5 voordelen van Maca in je detox kuur

5 voordelen van maca in je detox kuur. Ontgiftend, zuiverend en voedend.

Er is een wereld aan superfoods als ik op internet kijk of bij een natuurwinkel snuffel. Ik weet soms niet wat te kiezen, zoveel keuze! En dat terwijl boerenkool ook gewoon een superfood is. Toch zijn er sommige, misschien wat onbekendere, superfoods. Graag vertel ik je meer over het gebruik van krachtige, voedzame voedingsmiddelen die je in je detox kuur kunt gebruiken. Al eerder heb je kunnen lezen over Chlorella als toevoeging aan je detox kuur.  Dit blog gaat over de maca-plant, wetenschappelijk bekend als Lepidium meyenii, ook de Peruaanse ginseng genoemd. Maar wat is maca precies en wat kan het doen voor je gezondheid?

Wat is maca?

5 voordelen van maca in je detox kuur. Ontgiftend, zuiverend en voedend.Maca is een kruisbloemige groente en verwant aan broccoli, bloemkool, kool en boerenkool. In Peru wordt het al eeuwenlang culinair en medicinaal gebruikt. Het eetbare gedeelte is de wortel, die onder de grond groeit. De kleur kan variëren, bijvoorbeeld wit, geel, zwart en rood. Macawortel wordt veelal gedroogd en geconsumeerd in poedervorm, maar is ook verkrijgbaar als capsules of als vloeibaar extract.

Macawortel smaakt aardsig en nootachtig en past goed in smoothies, havermout of zoete lekkernijen. Onderzoek naar de macawortel is nog vrij beperkt.

5 voordelen van maca in je detox kuur

#1 Supervoedzaam

De macawortel is enorm voedzaam en bevat veel verschillende essentiële voedingstoffen. Het bevat veel eiwitten en koolhydraten en is rijk aan vitamine C, koper en ijzer. Het bevat ook veel bioactieve plantenstoffen. Macawortel bevat antioxidanten. Antioxidanten helpen bij het neutraliseren van schadelijke vrije radicalen, helpen bij het bestrijden van chronische ziekten en voorkomen van schade aan cellen.

#2 Het bevordert het libido en de vruchtbaarheid van de man

Welke gezondheidsvoordelen heeft mama in je detox kuur als superfruitMaca schijnt het libido te verhogen van zowel mannen als vrouwen. Het effect zal merkbaar zijn na dagelijks gebruik van maca na zes weken.

Ook kan macawortel de spermaproductie van de man verhogen en de spermakwaliteit verbeteren blijkt uit veel studies. Aangezien het bij mannelijke vruchtbaarheid voornamelijk gaat om kwalitatief, goedwerkend sperma, bevordert maca in zekere zin de vruchtbaarheid van de man. Of dit nou in je detox kuur persé een voordeel is valt te betwijfelen, maar omdat de macawortel hierom bekend staat wilde ik het je niet onthouden 😉

#3 Zou symptomen van de overgang kunnen verlichten

Ook voor vrouwen heeft macawortel een specifieke werking: zo zou het de symptomen die bij de overgang voorkomen kunnen verlichten. De overgang is de periode in het leven van de vrouw waarna zij niet meer ongesteld zal worden en ook geen kinderen meer kan krijgen. Doordat op natuurlijke wijze oestrogeen afneemt in het lichaam van de vrouw, kunnen er een hoop onaangename klachten opduiken. Bijvoorbeeld opvliegers, vaginale droogte, slaapproblemen en stemmingswisselingen. Uit diverse studies is gebleken dat maca bepaalde symptomen die bij de overgang horen, kunnen verlichten. Met name slapeloosheid en opvliegers verminderen aanzienlijk bij de consumptie van macawortel. Zeker als je gewicht wilt verliezen tijdens de overgang is het aan te raden maca dagelijks aan je voedingspatroon toe te voegen als je in de overgang bent.

concentratie verbetering bij gebruik maca tijdens je detox kuur#4 Maca kan het geheugen verbeteren

Van oudsher wordt maca in Peru gebruikt om de leerprestaties van kinderen te verbeteren.

Uit dierstudies blijkt dat maca, bij geheugenstoornissen, het leren en het geheugen verbetert. Vooral de zwarte macawortel draagt bij aan een beter geheugen.

Lees ook dit blog eens met tips voor een beter geheugen!

#5 Geeft energie

Omdat macawortel veel eiwitten, vitamines en mineralen bevat verhoogd het je energielevel en uithoudingsvermogen. Ideaal in de herfst en de winter!

Hoe gebruik je macawortel?

Maca als superfood voor in je ontbijt. Een gezonde toevoeging aan je detox kuur.Je kunt macawortel eenvoudig toevoegen aan je voedingspatroon. Denk bijvoorbeeld aan havermoutontbijtjes, soepen, zelfgemaakte energierepen en smoothies. Hoeveel maca precies het beste is om te gebruiken, is nog niet duidelijk: in diverse studies werden verschillende hoeveelheden maca gebruikt, variërend van 1,5 tot 5 gram per dag. Loop niet te hard van stapel, begin met een kleine dosering, bijvoorbeeld aan 1 eetlepel per dag. Gebruik het dagelijks, anders zal je er niet veel van merken. Hoewel gele maca de meest voorkomende macawortelsoort is, kunnen donkerdere typen, zoals rood en zwart, ook bijzonder gezonde eigenschappen hebben.

Je kunt maca kopen in sommige supermarkten, natuurvoedingswinkels en verschillende webshops. Ben je zwanger, heb je klachten aan je schildklier of heb je een hoge bloeddruk, overleg voor gebruik dan eerst met je dokter.

Meer weten over ontgiften tijdens je detox kuur? Kijk hier naar de mogelijkheden of stuur een mail naar nico@ilovedetox.nl 

Met dank aan Anita Mulderij

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *