Warm ontbijt: havermout amandelmelk, banaan en walnoten

I Love Detox recept: warm ontbijt havermout met amandelmelk, banaan en walnoten

Warm ontbijt: havermout met amandelmelk, banaan en walnoten

I Love Detox recept: warm ontbijt havermout met amandelmelk banaan en walnotenHet vriest weer. Ik merk dat juist in de herfst en winter meer cliënten behoefte hebben aan warme ontbijtjes. Herken je dat? Waarbij vroeger Brinta veel gegeten werd, ik was er zelf dol op, hoor ik tegenwoordig dat havermout weer terug van weg geweest is. Havermout wordt gemaakt van haverkorrels en is van nature glutenvrij. Vaak wordt havermout gemaakt in een omgeving waar ook granen verwerkt worden, er kunnen dus wel sporen van gluten op het product aanwezig zijn. Havermout geeft langzaam de voedingsstoffen af, is rijk aan vezels, en geeft daardoor een lang, vol gevoel.  Ideaal dus voor een voedzaam ontbijt. Ik strooi ze vaak in de koude yoghurt. Hier een recept voor een warme variant! Geschikt voor in een detox kuur.

Ingrediënten warm ontbijt: havermout met amandelmelk, banaan en walnoten voor één persoon

 • 50 gram havermout
 • 200 ml. amandelmelk (ongezoet!) of geitenmelk
 • een halve banaan ( bosbessen, frambozen, kiwi ook heerlijk!)
 • handje walnoten
 • snufje kaneelpoeder

Bereiden warm ontbijt: havermout met amandelmelk, banaan en walnoten voor één persoon

I Love Detox recept: warm ontbijt havermout met amandelmelk, banaan en walnotenVerwarm de amandelmelk of geitenmelk in een pannetje. Roer regelmatig en voeg de havermout toe als de melk kookt. Draai het vuur omlaag en laat het goedje indikken voor ongeveer 5 minuten. Haal van het vuur als er een wat dikker papje is ontstaan. Voeg de banaan, walnoten en kaneelpoeder toe. Variatie? Er is genoeg keuze! Denk aan bosbessen, frambozen, kiwi of aardbei. Wat is er in het seizoen? Of denk bijvoorbeeld aan pecannoten, amandelen, choco nibs, pompoenpitten.

Zoetstof of honing raad ik af.  Door de vruchten krijgt het ontbijt al een zoete smaak. Daarnaast heeft honing wat verhit wordt boven de 45 graden geen voedingswaarde meer en is het een lege suiker, als een suikerklontje.

Meer weten over een gezonde leefstijl, af van bijvoorbeeld buikpijn of slapeloze nachten? Misschien biedt een detox kuur uitkomst!

2 thoughts on “Warm ontbijt: havermout amandelmelk, banaan en walnoten

 1. ik begrijp het niet? Dat je warme havermout neemt is wel goed te begrijpen met noten.
  Maar daar ga je toch geen banaan door doen? Banaan stopt en verteerd minder.
  En als dit bij elk aar komt in de maag, krijg je een buik waar van je niet eens meer kan werken.
  Wat is amandelmelk? Waar komt het weg en waar is het te koop?

  1. Beste Rudi,

   Dank voor je vraag!
   Het is een hardnekkig gerucht dat bananen verstopping geven. Bananen zitten vol vezels wat zorgt voor een goede darmwerking, net als havermout. Belangrijk is wel dat je voldoende vocht tot je neemt. De amandelmelk zorgt daar voor, maar ook een kopje thee is prima bij dit ontbijt.
   Amandelmelk is gemaakt van amandelen, zout en water. Je kan het makkelijk zelf maken, zie het recept van Voedzo: http://voedzo.nl/recepten/zelf-amandelmelk-maken/.
   Je kan het ook in de winkel kopen. Belangrijk is dat je kiest voor een variant zonder suiker! Provamel is prima, neem dan de ongezoete variant. Deze is bij AH te koop.
   Succes Rudi!
   Groeten, Nico

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *