Seizoensgroenten van april, welke verse groenten worden er nu geoogst en verkocht? Hier een handige lijst. Mét bijbehorende lekkere detox recepten. Be Inspired!
Lente. Vanuit het raam zie ik ( en mijn kat Noes) vogeltjes bezig hun nest te bouwen en hoor ik ze druk fluitend heen en weer vliegen. De krokussen komen al uit de grond en vanuit de keuken waar ik veel aan de slag ben zie ik de tulpenblaadjes uit de grond komen. Wat een heerlijke tijd, de energie stroomt weer door mijn lijf, inspiratie blijft maar komen! Bij april horen voor mij frisse, lichte gerechten zoals salades, sappen of vis. En voor jou?
Seizoensgroenten zijn niet alleen voedzamer, ook een stuk goedkoper. Welke groenten worden deze maand april geoogst en zijn verkrijgbaar bij de groenteboer, natuurwinkel of supermarkt?
Seizoensgroenten april
- Postelein. Postelein werd in het oude Griekenland als medicijn gebruikt tegen ontstekingen van de urinewegen. Het werkt koortsverlagend en helpt tegen brandend maagzuur. Het bevat meer omega3 vetzuren dan alle andere groenten! Bloedzuiverend, vol ijzer…ik kan nog wel even doorgaan. Hier een heerlijke salade!
- Spinazie. Spinazie barst van de goede eigenschappen! Vol vitamine A ( goed voor huid, ogen en weerstand, K( goed voor je bot opbouw) en foliumzuur. Door de antioxidanten zullen gifstoffen sneller uit je lijf afgevoerd worden. Eet regelmatig verse spinazie en kook het maximaal 1 minuut, dan blijven de voedingsstoffen bewaard. Deze courgetti met spinaziesaus is goddelijk, evenals deze spinazie pannenkoeken
- Rode biet. Verlaagt bloeddruk en geeft een boost aan je immuun systeem door de vitamine C. Bevat verder veel betaïne, een natuurlijke ontstekingsremmer. Tip: rood sap of deze detox sap.
- Radijs. Radijsjes zijn echte detox groenten. Ze zitten vol vezels wat je stoelgang stimuleert. Ook stimuleren ze de nieren, die gifstoffen afvoeren. Radijsjes bevatten enorm veel vitamine C, ijzer, calcium en een aantal B vitaminen. Tot slot zijn ze rijk aan anti-oxidanten, deze bieden bescherming tegen beschadiging van lichaamscellen door vrije radicalen. Wel eens geroosterd of in een heerlijke lentesalade geprobeerd?
En verder niet te missen seizoensgroenten van april: rabarber, prei, snijmoes, veldsla en raapstelen.
Ik ben benieuwd naar jouw favoriete seizoensgroente of seizoensgerecht! Laat je een berichtje achter?
Photo credit: Myles! via Foter.com / CC BY-NC-SA , Jeremy Bronson via Foter.com / CC BY