Smakelijke warme lentesalade met linzen en gegrilde groenten, wat een top gerecht. Heerlijk als detox lunch of avondmaaltijd! Eerder schreef ik al over de seizoensgroentenĀ van april, waaronder radijs. Ik ben aan de slag gegaan met geroosterdeĀ radijs, maar ja, waar kon dat nou lekker in zijn. NaĀ speuren vond ik een superĀ gezondĀ recept van A Beautiful Plate. Niets aan veranderen wat mij betreft deze warme lentesalade, vandaar dat ik dit waanzinnig lekkere recept met jullie deel. Zuivelvrij, glutenvrij, suikervrij, vegan en tja detoxproof natuurlijk.
Radijsjes zijn detox groenten. Ze zitten volĀ vezelsĀ wat je stoelgang stimuleert. Ook stimuleren ze de nieren, die gifstoffen afvoeren. Radijsjes bevatten veel vitamine C, ijzer, calcium en een aantal B vitaminen. Tot slot zijn ze rijk aan anti-oxidanten, deze bieden bescherming tegen beschadiging van lichaamscellen door vrije radicalen. Rauw zijn deze gezonde bommetjes het meest voedzaam! Door verhitting van de radijsjes in dit gerecht zullen voedingsstoffen deels verloren gaan, neemt niet weg dat dit perfect past binnen een kuur. Heerlijk in een salade, als bijgerecht of als snack. Aan de slag!
Ingrediƫnten warme lentesalade met linzen en gegrilde groenten voor 2 personen
- 80 gram Franse Linzen
- 4 (gekleurde) wortels in halve cm gesneden
- 4 radijzen in dunne plakjes
- 2 knoflooktenen in schil
- olijfolie
- snuf zout en peper naar smaak
- rode ui in ringen
- 3 el citroensap
- 1 el tahin
- 2 el water
- platte peterselie voor garnering
Bereiden warme lentesalade met linzen en gegrilde groenten voor 2 personen
Verwarm de oven op 200 graden. Leg bakpapier op het rooster. Pak een schaal en leg daarin de schijven wortels, radijzen en de knoflooktenen. Giet er veel olijfolie over en hussel door elkaarĀ zodat de stukjes ” zwemmen” in de olie. Leg deze groenten op het bakpapier, plaats 20 minuten in de oven. Kook de linzen volgens de aanwijzing op de verpakking. Maak ondertussen de saus van de citroensap, tahin, snuf zout en peper en het water. Kluts en zet aan de kant.
Pak een schaal en schep daar de warme linzen in en de geroosterde gegrilde groenten.
Snijd de knoflook inĀ kleine stukjes en meng door de salade. Leg de ui ringen er op, indien nodig nog wat zout en peper toevoegen en giet de saus er over. Klaar is je warme lentesalade. Op de foto heb ik het gerecht gegarneerd met platte peterselie en een rauwe radijs om het gerecht extra pit te geven. En, hoe smaakt ie? Ik lees het graag in je bericht onder aan de pagina.