Verschil tussen kweekzalm biologische zalm en wilde zalm

I Love Detox Inspiratie: wat is het verschil tussen kweekzalm bio zalm en wilde zalm

Zalm is een vette vis en populair vanwege de smaak en gezonde eigenschappen. Ik ben er dol op omdat er veel lekkere gerechten mee te maken zijn. Vroeger was zalm een luxe product, tegenwoordig is het een veel gekochte vis in supermarkt, restaurant of op de markt. De gevolgen daarvan zijn groot.

I Love Detox inspiratie: Wat is het verschil tussen kweekzalm biologische zalm en wilde zalm
Sockeye Zalm

In zalm zit gezond vet, omega 3 vetzuren, wat zorgt voor bescherming van hart- en bloedvaten en remt ontstekingen.

Omega 3 vetzuren maakt ons lijf niet zelf aan, we zijn afhankelijk van omega 3-rijke voeding. Te weinig omega 3 wordt in verband gebracht met depressie en hart- en vaatziekten.

In de supermarkt of bij de visboer kan je vaak kiezen tussen verschillende soorten zalm. Ook heb je keuze uit verschillende manieren van leefwijze. Wat is het verschil tussen kweekzalm biologische zalm en wilde zalm?

Kweekzalm

Kweekzalmen leven in kleine bassins en zwemmen in hun eigen afval. Ze staan stijf van de antibiotica, iets wat jij dus ook binnenkrijgt. Ze eten genetisch gemodificeerd soja en maïs waardoor hij een grijze kleur krijgt. Deze kleur wordt opgepimpt met een synthetische roze kleurstof. De omega 3 vetzuren in deze vis is laag, (update oktober 2016: De hoeveelheid omega-3 in kweekzalm blijkt te zijn gehalveerd de afgelopen 5 jaar, zie artikel Universiteit van Stirling). Het “Institute for Health” geeft aan dat door de verontreinigde stoffen die in de vis zitten, een verhoogd risico ontstaat op kanker.

Biologische kweekzalm

Deze zalm met het EKO keurmerk wordt ook in bassins gekweekt en hebben twee keer zoveel ruimte als normale kweekvis. Er worden geen preventieve antibiotica of groeimiddel gebruikt. De vis krijgt vaak natuurlijke voeding en heeft daarom een natuurlijk roze kleur. Toch gaan er geluiden dat ook deze rode kleur soms een andere achtergrond heeft, Phaffia. Dit is een bewerkte schimmel met een hoge dosis astaxanthin. In twijfel wordt gebracht of er chemicaliën aan het water wordt toegevoegd. Ik zie verschillende Nederlandse en Engelse sites vermelden dat het schadelijke Chloramine-T (desinfect tegen schimmels) gebruikt wordt bij biologische kweekzalm, een bron is echter niet te achterhalen. De kwaliteit van het water wordt wel streng gecontroleerd.

Wilde zalm

Wilde zalm heeft een natuurlijk roze kleur door het eten van garnalen, kreeftjes en andere zeedieren. De zalm is stevig van structuur en is van nature rijk aan omega 3 vetzuren. Wilde zalm komt voornamelijk uit Alaska. De vissen worden van juni tot september (vaak) met hengels gevangen zodat er geen bijvangst is. De zalm soort Sockeye wordt met kieuw-netten gevangen omdat deze rode vis geen jager is.

Vissen houden gifstoffen vast in hun vet. Deze gifstoffen komen tot hen door hun (vervuilde) eten of voer en antibiotica wanneer deze is toegevoegd. Zowel kweekzalm als biologische kweekzalm kunnen veel gifstoffen bevatten door de toegevoegde voeding en antibiotica. De effecten op deze vissen en dus op jouw lijf kunnen enorm zijn. Een documentaire uit 2017 claims dat Noorse kweekzalm erg vervuild is, aan jou om je conclusie te trekken.

Mijn advies?

Detox recept voor avond maaltijd, detox kerst voorgerecht of gezonde lunch: Gerookte wilde zalmtartaar met avocado
Detox recept: Gerookte wilde zalm tartaar met avocadomousse

Ik houd van koken met verse producten van goede kwaliteit en veel smaak. Wat is nog gezond tegenwoordig? Het is een lastig te beantwoorden vraag. Kwaliteit van voeding is moeilijk te achterhalen als geld verdienen de hoofdreden is van productie. Kweekzalm komt er bij mij niet meer in gelet op bovenstaande feiten.

Mijn advies is om wilde zalm uit Alaska of Canada te kopen. Deze zalm is wel prijzig. Let op het MSC keurkerk dat staat voor duurzame visserij (quota) maar zegt helaas niets over hoe de vis verder wordt verwerkt.

Een andere optie is biologisch gekweekte zalm met het EKO keurmerk. Let in de supermarkt op toegevoegde suikers, bij veel zalm is suiker ingespoten!

Daarnaast staat “verse “ zalm niet voor wilde zalm en geeft de term “Atlantisch”niet automatisch aan dat de zalm wilde zalm is. Ik raad aan ook navraag te doen bij restaurants en sushi bars, welke vis gebruiken zij?

I Love Detox inspiratie verschil tussen kweekzalm biologische zalm en wilde zalmVis moe? Andere voedingsmiddelen met hoge omega 3 vetzuren zijn chia zaad met een 8 keer zo hoge omega 3 dosis.

Ook bladgroenten, lijnzaad, algen en noten zijn een rijke bron van omega 3. Milieuvriendelijke visolie pillen zijn ook een goede aanvulling op je voeding en zijn rijk aan omega 3.

Bronnen: www.visbureau.nl, www.state.com, www.volkskrant.nl, bbc, bantryblog, Photo credit: Foter.com / CC0

Ik hoop dat ik je vraag over het verschil tussen kweekzalm biologische zalm en wilde zalm heb beantwoord! Meer weten over voeding zonder toevoegingen? Kijk eens bij DETOX KUUR, ik help je graag op weg.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

14 thoughts on “Verschil tussen kweekzalm biologische zalm en wilde zalm

 1. Hallo,
  Ik wil zo min mogelijk kwik binnenkrijgen en natuurlijk andere troep. Dit is nog belangrijker voor mij ivm chronische ziekte
  Ik las ook dit artikel zojuist:

  https://www.foodlog.nl/artikel/biologische-zalm-vervuild-maar-ongevaarlijk/

  En wil dus ook geen biologische zalm meer eten…
  Wat nu.?? Heb je een tip voor een soort zalm/welke Supermarkt?
  Ik vind de wilde zalm uit diepvries meestal niet lekker.
  Maar als je uit koeling “verse zalm” haalt dan is het ook niet goed…lees ik nu….dus wat dan?
  Emailadres is jesju82@gmail.com

  Groetjes

  1. Hoi Jes,

   Echte wilde zalm komt van ver en wordt maar een (paar) maand(en) per jaar gevangen. De vis wordt mede daarom ingevroren. Verse wilde zalm in de supermarkt zou je in die periode in de supermarkt kunnen vinden. Ekoplaza biedt het aan zie ik, https://www.ekoplaza.nl/producten/product/wilde-sockeye-zalm. Denk anders eens aan gerookte wilde zalm uit Alaska, https://vis-winkel-online.nl/product/wilde-gerookte-zalm/ . Waanzinnig lekker! Misschien heeft een lezer nog andere tips?
   Groeten en veel succes!

 2. Hallo Nico,
  Fijne site heb je! Graag zou ik willen weten wat het verschil is tussen de groene, blauwe en zwarte labels op de verpakking van gecertificeerde zalm van MSC. Geen idee of ik de goed heb gekocht bij de Plus met zwart label MSC van OKé?? Je kunt mij mailen op melchim8@gmail.com.
  Hartelijk dank alvast!
  Groetjes, Melchim

  1. Ha Melchim,
   Dank je wel voor je feedback, ik maak de site met veel plezier!
   Ik heb even gekeken naar Zalm bij Oké, dat is het ASC keurmerk ( vaak zwart of groen keurmerk). Dat lijkt qua logo op MSC ( Blauw keurmerk). Het ASC keurmerk is een certificeringsprogramma voor verantwoorde viskweek. Dan weet je dat het om kweekvis gaat en de viskwekerij goed omgaat met het milieu.
   Het MSC logo staat voor duurzaam gevangen vis in het wild en behoud van leven in de zee.
   De bron van de vis van beide logo’s is dus anders.
   Kan je hier mee verder?
   Groetjes, Nico

 3. Wij willen kost wat kost gezond eten .! Vooral als het gaat om wilde zalm ! Wat wij graag willen weten is waar wij deze wilde zalm kunnen kopen ,en hoe kunnen wij deze herkennen .In welke winkelketens wordt dit gezond product verkocht ? Mijn e-mail nr is lei.winters@skynet.be

 4. Ik heb 3 visboeren gevraagd : ” we hebben geen wilde zalm. U kunt het wel speciaal bestellen maar het is schreeuwend duur.” Ik heb nu bij Lidl wilde zalm met MSC keurmerk gekocht .
  Groet,
  Leen

 5. Inderdaad MSC gecertificeerde zalm is een veel betere keuze.
  De eisen voor Biologische zalm verschilt nog wel eens per land en er mag bij biologisch dus wel degelijk antibiotica gebruikt worden ( weliswaar alleen bij ziekte en maximaal 2x per jaar).

  https://lekkertafelen.nl/kookschool/wilde-zalm-of-kweekzalm is heel informatief over zalm

  Hun conclusie over Zalm:
  Het heeft de voorkeur om wilde MSC gecertificeerde zalm te kopen. Het behoeft geen betoog dat dit tevens de duurste zalm is. Een goede tweede zijn de Biologische en de ASC gecertificeerde kweekzalmen.
  Kiloknal-zalmen het liefst helemaal vermijden.

  1. Hoi Anoes,
   Het verschilt waar ik boodschappen doe. Ik let altijd op de ingrediëntenlijst ( geen e-nummers, rook, water, zuurteregelaar) en de keurmerken ( MSC) op de verpakking of vraag aan de visboer waar de vis vandaan komt.
   Gerookte wilde zalm koop ik bij https://www.gezondeviswinkel.nl/wilde-msc-sockeye-zalm-filet.html. Dat is misschien wel prijzig maar ik weet wat ik op mijn bord krijg en het is waanzinnig lekker.
   Ook bij EkoPlaza kan je prima zalm krijgen.
   Succes! Groetjes, Nico

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *