De komende 7 dagen zie ik alleen maar regen bij de weersverwachting staan. Een lekkere nazomer? Mmm, ik denk het niet. Ik merk dat ik al weer verlang naar verwarmend voedsel. En hoe fijn dat kruiden je dat gevoel kunnen geven! Ik heb een la vol dus ben aan de slag gegaan met een echt vegan detox soepje: voedend, verwarmend, vol vezels en vitaminen. Deze broccolisoep met rode linzen, ui, koriander, kurkuma, komijn, kardemom, munt en rode peper is heerlijk als avond maaltijd maar kan ook prima mee in je thermosfles als detox lunch naar je werk!
In dit vegan recept extra aandacht voor broccoli. Broccoli komt uit het Middellandse zeegebied. Al vanaf 600 jaar voor Christus werd het als waardevol voedsel beschouwd vanwege gezondheid en levensduur.Ā Broccoli draagt bij aan het lichaam door een hoge concentratie vezels, vitamine C, bĆØta-caroteen en calcium. Deze voedingsstoffen ondersteunen belangrijke functies binnen het lichaam, zoals de spijsvertering, celreparatie en celbescherming. Er wordt door diverse studies beweerd dat het beschermende eigenschappen heeft tegen kanker. Bovendien bevatten niet alleen de roosjes maar ook de steel volopĀ voeding! Zowel de roosjes als de steel voorzien in bijvoorbeeld vitamine C, B, bĆØta-caroteen en ijzer. Daarentegen bevat de steel meer vezels, wat ontzettend belangrijk is voor je spijsvertering. OK genoeg, aan dat vuur en lekker smullen!
IngrediĆ«nten vegan broccolisoep Ā met rode linzen en verse kruiden voor 2 personen
- 95 gram rode linzen, half uur geweekt in water en afgegoten
- Eetlepel kokosolie
- Middelgrote ui in stukjes gesneden
- Grote knoflookteen in stukjes gesneden
- Halve theelepel kurkuma poeder
- Kwart theelepel kardemompoeder
- Halve theelepel komijnpoeder
- Halve theelepel djahƩ ( gemberpoeder)
- 225 gram broccoli in kleine stukjes gesneden
- Kleine rode peper in ringen
- 600 milliliter water
- 15 gram verse koriander gesneden
- 5 blaadjes munt gesneden
- Snuf Keltisch zeezout
- Scheut olijfolie extra vergine
- Optie ter garnering: chili vlokken
- Staafmixer
BereidenĀ voedende detox soep met rode linzen en broccoli
Laat de rode linzen in een bakje met water weken voor een half uurtje. Snijd ondertussen de ingrediĆ«nten. Smelt de kokosolie in een pan en voeg daar de ui en de knoflook bij tot het lekker geurt. Daarna de kurkuma poeder, komijnpoeder, djahĆ© en kardemompoeder in de pan toevoegen. Kort even roeren en dan een scheutje water erbij zodat het niet aanbakt. Voeg de rode linzen, 5 ringetjes rode peper, een snuf zout en de broccoli toe. Even roeren en 600 milliliter water toevoegen. Laat het geheel 10 minuten koken tot de broccoli zacht is. Ā Voeg de munt en de koriander toe en zet het vuur uit. Aan die staafmixer en gaan š
Daarna voeg je een scheutje olijfolie toe en roer nog even door. Serveer en als je het lekker vindt, garneer met nog wat ringen peper en chili vlokken. Eetze! En… hoe smaakte deze detox soep?
Wil je mijn tips en detox recepten voor je detox kuur niet missen? Schrijf je dan hier rechts -> in zodat je geen blog hoeft te missen!
Zonde eigenlijk hoe iedereen de steel van de broccoli altijd weg doet terwijl daar ook een hoop vitamine’s in zitten.
Hoi Naomi, dank voor je reactie. Ja dat vond ik ook toen ik begreep dat juist de steel van de broccoli ook zo gezond was! De broccoli steel is ook ideaal door bijvoorbeeld een smoothie of muffin. Zo kan je ineens veel meer plezier hebben van de hele broccoli. Groetjes Nico