Waarom is rood sap goed voor je?

Waarom is rood sap goed voor je?

WAAROM IS ROOD SAP GOED VOOR JE?

ROOD SAP drinken op je nuchtere maag zorgt voor een energieke start van de dag, waarbij je direct een shot vitaminen en mineralen binnen krijgt. Liever een sap met rijke ingrediënten dan 2,5 kilo groente eten in de ochtend ;). Sappen kan je maken met een sapcentrifuge of een slowjuicer. Verschillende kleuren sap hebben verschillende uitwerkingen in het lijf.

Vorige keer heb ik geschreven over GROEN sap, dit artikel gaat over de heilzame werking van ROOD SAP. Wat doet de kleur rood in je voeding en met welke groente en fruit kan je lekkere rood sap maken?

ROOD?

Vele rode vruchten en groenten hebben krachtige en gezonde anti-oxidanten.  Kort uitgelegd zijn anti-oxidanten combinaties van vitaminen en mineralen die zorgen voor een gezonde stofwisseling. Ze beschermen je tegen vrije radicalen. Vrije radicalen doen onze cellen sneller verouderen, veroorzaken aderverkalking, verminderen collageen in onze huid en beïnvloeden celdeling. Vrije radicalen komen binnen via de lucht, onze huid, alcohol, stress, straling, medicatie en onze voeding. Anti-oxidanten in rode groenten of vruchten zijn bijvoorbeeld lycopeen, ellaginezuur, quercetine, hesperidine, vitamine A en C. Binnen de DETOX is het belangrijk om deze schadelijke stoffen kwijt te raken. Daarom hoort rood sap thuis in een DETOX KUUR.

Voordelen van rood fruit en groente op een rijtje:

  • Vermindert risico op prostaatkanker
  • Vermindert tumorgroei
  • Beschermt het lichaam tegen schadelijke vrije radicalen door anti-oxidanten
  • Beschermt het lichaam tegen hart- en vaatziekten
  • Verlaagt de bloeddruk
  • Verlaagt het cholesterol LDL, oftewel de slechte cholesterol in het lichaam

Welke ingrediënten kan je aan denken bij rood sap?

Rood sap ingredientenEr zijn veel soorten rode groenten, vruchten of kruiden. Denk aan watermeloen, aardbeien, cranberry’s, frambozen, rode appels, kersen, tomaten, paprika, biet en rode kool. Allemaal prima om een sap mee te maken. Voorbeelden van rode groente en fruit en hun heilzame werking:

 

BIETEN! Sap met een bietje is erg gezond. Bieten verhogen de weerstand en zorgen voor een verbeterde zuurstofopname in de cellen van het lichaam door de nitraten die er in zitten. Voor sporters is het daarom aan te raden bietensap te drinken om hun sportprestaties te verbeteren, het wordt zelfs legale doping genoemd. Een Engels onderzoek toont aan dat het uithoudingsvermogen met 16% verhoogd kan worden. TIP: drink als sporter het sapje vóór je workout. Het sap werkt bloeddrukverlagend en uit onderzoek is gebleken dat het sap van rode bieten kankerremmend is. TOP: Rood sap = rood plas ;).

Bietensap is verder ontzettend goed voor je huid. Het helpt acné te voorkomen en het zorgt ervoor dat je huid egaler wordt. Dit heeft te maken met de sterk ontgiftende werking. Een echte DETOX aanrader dus!

Let op: er zijn berichten over de mogelijke schadelijke gevolgen van het teveel innemen van bieten. Bieten bevatten nitraat en kan bij een teveel en in combinatie met eiwitten (vis, roodvlees) mogelijk kankerverwekkend zijn. Ik ben geen onderzoeker maar voor de zekerheid raad ik aan maximaal 3 keer per week een sapje te drinken met naast biet bijvoorbeeld appel of bleekselderij in je sapje.

Rood sap druivenRODE DRUIVEN De schillen van rode/ blauwe druiven bevatten resveratrol. Dat is volgens nieuw onderzoek een van de meest krachtige anti-oxidanten. Onderzoeker Neil Shay (Oregon State University), zegt dat niet alleen het drinken van rode druivensap, maar ook het eten van rode druiven de stofwisseling in de lever stimuleert. Daardoor wordt vetverbranding in de lever bij mensen met overgewicht gestimuleerd. Volgens Shay is het ellagic zuur in rode druiven dat de groei van bestaande vetcellen en vorming van nieuwe vetcellen drastisch afremt. Aardbeien, frambozen en granaatappel hebben deze eigenschappen ook.

tomaten rood sap

TOMATEN zijn een bron van lycopeen, een anti-oxidant welke bescherming geeft tegen prostaatkanker en borstkanker. Drie keer per week tomaat eten verkleint de kans op prostaatkanker met 21 tot 43%, aldus de Harvard Universiteit. Tomaten zijn ook een goede bron van vitamine A, B1, B3, B6, C, E, K en magnesium, kalium en fosfor. Misschien is de smaak even wennen maar nu weet je wat je allemaal voor goed binnenkrijgt!

Recepten? Zie hier 4 heerlijk voedende detox recepten. Tips om zelf sap te maken lees je in dit artikel!

Bronnen: www.bietensap.info, www.goedgezond.info, www.allegekheidopeenblogje.nl, www.ahealthiermichigan.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *