Warm ontbijt: havermout met amandelmelk, banaan en walnoten
Het vriest weer. Ik merk dat juist in de herfst en winter meer cliĆ«nten behoefte hebben aan warme ontbijtjes. Herken je dat? Waarbij vroeger Brinta veel gegeten werd, ik was er zelf dol op, hoor ik tegenwoordig dat havermout weer terug van weg geweestĀ is. Havermout wordt gemaakt van haverkorrels en is van nature glutenvrij. Vaak wordt havermout gemaakt in een omgeving waar ook granenĀ verwerkt worden, er kunnen dus wel sporen van gluten op het product aanwezig zijn. Havermout geeft langzaam de voedingsstoffen af, is rijk aan vezels, en geeft daardoor een lang, vol gevoel.Ā Ā Ideaal dus voor een voedzaam ontbijt. Ik strooi ze vaak in de koude yoghurt. Hier een recept voor een warme variant! Geschikt voor in een detox kuur.
Ingrediƫnten warm ontbijt: havermout met amandelmelk, banaan en walnoten voor ƩƩn persoon
- 50 gram havermout
- 200 ml. amandelmelk (ongezoet!) of geitenmelk
- een halve banaan ( bosbessen, frambozen, kiwi ook heerlijk!)
- handje walnoten
- snufje kaneelpoeder
BereidenĀ warm ontbijt: havermout met amandelmelk, banaan en walnoten voor Ć©Ć©n persoon
Verwarm de amandelmelk of geitenmelk in een pannetje. Roer regelmatig en voeg de havermout toe als de melk kookt. Draai het vuur omlaag en laat het goedje indikken voor ongeveer 5 minuten. Haal van het vuur als er een wat dikker papje is ontstaan. Voeg de banaan, walnoten en kaneelpoeder toe. Variatie? Er is genoeg keuze! Denk aan bosbessen, frambozen, kiwi of aardbei. Wat is er in het seizoen? Of denk bijvoorbeeld aan pecannoten, amandelen, choco nibs, pompoenpitten.
Zoetstof of honing raad ik af. Ā Door de vruchten krijgt het ontbijt al een zoete smaak. Daarnaast heeft honing wat verhit wordt boven de 45 graden geen voedingswaarde meer en is het een lege suiker, als een suikerklontje.
ik begrijp het niet? Dat je warme havermout neemt is wel goed te begrijpen met noten.
Maar daar ga je toch geen banaan door doen? Banaan stopt en verteerd minder.
En als dit bij elk aar komt in de maag, krijg je een buik waar van je niet eens meer kan werken.
Wat is amandelmelk? Waar komt het weg en waar is het te koop?
Beste Rudi,
Dank voor je vraag!
Het is een hardnekkig gerucht dat bananen verstopping geven. Bananen zitten vol vezels wat zorgt voor een goede darmwerking, net als havermout. Belangrijk is wel dat je voldoende vocht tot je neemt. De amandelmelk zorgt daar voor, maar ook een kopje thee is prima bij dit ontbijt.
Amandelmelk is gemaakt van amandelen, zout en water. Je kan het makkelijk zelf maken, zie het recept van Voedzo: http://voedzo.nl/recepten/zelf-amandelmelk-maken/.
Je kan het ook in de winkel kopen. Belangrijk is dat je kiest voor een variant zonder suiker! Provamel is prima, neem dan de ongezoete variant. Deze is bij AH te koop.
Succes Rudi!
Groeten, Nico