijkse rituelen zoals mondhygiëne, slapen en ontspannen behoeven een andere invulling. Het is fijn als iemand met je meedenkt. Waar kan ik jou bij ondersteunen? Mail je vraag, dan kan ik kijken wat ik voor je kan betekenen. Want een detox kuur, is super waardevol!

Foto mungbonen by vixyao on Foter.com / CC BY-NC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *