Wat is het beste seizoen voor een detox kuur?

Wanneer is de beste tijd van het jaar voor een detox kuur?

“In het nieuwe jaar wil ik eindelijk goed voor mezelf zorgen, in januari start ik met een detox kuur om te ontgiften!” en “Ojee, het wordt zomer, ik wil graag die kilo’s nog kwijt en snel afvallen!” of ” Ik wil mijn lijf echt reinigen na deze zomer vol lekker eten en wijntjes.” Vaak gehoord, allerlei redenen om te detoxen. En ze werken allemaal die redenen! Of het nou lente is, zomer, herfst of winter. Als jij een duidelijke motivatie hebt om anders, gezonder en voedender te gaan eten. Maar wanneer is voor je lijf nou het beste seizoen om te detoxen?

Waarom de lente en de herfst de ideale tijd is om te detoxen

Kijk eens naar de kwaliteiten van elk seizoen. In de lente worden de dagen langzaam langer, het wordt warmer en de aarde is in staat van vernieuwing, van groei! Het seizoen brengt een frisse wind na de slapende winter, waarbij we meer naar binnen zijn gekeerd, zwaardere kost eten en het tempo wat lager is. Lente is verjonging en groei! En, herken je de voorjaarsschoonmaak in je huis? Opruimen in de lente kan dus ook voor je lijf. Mensen zijn verbonden met de natuur en de seizoenen, het zit in ons!

De voorjaarsschoonmaak is dus een kans om je lichaam (en omgeving) te ontdoen van de ‘rommel’, waardoor we kunnen ontgiften, verjongen en transformeren om een ​​beter gevoel van welzijn, gezondheid en vitaliteit te bereiken. Daarnaast maakt het warme weer het makkelijker om te detoxen, je lijf kan makkelijker loslaten dan in de wintertijd. Ook groeien in de lente talloze planten die de ontgiftiging kunnen ondersteunen.

Waarom zijn de herfst en lente de perfecte tijd om een detox kuur te starten, te vasten en te ontgiften?

De herfst is ook een prima tijd om te detoxen, al wordt het dan al wat kouder. Het is een goede tijd om net als de blaadjes die vallen van de bomen, je zomer kilo’s te laten varen en te ontgiften. In de herfst gaat het tempo omlaag en maken we ons klaar voor de winter. Een mooie tijd om naar binnen te keren, stress van je af te laten glijden en you-time in te plannen. Omdat de dagen korter worden is lezen, yoga, meditatie en vroeg naar bed gaan juist makkelijker. Tijd om aan je immuunsysteem aan te sterken!

Detox kuur starten in het nieuwe jaar?

En wat als je graag het nieuwe jaar wil starten met een detox uur? Niets mis mee! Houd er wel rekening mee dat een van de ontgiftingsverschijnselen is dat je het super koud krijgt of erg moe bent (zie blog). De dagen zijn korter en je krijgt minder zon-uren op je huid. Dat betekent dat je je voeding kan aanpassen een de koude buitentemperatuur. Voeg bijvoorbeeld verwarmende kruiden en specerijen toe aan je warme maaltijden of smoothies. Denk aan zwarte peper, gember, kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, kurkuma, chili peper of oregano.

Kies wat vaker voor een soep of gestoomde groenten in plaats van een salade. En, niet te vergeten, neem vaker een bad met bijvoorbeeld dode zee zout en een paar druppels lavendelolie voor het slapen gaan. Take it slow!

Tips voor de start van je detox kuur

Ga je zelf aan de slag met een detox kuur? Zorg dan dat je de detox periode ruim van te voren plant. Bereid je goed voor, ook op de lichamelijke reacties van ontgifting (zie blog). Hier enkele simpele detox tips:

 • Kies een rustige periode. Als het kan zoveel mogelijk vrij van feestjes, uitjes of tripjes.
 • Voorkom stress en grote fysieke inspanning tijdens je detox kuur.
 • Bereid je goed voor. Zorg niet alleen dat je je boodschappen op tijd in huis hebt, licht ook je familie en sociale omgeving in. Alle steun is welkom!
 • Voorkom verleiding. Ruim snoepgoed of guilty pleasures op. Mocht je dan toch uit eten gaan, lees de menukaart of beter nog, zoek het restaurant zelf uit! (zie blog).
 • Ga op tijd slapen, een goede nachtrust ondersteunt je lichaam. Sluit de dag af met een heerlijke meditatie.
 • Bereid je voor op je werk. Neem lunch mee, maak het van te voren klaar en zeg nee tegen traktaties.
 • Drink genoeg water, zorg voor een variatie lekkere kruidenthee of maak verse thee met verse gember, kurkuma of munt.
 • Eet gevarieerd, laat je verrassen door alle recepten op deze site. Van smoothies tot soep, van curry tot detox snacks.
 • Gebruik de seizoensgroenten in je detox kuur, dan heb je je maaltijden goed afgestemd op de voedzame producten die uit de grond komen.
 • Let naast je voeding en rustmomenten ook op de kwaliteit van je verzorgingsproducten. Deze zitten vaak vol chemicaliën, denk aan douche spul, crèmes en nagellak.
 • Heb vooral plezier! Laat je verrassen door je lijf, je doorzettingsvermogen en vooral het resultaat.

Meer weten over een begeleide detox kuur? Al vanaf € 100 krijg je professionele begeleiding, een kuur boordevol tips en een prettige stok achter de deur. Stuur me een berichtje over de mogelijkheden van een begeleide kuur en wie weet tot ziens aan de keukentafel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *