September, de eerste herfstmaand dient zich al weer aan! September wordt ook wel fruitmaand genoemd en heeft gelukkig nog tal van lekker fruit van Nederlandse bodem. En dat terwijl ook de boerenkoolĀ weer verkrijgbaar is. Genoeg keuze dus in deze maand, ik geef je een overzicht vanĀ seizoensgroenten en seizoensfruit van september.
Seizoensgroenten en seizoensfruit van Hollandse bodem, waarom zou je daar voor kiezen? Ten eerste omdat de smaak veel explosiever is! Denk aan de aardbeitjes van het land, dat is toch smullen? Verder zijn de groenten en fruit van het seizoen ook een stuk goedkoper.Ā Vaak zijn er aanbiedingen. Gezond eten is echt niet onbetaalbaar zoals somsĀ mensen denken! Tot slot zitten er meer voedingsstoffen in de seizoensproducten omdat ze vers zijn. AndereĀ niet verse producten worden vaakĀ lang gekoeld bewaard of hebben een hele reis afgelegd voordat ze op je bord komen. Weten waar je vers bij de boer kan kopen? Check deze app eens!
Seizoensgroenten en seizoensfruit van september
- Bleekselderij, bron van vezels! Bleekselderij verlaagt het cholesterol en de bloeddruk waardoor de gezondheid van het hart toeneemt. Daarnaast bevat bleekselderij veel antioxidanten wat ontstekingen tegen gaat. Ontstekingen kunnen mede bijdragen aan ziektes als bijvoorbeeld kanker en hartziekten. Bleekselderij is heerlijk door een frisse salade of in een detox smoothie!
- Courgette is erg hoog in vitamine C wat onder andere zorgt voor een optimale weerstand en stevigheid van de huid. Courgette is ook goed voor de ogen, vanwege het hoge gehalte vitamine C en A en deĀ fytonutriĆ«ntenĀ luteĆÆne en zeaxanthine. Omdat courgette Ć©Ć©n van mijn favoriete groente is, heb ik er veel recepten mee gemaakt, wat dacht je van courgetti met avocado spinaziesaus of mini pizza’s?
- Komkommers, een eeuwen oude groente, ondersteunen het spijsverteringskanaal en helpen de lever met het afvoeren van gifstoffen. Komkommers hebben een vochtafdrijvende eigenschap, hierdoor ben je in staat meer afvalstoffenĀ uit te plassen. Een heerlijk verfrissende detox sap is bijvoorbeeld dit groene monster.
- TomatenĀ zijn een bron van lycopeen, eenĀ anti-oxidantĀ welke bescherming geeft tegen prostaatkanker en borstkanker. Drie keer per week tomaat eten verkleint de kans op prostaatkanker met 21 tot 43%, aldus de Harvard Universiteit. Tomaten zijn ook een goede bron van vitamine A, B1, B3, B6, C, E, K en magnesium, kalium en fosfor. EigengemaakteĀ detox pastasausĀ ,Ā detoxsapĀ of een heerlijkeĀ Griekse saladeĀ geven je een enorme boost!
- Pompoen, verkrijgbaar in zoveel verschillende soorten en maten. De oranje versie staat bol van de vitamine A, per 100 gram meer dan 200% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Vitamine A is goed voor de ogen.Ā Probeer deze hartverwarmende pompoensoepĀ met gember, rode peper en kokos eens!
Andere heerlijke seizoensgroenten en seizoensfruit van september: aardappels, andijvie, artisjokken, ijsbergsla, kropsla, Oost-Indische kers, postelein, raapstelen, snijbiet, spinazie, veldsla, tuinkers, knolselderij, knolraap, radijs, winterpeen, zomerpeen, prei, bosui, Ā boerenkool, bloemkool, Chinese kool, paksoi, spitskool, spruitjes, snijbonen, sperziebonen, venkel, witlof, aubergine, blauwe bes, frambozen, meloen, aardbei, appel, peer.
Wil je ook onder begeleiding van een detoxcoach aan de slag met detox, of eens een met een boodschappencoach een supermarktsafari ervaren dat je een gezonde weg kan bewandelen in de supermarkt? Neem vrijblijvend contact op voor een offerte.
Bronnen: zaaikalender, verse oogst, wikipedia